sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Foto: Weightworld

Total udrensningskur | Til en mave i balance

*Linket viderestiller til forhandleren

Dette er, hvad din afføring siger om dit helbred

Foto: Pexels.com

Vi går alle på toilettet, men de fleste synes, det er pinligt at tale om deres afføring. Men faktum er, at størrelse, lugt, farve og tekstur afslører meget om dit nuværende helbred. Det kan blandt andet handle om den kost, du spiser, men visse medicinske tilstande påvirker også afføringen.

-Det er vigtigt at kunne tale om sin afføring, for pøj kan fortælle dig, når noget er galt. Nogle gange er det alvorlige symptomer, og disse er vigtige at fange i tide, siger Rhianna.

1. Brun, velformet og blød

Når det kommer til afføring, er det vigtigt at vide, hvad der er normalt for dig. Brun, velformet og blød afføring, der passerer let, betragtes som sund. Bristol-skalaen (se nedenfor) kan bruges som en guide til at vurdere afføringens konsistens og transittid gennem mave-tarmkanalen.

2. Hård afføring (ligner små nødder)

Hård afføring kan tyde på forstoppelse, forklarer Rhianna.

Du er formentlig forstoppet, hvis du ikke har popset tre gange på en uge, og hvis det gør ondt, når du går på toilettet. Du kan også føle dig hævet, kvalme eller have ondt i maven. Almindelige årsager er mangel på fibre, dehydrering, inaktivitet, medicin, stress, angst eller depression.

Drik masser af vand og spis nok fibre, råder Rhianna og tilføjer, at motion også kan hjælpe med at holde tarmene i gang.

3. Løs eller vandig afføring

Løs afføring kan skyldes en maveinfektion, glutenintolerance (cøliaki), visse lægemidler, en overaktiv skjoldbruskkirtel eller tarmsygdommen Crohns sygdom. Visse fødevarer kan også forårsage løs afføring, såsom alkohol, koffein og krydret eller fed mad, siger Rhianna.

Stress og angst kan også forårsage diarré på grund af den stærke forbindelse mellem maven og hjernen.

Et af de mest almindelige symptomer på IBS (Irritable Bowel Syndrome), som påvirker 10 til 15 procent af alle mennesker i verden, er løs afføring. – De fleste oplever, at IBS-symptomerne forværres, når de er stressede. Hvordan du behandler løs afføring afhænger af, hvad der udløser den, men en generel tommelfingerregel er at drikke rigeligt med vand, spise fibre og undgå fødevarer, du ved irriterer din mave, siger Rhianna.

4. Fedt i afføringen

Hvis afføringen indeholder fedt, løber og er svær at skylle ned, kan det betyde, at tarmen ikke optager fedtet fra tarmindholdet og fordøjer maden effektivt. Andre almindelige symptomer på dårlig fordøjelse er gas, mavesmerter, diarré, vægttab og fordøjelsesbesvær.

-Det er der en række årsager til, og hvis man oplever det, bør man tale med en læge, siger Rhianna.

5. Slim i afføringen

Slim i afføringen er normalt, men det kan være tegn på inflammatorisk tarmsygdom (IBD), siger Rhianna og tilføjer, at sår nær anus (analfissur), sår, IBS og fødevareallergi også kan øge produktionen af slim.

Hvis du har slim i din afføring, hvis dine toiletvaner har ændret sig, hvis du har ondt i maven eller blod i afføringen, bør du tage det op med en læge.

6. Sort afføring (tjærelignende)

Hvis du tager jerntabletter for at behandle jernmangel, kan du have sort/mørk afføring. Men det kan være et symptom på et blødende mavesår eller mavekræft.

Sort afføring kan tyde på et problem som for eksempel blødning i mave-tarmkanalen, siger Rhianna og understreger, at det er vigtigt at tale med en læge, hvis man bemærker det, fordi man måske skal lave yderligere tests.

7. Lyserødt blod i afføringen

Blod i afføringen kan skyldes mange forskellige ting og er mere almindeligt, end du tror. Hovedårsagerne til blod i afføringen er hæmorider, sprækker eller sår i endetarmsåbningen. Andre årsager til blod i afføringen kan være inflammatorisk tarmsygdom (IBD) eller kræft. Ifølge Rhianna er de vigtigste symptomer på IBD eller kræft som følger:

    • Blødning fra analåbningen – især hvis det er blandet med afføring.

    • Uforklaret vægttab.

    • Ændre dine toiletvaner.

    • En klump i maven eller endetarmen.

8. Farverig afføring

Afføring kan have forskellige farver – alt fra brun til lilla. Dette kan skyldes, at visse fødevarer har ændret farven på din afføring.

Rødbeder kan for eksempel give en rødlig-lyserød tone, noget der ved første øjekast kan være ret bekymrende. En kost med højt indhold af spinat og bladgrønt kan føre til grønnere afføring, siger Rhianna.

9. Bleg eller lerfarvet afføring

Galde produceres i leveren og giver afføringen sin brune farve. Hvis du har bleg eller gul afføring, kan det være et tegn på, at leveren ikke producerer nok galde, eller at flowet er blokeret.

Hvis du bemærker, at din afføring er bleg eller lerfarvet, bør du tale med en læge, for det skal nok undersøges nærmere, siger Rhianna.

10. Mærkbar lugt

Hvis din afføring lugter mere end normalt, kan det betyde alt fra forstoppelse til en infektion eller at du er allergisk over for visse fødevarer. Det kan også være forårsaget af at ændre din kost.

-Hvis du er bekymret, eller hvis den ildelugtende afføring også giver mavesmerter, feber eller blod i afføringen, skal du tale med en læge, siger Rhianna.

Synes du stadig, det er pinligt?

Hvis du føler dig flov over at tale med en læge om din afføring, anbefaler Rhianna at bruge Bristol Scale, som forklarer konsistensen af din afføring, og om den afviger fra, hvad der er normalt for dig.

En læge kan tage en blodprøve og undersøge endetarmen og bede dig om at give en afføringsprøve. – Det er helt normalt at efterlade en afføringsprøve, og det er lægerne vant til. Din prøve sendes derefter videre til et laboratorium til analyse, forklarer

Foto: Weightworld

Total udrensningskur | Til en mave i balance

*Linket viderestiller til forhandleren

Foto: Weightworld

Total udrensningskur | Til en mave i balance

*Linket viderestiller til forhandleren

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken