sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Høfeber og pollenallergi - forebyggelse og behandling

Høfeber og allergi kan være meget generende og påvirke ens liv i forskellig grad.
Foto: Pexels.com

Høfeber og allergi kan være meget generende og påvirke ens liv i forskellig grad. 

Du er måske en af dem, der kun oplever kløende øjne og en løbende næse – eller hører til dem, der næsten ikke kan opholde sig udenfor i sommermånederne. Uanset om du har let eller svær høfeber og allergi, kan du her få gode råd til forebyggelse, egenomsorg og behandling.

 

Hvad sker der i kroppen under en allergisk reaktion?

Når der opstår en allergisk reaktion, skyldes det, at kroppen reagerer på stoffer, der normalt ikke giver problemer. Det skyldes, at immunsystemet begynder at opføre sig anderledes end normalt og danner antistoffer mod disse normalt harmløse stoffer og så opstår den allergiske reaktion. Disse stoffer kaldes allergener. Allergener kan f.eks. være pollen eller husstøvmider.

Når kroppen støder på et allergen (fx ved at sætte sig på slimhinden i øjet eller næsen), vil kroppen reagere, som var det et sygdomsfremkaldende stof. Allergenerne mødes af en række forskellige celler, der er en del af vores immunsystem. De vil gøre alt for at forsvare kroppen mod “angrebet”.

For eksempel mødes de af “ædende celler”-makrofager, som optager allergenet, og fortæller andre blodceller kaldet lymfocytter at producere antistoffer, såkaldte IgE-antistoffer.

En del af denne proces er frigivelsen af stoffet histamin fra mastcellerne, som f.eks. findes i luftveje, næse og øjne. Når histamin frigives, opstår der en betændelse, og det er det, vi oplever som den allergiske reaktion.

 

Hvad er høfeber?

Høfeber kaldes også allergisk rhinitis. Sygdommen er ofte sæsonbestemt, men kan forekomme hele året. Selvom høfeber er ufarlig, kan symptomerne være ekstremt belastende og kan føre til nedsat livskvalitet.

Har man kun problemer med høfeber på bestemte tidspunkter af året, skyldes symptomerne ofte allergi over for birkepollen eller træpollen i forårsmånederne, mens græspollen kan give allergi om sommeren.

Forekomsten af allergi – hvor almindeligt er det?

Allergi forekommer desværre meget ofte. Det kan dukke op allerede i barndommen, men de fleste oplever de første symptomer i teenageårene. Høfeber er generelt hyppigst blandt 15-30-årige. Ofte ændrer symptomerne sig med årene – både til det værre og til det bedre.

Mennesker i alle aldre kan udvikle allergi. Men hvis der er en arvelig risiko, er disse mennesker mere modtagelige. Hvis en eller begge forældre har allergi, er risikoen særlig høj. På den måde er tendensen til at udvikle allergi arvet, men ikke nødvendigvis samme type allergi.

Allergier udløst af pollen forekommer i:

– 2 % af 6-8-årige

– 7-8 % af børn i skolealderen

– 15-20 % hos unge

For mange er det meget svært at skelne mellem forkølelse og høfeber. Symptomerne på høfeber minder meget om en alvorlig forkølelse. Det er typisk at opleve symptomerne i mere end to uger og på bestemte tidspunkter af året. Symptomerne kan også opstå, hvis du kommer i kontakt med støvmider eller pelsdyr.

 

Forkølelse eller allergi?

Har du svært ved at skelne mellem forkølelse og allergisymptomer? Symptomerne kan minde meget om hinanden, hvorfor mange mennesker har en allergi i årevis uden selv at være klar over det.

Symptomer på almindelig forkølelse

 • Løbende næse med slim, som hurtigt bliver tyk, uklar eller gul
 • En forkølelse varer sjældent længere end en uge
 • Nysen er almindelig
 • Feber kan forekomme
 • Symptomer på høfeber (allergisk reaktion)
 • Løbende næse med tyndt, klart slim og hyppige nysen
 • Næsen kan også være blokeret
 • Øjnene kan blive røde, kløende og hævede

Symptomerne kan være konstante eller komme i pludselige, alvorlige anfald. Symptomerne opstår, når du indånder stoffer, du er allergisk over for som f.eks. pollen eller allergener fra dyr

Nogle med pollenallergi får også kløe i halsen, i den periode hvor der er meget pollen i luften. Andre kan opleve kløende mund og svælg, når de spiser bestemte fødevarer på grund af krydsreaktioner

Man bliver rigtig træt, sløv og meget generet af høfebersymptomer. Nogle beskriver det som næsten at have influenza, når høfeberen er værst.

Alle disse symptomer på høfeber opstår ikke nødvendigvis på samme tid. Symptomer fra både øjne og næse opstår heller ikke altid.

 

Hvordan ved jeg, om jeg har en allergi?

Hvis du får allergiske symptomer, er det vigtigt at stille en korrekt diagnose. Irritation i øjne og næse kan komme fra andre stoffer end pollen. For eksempel kan pels eller støvmider give lignende symptomer.

Læger kan stille den rigtige diagnose og anbefale den medicin, der er bedst egnet til dine problemer. Lægen undersøger evt allergi ved at lave forskellige undersøgelser og allergitests. Denne test er enten en pletprøve eller en blodprøve.

Spottest

Nummererede etiketter placeres på patientens underarm, og de udvalgte allergener påføres huden. Hvis der er en eller flere allergiske reaktioner, vil dette være synligt efter cirka 15 minutter. Huden vil være hævet og rød. Reaktionen aftager i løbet af en time. Bemærk, at du ikke må behandles med antihistaminer, når testen udføres.

Dette testes normalt for:

 • Birk
 • Græs
 • Hest
 • Hund
 • Kat
 • Støvmider
 • Skimmelsvamp
 • Bynke
 • Blodprøve

Allergi kan også diagnosticeres gennem en blodprøve. Blodprøven vurderes i et laboratorium for antistoffer eller allergener.

Behandling af høfeber med medicin

Der er flere typer medicin, der kan lindre symptomerne på høfeber:

Ikke-receptpligtige lægemidler:

De fleste mennesker med høfeber foretrækker at behandle høfeber med antihistaminer. Førstevalg til behandling er lokal behandling, behandling af symptomerne, hvor de opstår, og undgåelse af unødvendige bivirkninger andre steder. Øjendråber og næsespray med antihistamin bruges til lokal behandling. Antihistamin reducerer eller eliminerer effektivt kløe og irritation fra både øjne og næse.

Antihistaminer fås også som tabletter, som foretrækkes, hvis du oplever flere symptomer på samme tid, eller hvis lokal behandling ikke er nok. Tabletterne kan bruges alene eller i kombination med øjendråber eller næsespray. Tabletterne behandler systemisk og lindrer derved alle allergiske symptomer i kroppen. Er der børn eller voksne med synkeproblemer, som skal bruge et antihistamin med systemisk effekt, kan dette også fås i flydende form.

Receptpligtig medicin

På recept findes kortison som næsespray, der virker godt på kløende, tilstoppet og løbende næse, men ikke har så meget effekt på øjensymptomerne. Kortison anbefales brugt forebyggende gennem hele pollensæsonen for at give den bedste effekt. Oplever du svære symptomer, kan det være meget effektivt at få en kur med kortisontabletter i et par dage.

Kromoner fås også på recept og kan bruges mod høfeber. Kromoner hæmmer udviklingen af den allergiske reaktion og virker forebyggende. Disse fås som næsespray og øjendråber. I dag er det også muligt at vaccinere mod allergi. En vaccine kan gives som injektion eller tablet.

Krydsallergi

I nogle tilfælde kan du opleve allergiske reaktioner, når du spiser visse fødevarer. Det skyldes, at kroppen kan have svært ved at skelne mellem stoffer fra allergener og stoffer i disse fødevarer. Det kan kaldes krydsallergi eller krydsreaktioner.

Nogle mennesker bemærker kun krydsallergien i pollensæsonen, mens andre er ramt af den året rundt. Listen over fødevarer, man kan krydsreagere på, er lang, men nogle eksempler kan være:

 • Græspollen
 • Frugt: Melon, appelsin
 • Grøntsager: Ærter, tomat
 • Nødder: Jordnødder
 • Birkepollen
 • Frugt: Abrikos, blomme, fersken, nektarin, kirsebær, æble, pære, kiwi
 • Grøntsager: Kartoffel, gulerod, selleri, tomat, peber
 • Nødder: Mandler, hasselnødder, jordnødder, valnødder, paranødder
 • Greyhound pollen
 • Frugt: Melon, solsikkekerner
 • Grøntsager: Gulerod, selleri, paprika, pastinak, persillerod

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken