sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

ved belægninger opstået fra bakterier eller svamp på tungen

Tandpasta, mundgel og mundskyl til at reducere og pleje hvid tunge, belægning på tungen, som kan opstå som følge af svamp på tungen. Vores anbefalede løsning til belægninger på tungen. Indeholder Tea Tree Oil.

Belægning på tungen | Årsager og behandling

kvinde der smiler
Foto: Pexels.com

Uden tungen er intet muligt. At tale, spise, smage, synke og selvfølgelig kysse…ingen af disse ting ville være mulig uden en tunge. Derfor er det så meget desto vigtigere, at vores tunge er sund! En sund tunge er blegrød, glat, fugtig og fleksibel. Men visse tilstande, såsom infektioner eller mangler, kan forårsage udvikling af en belægning på tungen.

Fart på? Gå til behandling >>

Afhængigt af årsagen kan belægningen være hvid, gul, rød eller brun. I denne artikel lærer du alt om de forskellige typer belægning på tungen, hvad de betyder, og hvordan du kan fjerne belægning på tungen. En sund mund kræver selvfølgelig også en sund tunge.

Årsager til belægning på tungen

Vores tunge kan meget mere end at give mulighed for at tale, spise og synke. Vidste du, at vores tunge indikerer vores krops generelle sundhedstilstand? Hvis vi er syge, kan det ofte ses på tungen. Man kan ofte se tegn på forskellige sygdomme, såsom mave-tarmsygdomme, skarlagensfeber, svampeinfektioner, diabetes etc. på tungen. Hvid belægning på tungen forekommer også ofte i forbindelse med trøske (svampeinfektion).

Dårlig hygiejne og dårlig mundsundhed kan også føre til plak på tungen, da dårlig tandsundhed fremmer væksten af bakterier, der også sætter sig på tungen.

ved belægninger opstået fra bakterier eller svamp på tungen

Tandpasta, mundgel og mundskyl til at reducere og pleje hvid tunge, belægning på tungen, som kan opstå som følge af svamp på tungen. Vores anbefalede løsning til belægninger på tungen. Indeholder Tea Tree Oil.

Her er hvad belægningen på din tunge kan sige om dit helbred:

Hvid tunge: Hvid belægning på tungen opstår ofte på grund af mave-tarmsygdomme og som følge af influenza eller forkølelse. En hvid tunge kan også være et tegn på trøske (svamp), som er almindeligt hos både spædbørn, børn og voksne 1.

Gul tunge: Gul belægning på tungen kan være forårsaget af sygdomme relateret til leveren eller galdeblæren, samt en svampeinfektion. Rygere lider også ofte af en gul tunge.

Rød tunge: Rød belægning på tungen kan for eksempel skyldes skarlagensfeber, vitaminmangel, autoimmune sygdomme og betændelse i tungen eller karbetændelse.

Brun tunge: Brun belægning på tungen kan være en indikation på nyresvaghed, men også på at tage visse lægemidler og kæderygning.

Sort tunge: (“håret tunge”): Sort belægning på tungen opstår, når tungens papiller har ændret udseende på grund af indtagelse af visse medikamenter eller på grund af madfarve og/eller stimulanser. En sort tunge er uskøn, men stort set uproblematisk.

Tips til at fjerne hvid belægning på tungen

Selv en sund krop producerer jævnligt en tynd belægning på tungen, som består af madrester, døde celler og bakterier. 

Normalt fjernes meget af dette gennem grundig tygning af fast føde (rå grøntsager, brød) og resten, når man udfører mundhygiejne. Her er vores tips til at fjerne og forebygge plak på tungen:  

Børst dine tænder regelmæssigt, også mellem tænderne: Dette fjerner belægningen på tungen og forhindrer tandkødsbetændelse. Philips Sonicare 9900 Prestige er specielt designet til at fjerne 20 gange mere plak med op til 100 % reduktion på mindre end 2 dage.

Børst din tunge. Daglig mundpleje bør også omfatte rensning af tungen, for at forhindre bakterier i at sætte sig og for at fjerne plak på tungen.

Skyl munden med salt: Salt er antibakterielt og et godt hjemmemiddel til at fjerne hvid belægning på tungen. Opløs en teskefuld salt i et glas varmt vand og skyl munden med det. Skyl derefter med rent vand.

Mundskyl med urter: Udover salt har urter som kamille, timian og salvie antibakterielle egenskaber og kan hjælpe med at fjerne plak på tungen.

Professionel tungerens: Ud over professionel tandrensning tilbyder nogle tandlæger professionel tungerens, som fjerner plak og bakterier fra tungen. Kontakt din tandlæge.

Hvis du er ryger, kan du bruge ovenstående metoder til at fjerne gul belægning på din tunge. Lider du af en bestemt sygdom, som kan være årsag til belægningen på huden, kan det være svært selv at fjerne det derhjemme. Det vil forsvinde af sig selv, når sygdommen heler.

Hvid tunge eller hvid belægning på tungen: hvad er det?

Min tunge er hvid!” 

En tanke vi alle har haft en morgen, mens vi børstede tænder. Den menneskelige tunge er normalt en rosa nuance, som varierer lidt mellem individer. 

Men…

– Nogle gange kan vi have en uskøn hvid belægning på tungen, der føles ubehagelig og ser bekymrende ud. Dette fænomen med at være hvid på tungen eller have en hvid belægning på tungen er normalt forbigående og ikke noget at bekymre sig om. 

Lad os sammen lære den medicinske definition af belægning på tungen, dens årsager og hvordan det kan behandles og forebygges. 5 pak fra Australian bodycare anbefales til at behandle hvid belægning på tungen.

Ved belægninger opstået fra bakterier eller svamp på tungen

Tandpasta, mundgel og mundskyl til at reducere og pleje hvid tunge, belægning på tungen, som kan opstå som følge af svamp på tungen. Vores anbefalede løsning til belægninger på tungen. Indeholder Tea Tree Oil.

Hvordan ser belægning på tungen ud?

 

En belagt tunge er en tunge, der bliver dækket af en hvid aflejring på sin overordnede side. Denne aflejring kan være ensartet eller præsentere sig i form af hvide pletter på tungen, være mere eller mindre tyk og lodnet eller kan slet ikke mærkes. Det kan også komme med dårlig ånde.   

 

Andre ting der påvirke belægning på tungen:

 

Der er flere symptomer forbundet med hvid tunge. Hvid belægning på tungen kan være en indikator for mavesygdom, at være hvid på tungen kan også signalere en inflammatorisk, infektiøs eller tumoral lidelse eller læsion. Hvid belægning på tungen, som kan skrabes af, er normalt forårsaget af en ophobning af bakterier. Almindelige årsager er:

  • Dehydrering
  • Dårlig mundhygiejne
  • Alkohol
  • Tobak
  • Fordøjelsesproblemer, hjerte- eller systemiske helbredsproblemer
  • Mykose, i sjældne tilfælde

Vær opmærksom på, at babyer også kan have en hvid tunge. Årsagen er simpelthen mælk, som efterlod en hvid hinde på tungen efter amning. Hvis det stadig er der mellem amningerne, kan det være trøske, det kan lægen hjælpe med.

 

Hvid belægning på tungen – løsninger og forebyggelse

 

Hvordan fjerner man belægning på tungen? Hvis den hvide belægning forsvinder, når du skraber tungen, vil det være nemt at komme af med den: efter tandbørstning børst tungen med bagsiden af tandbørstehovedet, hvis den er udstyret med en tungeskraber lavet specielt til den svampede tekstur af tungen. Selv elektriske tandbørster kan udstyres med en. For at undgå at dette problem opstår igen, skal du blot tilføje et par trin til din rutine:

Ved belægninger opstået fra bakterier eller svamp på tungen

Tandpasta, mundgel og mundskyl til at reducere og pleje hvid tunge, belægning på tungen, som kan opstå som følge af svamp på tungen. Vores anbefalede løsning til belægninger på tungen. Indeholder Tea Tree Oil.

Drik mindst 2 liter vand om dagen, især efter måltider eller hvis du har drukket alkohol. Dette vil hjælpe med at skylle bakterier og madrester ud og vil hjælpe dig med at undgå en behåret tunge om morgenen.

Børst dine tænder mindst to gange om dagen med en blød tandbørste. 

Vælg en smart elektrisk tandbørste som Philips Sonicare 9900 Prestige og dens praktiske app, der vil opmuntre og hjælpe dig med at forbedre din børsteteknik for mere effektivitet og upåklagelig mundhygiejne, samt holde dine tænder og tandkød sunde (mere information om tandkødssundhed, her ). Glem ikke at børste din tunge også!

Begræns dit indtag af alkohol, sukker og tobak – det vil gavne dit generelle helbred, samt forhindre fremtidige hvide prikker på tungen og hvid belægning.

Hvis du har en vedvarende hvid tunge, kan årsagen være et sundhedsproblem, især hvis det er hvide læsioner, der ikke går væk efter at have skrabet dem. 

Under alle omstændigheder, se en læge for at finde årsagen til din hvide tunge. Hvis du vil vide mere om generel tungesundhed, så læs denne artikel.

Hold din mund og tunge ren, og du vil altid kunne nyde et sundt smil.

Kilder

  • https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/gode-raad/hvorfor-er-god-mundhygiejne-vigtig/
  • https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/arkiv/fag-forskning-argang-2021-nr-2/trin-for-trin-guide-til-mundhygiejne/

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken