sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Gynækomasti hos mænd - Behandling med operation

Gyno behandling mænd

Gynækomasti er et symptom på mandlige bryster, der vokser og begynder at ligne kvindelige bryster. Årsagen er en udvikling af mælkekirtlerne, som normalt kun sker hos kvinder. Gynækomasti kan være ledsaget af mastodyni og/eller galaktoré. 

Gynækomasti refererer til en generel forstørrelse af brystmassen. Uregelmæssige forstørrelser, klumper, induration, udflåd fra brystvorten og andre ændringer i brystvorten kan være tegn på brystkræft.

Bestil konsultation hos CeriX 

Gynækomasti opstår sædvanligvis blandt:

  • Unge i puberteten
  • Nyfødte (forsvinder sædvanligvis inden for få uger), 
  • Personer hvor tilstanden ikke er gået væk efter puberteten
  • Nogle tilfælde hos overvægtige. 

Tilstanden i sig selv er ikke farligt, men kan i nogle tilfælde være en konsekvens af en anden underliggende sygdom. 

Den direkte årsag antages i de fleste tilfælde at være nedsat produktion af testosteron, øget produktion af østrogen eller ændringer i hormoners virkning. 

Det kan også forekomme ved brug af visse lægemidler eller dopingpræparater, herunder anabolske steroider. Mellem 10 og 40 procent af alle mænd med struma udvikler gyno.

Symptomer

Fakta

Gynækomasti er en harmløs og forbigående tilstand hos drenge i puberteten og skyldes hormonelle ændringer. Tilstanden kaldes fysiologisk gynækomasti eller pubertal gynækomasti. Omkring halvdelen af alle drenge udvikler fysiologisk gynækomasti.

Tilstanden begynder normalt mellem 13 og 14 år og skyldes enten øgede koncentrationer af det kvindelige kønshormon østradiol, forsinket produktion af det mandlige kønshormon testosteron eller øget følsomhed over for normale mængder østrogen. Bortset fra de forstørrede bryster er der ingen symptomer eller fund. For de fleste forsvinder tilstanden spontant inden for et par måneder, men den kan vare ved seks måneder til to år efter debut.

 

Behandling

Ved behandling af gynækomasti er det vigtigt at behandle den underliggende medicinske tilstand, der har ført til denne tilstand. Det kan for eksempel dreje sig om testikeltumorer, der skal fjernes via operation, eller nyre- eller leverproblemer, der skal behandles. 

Gynækomasti kan også skyldes brugen af visse lægemidler, og hvis det er årsagen til tilstanden, stoppes medicinbehandlingen på det passende tidspunkt. Ofte ses en bedring inden for en måned efter endt behandling, hvis et lægemiddel er årsagen, der har ført til tilstanden.

Bestil konsultation hos CeriX

Hvis tilstanden har varet i mere end et år, er det usandsynligt, at den kan vendes helt. Ved svær tilstand af gyno bruges lægemidler til at behandle tilstanden, og i tilfælde, hvor lægemiddelbehandlinger er ineffektive, kan det være nødvendigt med operation. 

Det gælder frem for alt, når tilstanden har varet længe, rammer patienten i hverdagen, eller når der er mistanke om, at der er tale om brystkræft.

 

Undersøgelse for gynækomasti

Under konsultationen måler vores plastikkirurg, hvor meget fedt, mælkekirtelvæv og hud der kan fjernes. Brysterne undersøges for at udelukke unormale klumper og knuder.

Kirurgisk metode

Forskellige kirurgiske metoder er tilgængelige, når det kommer til gynækomasti (mandlig brystreduktion), de fleste involverer fedtsugning i brystet og fjernelse af kirtelvæv. 

Bestil konsultation hos CeriX 

Nogle gange er et par små snit i huden på siden af brystkassen nok, men ofte laves også et mindre snit i forbindelse med areola. Du og plastikkirurgen vil sammen diskutere, hvilken metode der passer til dig og dine forhold. 

 

Efter operationen

Du kan tage det roligt den første uge efter operationen. Gåture og lettere opgaver er tilladt. Du kan normalt vende tilbage på arbejde en uge efter operationen, afhængig af typen af arbejde

Læs også: Skægpest – Symptomer og behandling

Du kan gradvist genoptage enhver træning efter to til tre uger, afhængig af træningstypen. Start forsigtigt og øg gradvist. Der bør dog ikke udføres specifik overkropstræning i løbet af de første fire uger.

mand gyno behandling

Det er vigtigt for et holdbart resultat, at du efter gynækomasti (mandlig brystreduktion) holder nogenlunde samme vægt som før operationen. En vægtøgning kan føre til ujævnheder og at mælkekirtlen vokser igen.

Det tager relativt lang tid, før det endelige resultat efter en gynækomasti (mandlig brystreduktion) viser sig. Det kan tage 6-8 måneder afhængig af hævelsen.

Har du flere spørgsmål om tilstanden eller ønsker du at bestille en konsultation, så tøv ikke med at kontakte klinikken. For et bæredygtigt resultat bør du holde cirka samme vægt som før operationen.

Vedvarende pubertal gyno er til stede, hvis symptomerne varer ved efter to år eller efter 17 års alderen. I disse tilfælde bør tilstanden undersøges. 

Brug af lægemidler eller lægemidler forbundet med gynækomasti eller underliggende sygdom er de mest almindelige årsager til ikke-fysiologisk gynækomasti. Hvis der ikke findes anden årsag, og patienten ønsker behandling, kan østrogenhæmmende midler gives eller henvises til operation.

Hvad forårsager gynækomasti?

I sjældne tilfælde skyldes gynækomasti, at testiklerne producerer for lidt testosteron (primær hypogonadisme). En sådan tilstand bør altid mistænkes hos en teenager med vedvarende pubertal gynækomasti. 

Den mest kendte tilstand er Klinefelters syndrom, hvor mere end halvdelen har gynækomasti. Testiklerne er små, og sekundære kønskarakteristika såsom kønsbehåring er fraværende.Blandt yngre mænd, der har passeret puberteten, er tilstanden sjælden. Testikelkræft skal udelukkes, fordi det i nogle tilfælde fører til forstørrede bryster. 

Andre årsager kan være bivirkninger af medicin, stof- og alkoholmisbrug: Både anabolske steroider og brugen af marihuana, heroin og amfetamin kan forårsage permanent gynækomasti. Omkring 65 procent af alle mænd mellem 50 og 80 år har en vis grad af lipomasti, som er en ophobning af fedt i brysterne og kan ligne gynækomasti. 

Ægte gynækomasti kan forekomme, men er ualmindeligt i denne gruppe. Tilstanden er normalt godartet, men det kan også skyldes en sygdom. Hos 25 procent findes ingen underliggende årsag til tilstanden.

Bestil konsultation hos CeriX 

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken