sundhedsartiker logo
Search
OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦
Search
Close this search box.

Fødevareallergi

Foto: Pexels.com

Fødevareallergi, eller fødevareallergi som det også kaldes, betyder, at du er allergisk over for et stof, der findes i mad eller drikke. En meget lille mængde af maden kan være nok til at udløse en fødevareallergi med symptomer som hududslæt, ondt i maven og åndedrætsbesvær.

Overfølsomhed og fødevareallergi er et voksende folkesundhedsproblem, der påvirker mennesker i alle aldre, men er mest almindeligt hos børn. Det anslås, at omkring en tredjedel af den svenske befolkning undgår en eller flere fødevarer på grund af allergi eller overfølsomhed.

Hvorfor man bliver allergisk vides ikke med sikkerhed, men risikoen for at udvikle fødevareallergi er større, hvis forældre eller søskende har allergi eller astma. Miljøet er også vigtigt for udviklingen af ​​allergier. Hvis du allerede er allergisk over for en fødevare, er risikoen større for, at du udvikler allergi over for flere fødevarer.

Hvad er forskellen mellem intolerance og overfølsomhed?

Allergi og intolerance/overfølsomhed er ikke det samme. Ved allergi reagerer kroppens immunforsvar, mens intolerance ikke involverer immunforsvaret. Intolerance kan skyldes mange forskellige ting, og symptomerne kan ligne allergi. Denne tekst vedrører kun fødevareallergier.

Fødevareallergi hos børn og voksne

Fødevareallergi er mest almindelig hos børn. De er normalt allergiske over for mælk, æg og soja. Den type allergi vokser normalt ud med årene. Allergi over for andre fødevarer som nødder, jordnødder, skaldyr og fisk forbliver derimod ofte livet ud. Når man har fødevareallergi som voksen, har man ofte allergi fra barndommen. Nogle gange kan man også som voksen få allergi over for eksempelvis skaldyr, krydderier eller sesamfrø.

Følgende fødevarer er almindelige at være allergiske over for:

  • nødder
  • jordnødder
  • fisk og skaldyr (for eksempel rejer, krabber eller hummer)
  • komælk
  • gluten
  • soja
  • æg

Symptomer på fødevareallergi

Ved fødevareallergi får man normalt symptomer inden for få minutter op til to timer efter at have indtaget noget, man er allergisk over for. Men det kan tage endnu længere tid. Symptomerne varierer meget i sværhedsgrad. Nogle mennesker oplever mildt ubehag, mens andre oplever meget stærke reaktioner. Symptomerne kan også variere fra gang til gang hos den samme person. Hvordan du reagerer kan hænge sammen med, hvordan du ellers har det.

Fødevareallergi kan give symptomer fra forskellige dele af kroppen. De mest almindelige symptomer er:

  • klåda och/eller att det sticker i munnen. 
  • klåda, utslag, eksem, rodnad på huden. 
  • svullnad av läppar, ansikte, tungan, halsen och/eller andra kroppsdelar.  
    nästäppa, problem att andas.
  • magont, illamående, kräkningar, diarré och/eller förstoppning.
  • yrsel och/eller att man svimmar. 

Fødevareallergi kan i nogle tilfælde udløse en alvorlig og akut allergisk reaktion kaldet anafylaksi eller anafylaktisk shock. Det kan blive livstruende uden behandling. Reaktionen kan begynde med milde symptomer, som så hurtigt bliver mere alvorlige, såsom vejrtrækningsbesvær, hurtigere puls, svimmelhed og til sidst bevidstløshed.
Ring 112 ved symptomer på anafylaksi.

Hvis et barn med fødevareallergi har akutte symptomer som åndedrætsbesvær, øget følelse af hævelse i halsen, kraftig kløe i håndflader, under fødderne og i hovedbunden eller/og hvis barnet er blegt, sløvt eller ikke kan kontaktes – ring straks 112.

Det sker i kroppen med en fødevareallergi

Hvis du har fødevareallergi, har dit immunsystem dannet antistoffer mod en bestemt fødevare, som om den var skadelig. Disse antistoffer, kaldet IgE-antistoffer, har til opgave hele tiden at spejde efter det stof, man er allergisk overfor. Disse stoffer, som stimulerer dannelsen af ​​antistoffer, kaldes allergener og er proteiner. Men for at antistofferne kan frigives, skal kroppen have været i kontakt med maden før. Det betyder, at første gang du spiser eller drikker maden (som du så bliver allergisk overfor) sker der ikke noget, du får ingen allergisk reaktion. Men efter at IgE-antistofferne er blevet dannet, skal der kun en lille mængde af maden til, for at den kan påvises af antistofferne, og for at en immunreaktion starter. Stoffer som histamin frigives derefter til blodet og forårsager symptomer som nældefeber, rødme, kløe, opkastning og hævelse.

Cors allergi

Du kan også have noget, der hedder krydsallergi. Det kan opstå, hvis to stoffer er så ens, at antistofferne tager fejl, og en immunreaktion sættes i gang. Proteiner i visse frugter, grøntsager, nødder og krydderier minder for eksempel meget om proteiner i visse typer pollen. Det betyder, at hvis du er allergisk over for birkepollen, kan du få allergisymptomer af nødder, selvom du ikke er allergisk over for nødder.

Diagnose og behandling

Allergier opdages ofte i barndommen. Hvis du tror, ​​dit barn har fødevareallergi, kan du kontakte sundhedscentret eller børnelægekontoret for at lave en allergiundersøgelse. Barnet eller du som forælder kan svare på spørgsmål om symptomer, om barnet har andre sygdomme som eksem og astma og om allergi, eksem og/eller astma løber i familien. Der tages en hudpriktest eller en blodprøve for at vise, om barnet har allergiantistoffer. Lægen foretager en vurdering af resultaterne af prøverne sammen med børnenes symptomer.

Hvis du er voksen og har mistanke om, at du har fødevareallergi, kan du kontakte dit sundhedscenter for at få lavet en allergiudredning.

Behandlingen går ut på att förebygga reaktioner genom att helt undvika de livsmedel som du är allergisk mot. För att få hjälp med detta kan du behöva träffa en dietist. Vid svåra matallergier finns receptbelagda läkemedel som läkaren kan skriva ut. 

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken