sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Blod i urinen - Årsager, symptomer og behandling

Foto: Pexels.com

Blod i urinen kaldes hæmaturi i sundhedsvæsenet og er et symptom, der kan skyldes flere forskellige ting. Almindelige årsager til synligt blod i urinen er, at du har en urinvejsinfektion, nyresten eller prostatasygdom. I sjældne tilfælde kan blod i urinen være et symptom på kræft i urinvejene, især hos ældre. Hvis du ser blod i din urin, bør du søge lægehjælp for at finde ud af årsagen, så du kan få den rette behandling.

Mikroskopisk eller makroskopisk hæmaturi

Hvis der er så meget blod i urinen, at det er synligt med det blotte øje, kaldes det makroskopisk hæmaturi. Det kan også være i så små mængder, at det kun er mærkbart, når det undersøges med et mikroskop eller en testpind. Det kaldes så mikroskopisk hæmaturi.

Husk på, at urinen nogle gange kan se rød ud, fordi du spiser rødbeder, eller fordi menstruationsblod er blandet i urinen. Urinen kan også blive rød, hvis du tager medicin, der indeholder røde farvestoffer, eller har indtaget stærke røde farvestoffer gennem kosten.

Årsager til blod i urinen

Små mængder blod i urinen påvist ved prøvetagning (mikroskopisk hæmaturi) kan være til stede uden særlig grund, især hvis der ikke er andre symptomer. Der kan for eksempel være lidt blod i urinen, hvis du har anstrengt dig kraftigt, eller hvis det siver ud af en eller anden lille irritation et sted. Det går så væk af sig selv uden handling.

I nogle tilfælde kan blod i urinen komme fra skeden, fx på grund af menstruation, gennembrudsblødning eller en sygdom i underlivet. Det er nogle gange svært selv at afgøre, hvor blodet kommer fra.

Blod i urinen kan være et symptom på sygdom. Alder og andre samtidige symptomer er vigtige fingerpeg om, hvad der kan ligge bag. Her er eksempler på tilstande, der kan forårsage hæmaturi:

  • Urinvejsinfektion. En almindelig årsag til blod i urinen er en urinvejsinfektion, selvom ikke alle urinvejsinfektioner forårsager dette symptom.
  • Urethral katar. Ved infektion i urinrøret, katar i urinrøret, kan der være blod i urinen.
  • Nyresten. Blod i urinen kan skyldes nyresten, især hos personer over 50 år.
  • Forstørret prostata. Blod i urinen hos mænd kan skyldes en forstørret prostata, da prostata kan presse mod urinrøret og give små blødninger.
  • Skader på nyrerne. Hvis du er blevet slået, sparket eller faldet, så nyrerne kan være blevet beskadiget, kan det give blødninger, der er synlige i urinen.
  • Nyrebetændelse. En årsag til hæmaturi, der er mere almindelig hos børn.
  • Betændelse i nyrebækkenet. Kan forårsage hæmaturi og andre symptomer som feber, kulderystelser og smerter i lænden.
  • Tumorsygdom. En mere sjælden årsag til blod i urinen skyldes en tumor et sted i urinvejene eller prostatakræft.

Behandling for blod i urinen

Når du søger behandling for blod i urinen, skal din læge først undersøge, hvad der kan være årsagen. Din alder, andre symptomer du har, hvor længe du har haft symptomerne, om der er blødninger hele tiden eller fra tid til anden er vigtige spor. Du skal muligvis også give prøver eller gennemgå andre undersøgelser. Behandlingen tilpasses herefter alt efter hvad årsagen er. Nogle gange er der slet ikke behov for behandling, men det går over af sig selv.

Hvornår skal jeg søge pleje?

Hvis du ser blod i din urin, bør du søge læge for at finde ud af, hvad det kan skyldes.


Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken