sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Fnat – hvordan behandles det?

Fnat er et hududslæt forårsaget af miden Sarcoptes scabiei. Miden inficeres ved længerevarende hudkontakt, og forsvinder ikke af sig selv. Hvis du er blevet smittet for første gang, skal resten af din familie også igennem fnat behandling. Fnat har tidligere været sjældent i Danmark, men i de senere år er der rapporteret om flere udbrud.

Fnat behandling

Infektion med fnatmider sker hovedsageligt ved længerevarende kropskontakt. Hos voksne overføres fnat ved tæt hud-mod-hud-kontakt, ved seksuel kontakt og sjældent via tøj, håndklæder og sengetøj. Hunmiden graver huller i huden, hvor den lægger æg, der klækkes efter 3-4 dage. 

Almindelige symptomer på fnat

Kløende hud er meget almindelig. Første gang man får fnat, kommer kløen først efter 3-6 uger. Hvis du har haft fnat før, kommer kløen allerede efter få dage. Kløen kan være intens, og forværres ofte om natten og når kroppen er varm.

Små kugleformede udslæt (knopper og blærer) på huden, oftest først på hænderne, mellem fingrene, på håndled, albuer, talje og på ydersiden af kønsorganerne. Små børn får udslæt på hoved, hals, håndflader og fodsåler.

Læs også: Større bryster – hvordan får man større bryster?

Fnat i huden kan ses, hvis du har godt lys og forstørrelsesglas. Gangene kan være alt fra 2 til 15 mm lange. Fnatmiden er 0,3-0,5 mm lang. Det kan nogle gange ses som en mørk plet for enden af skabben.

Nix virker på fnatmider. Bruges til fnat behandling. Du må kun bruge Nix til børn under 2 år efter aftale med en læge.I pakningerne med medicin findes en patientvejledning, som du altid bør læse grundigt, inden du tager medicinen. 

Behandling af fnat

Fnat forsvinder ikke af sig selv, og skal derfor altid behandles med midler, der dræber miden. Alle i husstanden samt personer, der kan blive smittet ved tæt fysisk kontakt (f.eks. ansatte i en vuggestue), skal behandles samtidigt, selvom de ikke klør eller har udslæt. Børn under 2 år og spædbørn bør altid behandles af en læge.

Du kan enten bruge Nix/Permethrin creme eller Benzylbenzoat liniment til fnat behandling. Gravide kvinder bør bruge Nix/Permethrin som førstevalg på grund af mere erfaring med brug hos gravide kvinder. Efter behandlingen er afsluttet, kan du opleve kløende hud i 2-4 uger efterfølgende. Det er normalt, og betyder ikke, at behandlingen ikke har virket, som den skulle.

En vigtig del af behandlingen er at tage forebyggende foranstaltninger, så fnatmiden fjernes fra hjemmet og undgå at smitte andre. Rent tøj, tekstiler og andre ting, der kan overføre smitte.

Hvornår skal du kontakte en læge?

Kontakt en læge, hvis du tror, du har fnat. Fnatudslæt kan let forveksles med andre hududslæt, så det er vigtigt at få stillet den rigtige diagnose. Børn under 2 år, gravide og ældre bør altid konsultere en læge før behandling.
Hvis du ikke får effekt af behandlingen. Der er receptpligtige tabletter, der kan være relevante, og som der kan søges om tilskud til.


Hvis du får en stærk og vedvarende kløe efter behandlingen. En middelstyrke kortisoncreme kan være passende ved svær kløe.
Hvis kløen ikke er aftaget efter 4 uger efter behandlingen.

Nix virker på fnatmider. Du må kun bruge Nix til børn under 2 år efter aftale med en læge.I pakningerne med medicin findes en patientvejledning, som du altid bør læse grundigt, inden du tager medicinen. 

Forebyggende foranstaltninger for at forhindre yderligere infektion

Personer med fnat bør undgå tæt kropskontakt med andre mennesker, indtil behandlingen er afsluttet, og undgå at dele sengetøj, håndklæder og tøj med andre. Børn skal holdes væk fra vuggestue og skole, indtil den første del af behandlingen er afsluttet (24 timer).
Nære kontakter bør underrettes og behandles på samme tid. 

Eksempler på tætte kontakter er mennesker, der bor sammen, seksuelle partnere, træningspartnere og legekammerater til børn.
Når behandlingen er færdig, skal alt tøj og beklædningsgenstand, du har været i kontakt med, vaskes eller varmebehandles ved mindst 60 °C. 

Hvis nogle beklædningsgenstande ikke kan vaskes, skal de opbevares på et tørt sted i mindst 7 dage (helst pakket ind i plastikposer). Frysning kan være et alternativ, men så skal varen fryses igennem ved -18 grader i flere timer, og tøjet må ikke pakkes for stramt. Pc’er og mobiler kan være mulige smittekilder, og bør derfor rengøres med et egnet rengøringsmiddel.

 

Behandling med permethrin (creme)

Permethrin er et lægemiddel, der angriber nervesystemet hos fnatmiden og får dem til at dø. Kan bruges af voksne, gravide, ammende og børn over 2 måneder. Medicinen er førstevalg til gravide. Børn under 2 år og spædbørn bør kun bruge permethrin i samråd med en læge. Personer, der ammer, bør vaske medicinen af brystvorterne før amning og påføre igen bagefter.

Vi har to ikke-receptpligtige cremer med permethrin, Nix 5% creme og Permethrin 5% creme. Disse bruges på samme måde. Behandlingen skal altid udføres i to sessioner med 7 dages mellemrum.

Brugsanvisning

 

 1. Klip og rens neglene på hænder og tæer.
 2. Tag et brusebad eller bad og tør huden godt.
 3. Vent, indtil hudtemperaturen vender tilbage til normal efter brusebad (15 minutter eller mere), før påføring.
 4. Påfør over hele kroppen, inklusive ansigtet (ikke omkring øjnene og munden) fra hårgrænsen og ned til fødderne. Hovedbunden bør også smøres hos børn under 3 år, og hvis man ser tydelige tegn på fnat hos større børn og voksne. Vær forsigtig! Typiske områder, som folk glemmer at smøre, er ryggen, ørerne, bag ørerne, mellem fingrene, mellem tæerne, under fodsålerne, neglebåndene, navlen, de ydre kønsorganer og omkring endetarmen.
 5. Det skal påføres ekstra forsigtigt og godt på hænder, håndled, fødder og ankler, da det normalt er de steder, der er mest udsat for fnat.
 6. Brug ikke andre hudcremer i arbejdsperioden med Nix/Permethrin. Og hvis du vasker hænder, inden der er gået 24 timer, bør du smøre hænderne igen.
 7. Når huden er tør efter påføring, kan du tage rent tøj på.
 8. Lad cremen virke i 24 timer, og tag derefter et brusebad eller et bad. Tag rent tøj på, der er vasket ved 60 grader, eller som ikke har været brugt i mindst 1 uge. Sengetøjet skal skiftes, FØR man bruser af medicinen.

Behandling med benzylbenzoat (liniment)

Børn under 7 år kan behandles med benzylbenzoat, men så skal linimentet fortyndes. Lægen bestemmer fortyndingen. Børn under 2 år, gravide og dem, der ammer, skal altid behandles i samråd med læge. Behandlingen skal altid udføres i to sessioner med 7 dages mellemrum.

 

Brugsanvisning

 

 1. Klip og rens neglene på hænderne.
 2. Tag et brusebad eller bad og tør huden godt.
 3. Ved påføring kan du bruge en kompress eller lignende, som du smider ud bagefter.
 4. Vent, indtil hudtemperaturen vender tilbage til normal efter brusebad (15 minutter eller mere), før påføring.
 5. Påfør over hele kroppen, inklusive ansigtet (ikke omkring øjnene og munden) til hårgrænsen og ned til fødderne. Brug gerne en kompres eller lignende til at påføre midlet. Hovedbunden bør også smøres hos børn under 3 år, og hvis man ser tydelige tegn på fnat hos større børn og voksne. Vær forsigtig! Typiske områder, som folk glemmer at smøre, er ryggen, ørerne, bag ørerne, mellem fingrene, mellem tæerne, fodsålerne, neglebåndene, navlen, de ydre kønsorganer og omkring endetarmen.
 6. Det skal påføres ekstra forsigtigt og godt på hænder, håndled, fødder og ankler, da det normalt er de steder, der er mest udsat for fnat.
 7. Brug ikke andre hudcremer i løbet af Benzyl Benzoats levetid. Og hvis du vasker hænder, inden der er gået 24 timer, bør du smøre hænderne igen.
 8. Lad huden lufttørre i cirka 10 minutter.
 9. Gentag smøringen for 2. gang (gentag trin 5).
 10. Lad huden lufttørre i cirka 10 minutter.
 11. Når huden er tør efter sidste påføring, kan du tage rent tøj på.
 12. Lad linimentet sidde i 24 timer, og tag derefter et brusebad eller et bad. Tag rent tøj på, der er vasket ved 60 grader, eller som ikke har været brugt i mindst 1 uge. Sengetøjet skal skiftes, FØR man bruser af medicinen.

Nix virker på fnatmider. Du må kun bruge Nix til børn under 2 år efter aftale med en læge.I pakningerne med medicin findes en patientvejledning, som du altid bør læse grundigt, inden du tager medicinen. 

Udgivet: 8122022 sundhedartikler.dk

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken