sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Dårlig ånde – sådan slipper du af med den

På fagsprog kaldes dårlig ånde enten “foetor ex ore”, som kan oversættes til “stank fra munden”, eller “halitosis”, der på dansk betyder dårlig ånde. Dårlig ånde er kort fortalt en frastødende og ubehagelig lugt, som kommer fra munden.

Man mener, at op mod 50% af den danske befolkning til dagligt oplever problemer med dårlig ånde. Og her menes ikke den morgenånde, som man vågner op med efter en god nattesøvn, og som forsvinder igen med tandbørstningen om morgenen.

Mand der har dårlig ånde

Hvad kan dårlig ånde skyldes?

De primære årsager til en slem ånde skal findes i munden. Det kan blandt andet skyldes bakterier på tungen, utætte fyldninger eller bakterier i tandkødslommer, som danner ildelugtende svovlforbindelser, der giver dig en ubehagelig lugt ud af munden.

Men din ildelugtende ånde kan også skyldes maveproblemer, være symptom på underliggende sygdom, indtagelse af visse lægemidler samt drikke- og fødevarer. Kort sagt kan dårlig ånde være et komplekst problem, og her nedenfor kan du finde de mest almindelige årsager til din ubehagelige lugt ud af munden. 

Vores valg

Heldags beskyttelse mod dårlig ånde

Vi kan alle lide af dårlig ånde fra tid til anden, og derfor er pebermynte kapslerne fra MaxMedix ideelle til alle, der gerne vil have en ekstra beskyttelse.

  • Dårlig mundhygiejne: Dårlig ånde skyldes ofte dårlig mundhygiejne, hvor der ophobes forrådnelsesbakterier langs tandkødet, i tandkødslommerne eller i dybe huller i tænderne. Her nedbryder bakterierne den mad, du spiser, og der dannes herefter svolbrinteforbindelser, der lugter meget slemt. Det er også en af årsagerne til, at tandlægen altid starter med at tjekke din mundhule, når de skal forsøge at finde årsagen til lugtgenerne.

  • Dehydrering: Hvis du er sulten, er der større risiko for at få slem ånde. Det skyldes, at du i en sulttilstand ikke producerer nok spyt, hvilket forøger bakterietilvæksten i munden. Her er en god idé at spise små mellemmåltider i løbet af dagen. Alternativt kan du bruge sukkerfrit tyggegummi, da det ligeledes hjælper med, at bakterier ikke ophobes i munden.

  • Sult: En god spytproduktion er vigtigt for, at du holder den ubehagelige lugt væk. Det skyldes, at spyt har antibakterielle egenskaber, som hjælper med at bekæmpe bakterier i munden. Så sørg for at drikke rigeligt med vand, samtidig med at du begrænser dit indtag af sodavand, saftevand, kaffe og alkohol.

  • Tandkødsbetændelse og parodontose: Regelmæssige tandrensninger hos tandlægen kan bidrage til at afhjælpe problemet med lugtgener ud af munden, da både tandkødsbetændelse og paradentose øger risikoen for dårlig ånde.

  • Problemer i svælget: Mandlerne er for mange årsag til dårlig ånde. Det skyldes, at der kan dannes ildelugtende hvide “propper” i svælget, som enten ender med at udstøde sig selv, eller du kan presse dem ud med enden af din tandbørste. Men der kan også opstå kronisk betændelse i mandlerne, som ligeledes kan føre til dårlig ånde. Her sker det ofte, at mandlerne bliver så store, at de skal fjernes, hvorefter problemet ophører af sig selv. Rygere går heller ikke fri, da de ofte kan få kronisk svælgkatar, hvilket kan være en mulig årsag til ubehagelig lugt ud af munden.

  • Maveproblemer: Selvom årsagen til den dårlige ånde primært stammer fra dårlig mund- og tandhygiejne, kan det også skyldes problemer med dine mave og tarme. Det kan eksempelvis skyldes ubalance i dine bakterier i maven, som gør, at din mad ikke bliver nedbrudt ordentligt, og at du derfor bliver forstoppet og oppustet. Dette gør, at dine tarme er overfyldt med afføring, hvilket i sidste ende kan resultere i dårlig ånde.

  • Rygning, mad og alkohol: Hvidløg, løg, kaffe og ost har en tendens til at give dårlig ånde – også i lang tid. Og som storryger er du også i overhængende risiko for at udånde tobakslugt længe efter, at du har røget din sidste cigaret. Derudover virker alkohol dehydrerende, hvilket kan føre til, at din spytproduktion forringes, og at du dermed ikke kun får ølånde, men ligeledes kan få problemer med at lugte af svovl ud af munden, især dagen efter en bytur.

  • Medicin/lægemidler: Nogle typer medicin og lægemidler har lugtgener ud af munden som bivirkning. Det er især medicin, som bruges til behandling af depression og andre mentale lidelser. Men det kan også være beroligende medicin, sovepiller, lægemidler mod hjertekarsygdomme, luftvejslidelser og lidelser i fordøjelsessystemet.
Vores valg

Heldags beskyttelse mod dårlig ånde

Vi kan alle lide af dårlig ånde fra tid til anden, og derfor er pebermynte kapslerne fra MaxMedix ideelle til alle, der gerne vil have en ekstra beskyttelse.

Hvordan slipper man af med dårlig ånde?

En god metode til at slippe af med din ånde er at tage et kosttilskud med pebermynteolie, da det kan give dig en heldagsbeskyttelse mod lugtgener ud af munden.

Pebermynteolie-kapsler er ikke kun et praktisk eller bedre alternativ til tyggegummi og sugetabletter, når du vil forebygge eller slippe af med den ubehagelige lugt ud af munden.

Pebermynteolien ender nemlig i maven, og kan være med til at reducere lugtgenerne og dermed give dig en bedre ånde. Det gør det på den måde, at det bidrager til at stabilisere din mave samtidig med, at din udåndingsluft bliver mere behagelig, og kommer til at dufte af dejligt af pebermynte hele dagen.

Du skal blot tage én pebermynteolie-kapsel hver morgen, inden du tager hjemmefra, og herefter vil du opleve beskyttelse mod slem ånde hele dagen.

Selvom et pebermynteolie-tilskud er primært til personer, der har dårlig ånde på grund af maveprobleme, bliver din udåndingsluft ligeledes også forbedret. 

Derfor kan pebermynteolie også give dig en markant forbedring af din ånde, selv hvis din ubehagelige lugt ud af munden skyldes dårlig mundhygiejne, tør mund, lav spytproduktion eller en af de andre årsager, som kan føre til dårlig ånde. 

Foruden pebermynteolie-kapsler er det også vigtigt, at du sørger for at børste både tænder og tunge to gange dagligt. Det kan nemlig bidrage til at forebygge ophobning af de bakterier, som går i forrådnelse og skaber ildelugtende svovlforbindelser, der giver dårlig ånde.

Hav en god mundhygiejne

Sørg især for at børste den bagerste del af tungen godt, da det det er her, at tungen har dybe furer, hvor bakterier stortrives og kan producere ildelugtende gasarter.

Men en god mundhygiejne er ikke altid nok til at holde lugtgenerne for døren. Dårlig ånde kan også forebygges og reduceres, hvis du sørger for at have en god spytproduktion,da tør mund kan resultere i lugtgener ud af munden. Brug pebermynte kaplser mod dårlig ånde.

Det er også en af årsagerne til, at din morgenånde er særlig dårlig, da der dannes svovlgasser i munden om natten, når du sover, hvor produktionen af spyt stopper.

Morgenånden kan du ikke gøre så meget ved ud over at børste tænder. Men du kan undgå at lugte ud af munden på grund af manglende spytproduktion ved at drikke rigeligt med vand og ved at spise små måltider i løbet af dagen.

Andre tips til at slippe af med lugtgener ud af munden er at stoppe med at ryge samt skære ned på sukkerholdige føde- og drikkevarer, da det kan føre til paradentose og øget produktion af de svolvholdige gasarter, som er årsagen dårlig ånde.

FAQ – spørgsmål og svar

Hvad kan jeg gøre for at få en bedre ånde?

Slip af med dårlig ånde ved at børste tænder mindst to gange om dagen (morgen og aften) og sørg for at rengøre tungen samt bruge tandtråd ugentligt. Derudover er det vigtigt, at du drikker rigeligt med vand, bruger mundskyl et par gange om ugen samt undgår rygning, kaffe og krydret mad. Derudover kan du tage et kosttilskud med pebermynteolie, som kan give dig en heldags-beskyttelse mod dårlig ånde. 

Hvad er dårlig ånde et tegn på?

En slem ånde kan blandt andet være et symptom på irritabel tyktarm, kronisk bihulebetændelse, mavekatar og sukkersyge. Men det kan også skyldes noget så simpelt som dårlig mundhygiejne, ophobning af bakterier i munden og indtag af bestemte fødevarer (hvidløg, fedtrig mad, mælkeprodukter mm.).

Hvilke fødevarer giver dårlig ånde?

Visse fødevarer giver dårlig ånde, og det er en god idé at undgå disse, hvis du i forvejen lider af lugtgener fra munden. Hvidløg, makrel, kaffe og karry kan især give en ubehagelig lugt ud af munden, men mælkeprodukter og fedtfrig mad kan ligeledes give lugtgener.

Kan man få dårlig ånde af stress?

Stress kan føre til faldende spytproduktion og dermed dårlig ånde. Det er ikke ensbetydende med, at stress altid giver dårlig ånde, men det kan være en af de mange symptomer, man oplever, når kroppen og sindet er stresset. Hvis du ikke producerer nok spyt på grund af stress, får bakterierne i munden gode vækstbetingelser, og det kan føre til en øget produktion af de gasarter, der giver den ubehagelige lugt ud af munden. Brug pebermynte kaplser mod dårlig ånde.

Kan kaffe give dårlig ånde?

Kaffe nedsætter din spytprodution, som dermed kan give en værrere ånde, da spyt bidrager til at holde produktionen af bakterier i munden nede. Derudover har kaffe i sig selv også en meget markant duft, der for mange kan virke frastødende.

Vores valg

Heldags beskyttelse mod dårlig ånde

Vi kan alle lide af dårlig ånde fra tid til anden, og derfor er pebermynte kapslerne fra MaxMedix ideelle til alle, der gerne vil have en ekstra beskyttelse.

Generelt om dårlig ånde – og behandling af det

Årsagen til en mindre god ånde skal oftest findes i munden, hvor dårlig mundhygiejne er en af de helt store syndere til den ubehagelige lugt, som mange danskere unægteligt vil opleve på et tidspunkt i deres liv.

Men lugten kan også stamme fra maven eller på grund af sygdomme som sukkersyge, bihulebetændelse og mavekatar, og det gør dårlig ånde til en meget kompleks lidelse.

Netop derfor er det en rigtig god idé at blive undersøgt hos enten din tandlæge eller læge, som kan finde frem til den underliggende årsag til din dårlige ånde og foreslå en behandling.

Derudover bør du sørge for at børste tænder dagligt, rengøre din tunge og bruge tandtråd ugentligt, da det kan bidrage til at slippe af med den dårlige lugt, hvis årsagen til den findes i munden.

Mens du sørger for en god mundhygiejne, kan du også tage et afhjælpende middel som tyggegummi eller pebermynteolie-kapsler i brug.

Her er pebermynteolie-kapsler muligvis den mest praktiske og effektive metode, da du ved blot at tage én kapsel om morgenen får beskyttelse mod dårlig ånde hele dagen.

Vores valg

Heldags beskyttelse mod dårlig ånde

Vi kan alle lide af dårlig ånde fra tid til anden, og derfor er pebermynte kapslerne fra MaxMedix ideelle til alle, der gerne vil have en ekstra beskyttelse.

Udgivet: 18012023 sundhedartikler.dk

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken