sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Glutamin - hvordan virker det?

Glutamin er en aminosyre, der er en del af protein, der opbygger vores muskler. Det fås som supplement i ren form og er populært blandt folk, der træner og ønsker at opbygge muskler.
Mand løfter vægtstang - Ligevægtsindtag - Glutamin

L-formen betyder, at glutaminen er i fri form og lettere optages i blodet. L-glutamin i sin frie form er et kosttilskud, der har eksisteret i årtier, hvor mange fortalere inden for bodybuilding siger, at det har en god effekt. Nedenfor vil vi undersøge, om det er et interessant kosttilskud for dig eller ej. Her finder du alt, hvad du behøver at vide om denne aminosyre.

Glutamins funktioner

Proteinet i vores krop består af 20 forskellige aminosyrer, hvor glutamin er kroppens mest almindelige aminosyre. I protein findes det i form af glutaminsyre, som efter indtagelse delvist omdannes efter indtag

Midlet er ikke-essentiel, hvilket betyder, at kroppen laver en lille mængde på egen hånd. Midlet opbruges dog hurtigere ved tunge belastninger som ved et krævende træningspas, og er derfor populært at tage i forbindelse med træning. 

For dig, der stresser kroppen i en længere periode ved at gå på kaloriefattig diæt, dyrke motion eller generelt har en stresset hverdag, kan det være interessant at supplere med midlet, fordi kroppens egen produktion kan falde på grund af langvarig stress. .

Hvad gør det i kroppen?

Som kropsfunktion spiller glutamin en vigtig rolle i proteinsyntesen og opbygningen af muskler, men er også vigtig for iltbalancen i kroppen. Glutamin deltager også i kroppens nitrogenoxidsystem og tegner sig for over 35 procent af det nitrogen, der transporteres til musklerne og er den mest udbredte aminosyre i muskelvæv med en central rolle i energiomsætningen. 

Læs også: BCAA som kosttilskud – er det godt til træning?

Glutamin er også brændstof til de hvide blodlegemer. Det muskelødelæggende hormon kortisol udskilles også i højere grad ved hård og fysisk krævende træning.

Midlet kan have mange gavnlige egenskaber for dem, der træner hårdt, da mange, der træner regelmæssigt og spiser ekstra af det, rapporterer om mere effektiv restitution og muskelvækst. Om dette til gengæld er en sandhed eller ej, må du selv prøve. 

Det siges også at kunne stimulere opbygningshormonerne og øge glykogenlagrene i musklerne de første timer efter træning, noget der er ekstremt vigtigt for at kunne præstere maksimalt – halvfyldte glykogenlagre gør ikke en atlet! Med for lidt af det, er effekten præcis den modsatte og du risikerer i stedet at blive overtrænet. 

elv for dem, der går på slankekur eller taber sig, betragtes glutamin som et interessant supplement, for at få nok af aminosyren og bevare muskelmassen, når kosten bliver begrænset.

“Glutaminkapsler. Glutamin er en aminosyre, der indgår i opbygningen af proteiner.
Indhold pr. dagsdosis (3-7 kapsler): 1425-3325 mg glutamin. 

Glutamin som kosttilskud

Som aminosyre som en del af et protein kommer det til undsætning og bygger muskelfibrene op efter træningspassene, og på sigt bliver vi større og stærkere. Da det er den mest udbredte aminosyre i musklen, bidrager det også til at binde væske i musklerne. Det betyder, at musklerne opfattes som fyldigere og større og opfattes som stærkere, en effekt der længe har været værdsat i bodybuilding og styrkesport.

Midlets forskellige funktioner i kroppen er mange. Hvorvidt ekstra af det som kosttilskud virker eller ej, diskuteres stadig, der er både nejydere og nejydere. Derfor lader vi det spørgsmål stadig være ubesvaret. Den bedste ting at gøre er at teste det selv.

Hvis du vil prøve midlet, er 10-20 gram ren L-glutamin dagligt en rimelig dosis. Det anbefales normalt på tom mave, da et måltid resulterer i langsommere absorption. Derudover konkurrerer andre aminosyrer i kosten om optagelsen, hvorfor du med et tilskud kan hæve kroppens niveauer af glutamin til højere niveauer.

Har det bivirkninger?

Hvis du skulle indtage mere af det, end kroppen har brug for, er der ingen fare, kroppen kommer naturligt af med overskuddet. Det er derfor ikke farligt at tage en større dosis end anbefalet af et glutamintilskud, men unødvendigt. Det kan dog være godt at drikke meget vand i forbindelse med glutaminen, da en for høj dosis kan føre til forstoppelse.

Hvor kan der findes glutamin i mad?

Som med andre aminosyrer findes det i proteinrige fødevarer som kød, fjerkræ, fisk og æg, men i form af glutaminsyre, hvor kun en del omdannes automatisk i kroppen. Det er også meget følsom over for opvarmning og bliver derfor ødelagt, når den tilberedes. En bekvem måde at sikre dig, at du får glutamin, er derfor at tage et kosttilskud såsom Core Glutamine™.

“Glutamin kapsler. Glutamin er en aminosyre, der indgår i opbygningen af proteiner.
Indhold pr. dagsdosis (3-7 kapsler): 1425-3325 mg glutamin. 

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken