sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Håndeksem

Foto: Pexels.com

Håndeksem rammer omkring 10 % af befolkningen hvert år. Denne type eksem er meget almindelig blandt voksne, især hos personer, der har et erhverv, hvor deres hænder konstant kommer i kontakt med vand og kemikalier eller diverse rengøringsmidler. Det meste håndeksem er såkaldt kontakteksem, som enten kan være allergisk eller ikke-allergisk. Den ikke-allergiske variant er den mest almindelige og kaldes også irriterende eksem. Håndeksem kan være svært at håndtere og i mange tilfælde er det kronisk. Her kan du læse mere om håndeksem, og hvad du selv kan gøre for at afhjælpe problemerne.

Forskellige typer håndeksem

Irriterende håndeksem

Irriterende håndeksem er forårsaget af “slid” af huden. Det kan for eksempel være efter kontakt med vand, rengøringsmidler, fødevarer, kemikalier eller handsker. De udsatte professioner omfatter sundhedsprofessionelle, frisører, mekanikere, pedel/rengører samt køkken- og restaurantpersonale.

Atopisk håndeksem

Atopisk håndeksem opstår hos dem, der har medfødt følsom hud, ofte har de haft foldeeksem som børn og også håndeksem som voksne. De personer med atopisk eksem har en øget risiko for at udvikle irriterende håndeksem. I dag er atopisk håndeksem den mest almindelige form for håndeksem, også uden “risikofaget”.

Kontaktallergisk håndeksem

Kontaktallergisk håndeksem skyldes allergi over for visse stoffer, som huden kommer i kontakt med. Det er relativt ualmindeligt, på trods af at kontaktallergi over for eksempelvis nikkel eller parfume er relativt almindeligt i befolkningen. En lappetest/epicutan test udføres ved længerevarende håndeksem eller mistanke om kontaktallergisk håndeksem.

Symptom

Symptomer på akut håndeksem er rødme og blærer. Ved kronisk håndeksem er symptomerne rødme, afskalninger, fortykket hud, revner i huden og små vabler.

Hvad kan jeg selv gøre?

Der er en række ting, du selv kan gøre for at lindre symptomerne på eksem.

Undvik irriterande ämnen

Undgå så vidt muligt kontakt med hudirriterende stoffer som vand, sæbe, opløsningsmidler osv. samt (hvis du har en påvist kontaktallergi) det stof du er kontaktallergisk overfor.

Alkoholbaserede desinfektionsmidler bør bruges som vask i stedet for sæbe og vand, når hænderne ikke er synligt snavsede.

Brug handsker

Brug altid handsker, når du arbejder vådt, men husk at bruge handskerne så kort tid som muligt – men så længe som nødvendigt. Handskerne skal være intakte, rene og tørre. Brug gerne bomuldshandsker under beskyttelseshandsken.

Vær opmærksom på dine hænder selv i din fritid. Brug handsker til alle former for vådt arbejde i hjemmet og brug varme, tørre vanter, når du er udendørs om vinteren.

Smør jævnligt med creme

Brug blødgørende cremer flere gange om dagen og gerne en federe salve om natten. Det hjælper huden med at bevare sin naturlige beskyttelse mod for eksempel vand, slid og kemikalier.

Behandling

Det behandles normalt med en stærk kortisoncreme i flere uger og blødgørende cremer. Selv lysbehandling kan nogle gange bruges. Hvis det er et mere alvorligt tilfælde af håndeksem, kan tablet- eller sprøjtebehandling være passende.

Prognosen er meget varierende, men en tendens til kronisk tilbagevendende problemer er ofte til stede, især ved atopisk håndeksem, nikkelallergi og hvis man har et erhverv eller en hobby, der medfører meget slid på hænderne.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken