sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Hyperhidrose - Overdreven svedtendens

Foto: Pexels.com

Alle mennesker sveder. Det er kroppens måde at køle ned og holde den korrekte kropstemperatur. Men nogle sveder så meget, at det føles svært i hverdagen. Dette kaldes overdreven svedtendens.

Symptomer

Problemerne forårsaget af overdreven svedtendens er meget forskellige. Her er nogle eksempler:

 • Du oplever, at du ofte lugter sved.
 • Du har svært ved at tage andre mennesker i hånden.
 • Du har svært ved at holde på fx papir og andre materialer på grund af svedige hænder.
 • Du får hudproblemer eller infektioner på grund af sveden.

Hvad kan jeg selv gøre?

Vær opmærksom på hygiejnen, hvis du føler, at din sved lugter. Sved lugter næsten ingenting, før den kommer i kontakt med bakterier. Vask dig venligst med en mild sæbe, der ikke udtørrer huden.

Du kan prøve at barbere håret i armhulerne, hvis du er generet af svedlugten derfra. Så er der mindre overflade for bakterierne at vokse på.

Antiperspirant og deodorant hjælper normalt

Brug antiperspirant eller deodorant. De indeholder forskellige stoffer og virker derfor på forskellige måder. Mange produkter er både antiperspirant og deodorant på samme tid. Du kan spørge til råds på apoteket.

Antiperspiranter reducerer sveden. Der findes antiperspiranter med ekstra stærk effekt på apotekerne. Deodoranter skjuler lugte ved hjælp af parfume. Ofte indeholder de stoffer, der reducerer væksten af ​​bakterier.

Antiperspiranter og deodoranter med vand irriterer huden mindre end dem, der indeholder alkohol, men de tørrer langsommere. De fås både med og uden parfume. Prøv en duftfri, hvis din hud bliver rød og irriteret.

Hvis dine hænder sveder meget

Du kan bruge en antiperspirant, hvis dine hænder sveder meget. De fleste er primært lavet til at blive brugt i armhulen, men du kan også bruge det på hænderne. Brug antiperspiranten efter du har vasket dine hænder.

Dette er, hvad du kan gøre, hvis du har svedige fødder

Du kan prøve følgende, hvis du har svedige fødder:

 • Brug sokker lavet af naturlige materialer som silke, bambus eller en høj andel af bomuld. Undgå syntetisk materiale, da det let bliver fugtigt.
 • Hav flere par sko, så du kan skifte. Lædersko er bedre end stramme gymnastiksko eller gummistøvler.
 • Tør brugte sko grundigt, før du bruger dem igen. Du kan for eksempel lægge avispapir i skoene. Der findes specielle elektriske skotørrere, som du kan sætte i dine sko for at tørre dem ordentligt. Der findes også specielle skoindlæg, der kan fjerne enhver lugt fra skoene.

Hvornår og hvor skal jeg søge pleje?

Kontakt et sundhedscenter, hvis du har nogle af følgende problemer:

 • Du sveder så meget, at det forstyrrer din dagligdag, og antiperspiranter hjælper ikke.
 • Du sveder voldsomt og er træt, taber dig, har hjertebanken, langvarig feber eller sveder om natten.

Vent til det bliver en hverdag, hvis det er weekend. Du kan kontakte mange receptioner ved at logge ind.

Ring på telefonnummer 1177, hvis du ønsker sundhedsrådgivning. Så får du hjælp til at vurdere dine symptomer og råd til, hvad du selv kan gøre.

Undersøgelser

På sundhedscentret kan du fortælle om dine problemer, og hvordan du har det generelt.

Lægen kan foretage en fysisk undersøgelse, og du kan også blive bedt om at afgive blodprøver.

Du kan have brug for en henvisning til en hudlæge eller en neurolog, hvis du har meget alvorlige problemer. En neurolog er specialist i sygdomme i nervesystemet.

Behandling

Du kan få indsprøjtninger med det aktive stof botulinumtoksin, hvis du har store problemer, og intet andet hjælper. Botulinumtoksin er et stof, der blokerer de nerveimpulser, der går til svedkirtlerne. Det får dig til at svede mindre. Botulinumtoksin findes i stofferne Botox og Xeomin. Behandlingen skal normalt gentages cirka en gang hver sjette måned.

Medicin

Såkaldte antikolinerge lægemidler kan reducere sveden. Lægemidlerne kan dog give bivirkninger, der kan være generende, såsom mundtørhed.

Svedende

Alle mennesker sveder, både voksne og børn. Når du sveder, køler din krop ned for at opretholde den korrekte kropstemperatur.

Sveden fra visse kirtler har en speciel lugt

Svedkirtler findes overalt på kroppen, men er mest almindelige i håndflader og fodsåler. Der er en særlig slags svedkirtler i armhulerne, omkring kønsorganerne, på brystvorterne og ved siden af ​​anus. Disse svedkirtler udskiller mælkesyre og urinstof. Derfor får sveden en særlig lugt, når den nedbrydes af hudens bakterier.

Nogle gange sveder man mere

Der kan være flere forskellige årsager til, at du nogle gange sveder mere end normalt, for eksempel følgende:

 • Du anstrenger dig fysisk eller bliver varm af en anden årsag.
 • Du opholder dig i et varmt klima.
 • Du har en infektion, såsom en forkølelse. Så sveder man, fordi de områder, der regulerer temperatur og sved, er midlertidigt påvirket. Du kan have svedeture, der kommer og går, selvom du ikke har feber. Sveden kan vare i flere uger.
 • Du er stresset eller bekymret. Kroppen har en evne til at forberede sig på fysisk forsvar, når du er stresset. Så tiltager sveden i håndflader og fodsåler.
 • Du kan svede mere, hvis du er i form, end hvis du er uegnet. De, der er i form, sveder mest på overkroppen.
 • Du kan svede for meget i ansigtet, når du spiser stærkt krydret mad.

Hvor meget sveder du hver dag?

Det mest almindelige er at svede omkring en halv liter væske hver dag. Sveden styres af det såkaldte sympatiske nervesystem. Det sympatiske nervesystem hører til den del af kroppens nervesystem, som du ikke kan kontrollere med din vilje.

Børn og svedtendens

Selv børn sveder mere eller mindre. Forskellige børn kan svede forskelligt, selvom de er klædt ens og er i samme miljø. Nogle babyer sveder især på hovedet, hvilket er helt normalt.

Unge i puberteten begynder at svede mere, og sveden får en tydelig lugt. Nogle kan finde sveden besværlig. Du kan læse mere om svedtendens i puberteten på UMO.se.

Hvad forårsager overdreven svedtendens?

Overdreven svedtendens kaldes også hyperhidrose. Der er flere forskellige årsager til overdreven svedtendens.

Svedkirtlerne kan være overaktive – primær hyperhidrose

Den mest almindelige årsag til overdreven svedtendens er overaktive svedkirtler. Så sveder du mest på dine håndflader, på dine fodsåler eller i armhulerne. Det er også almindeligt at svede fra andre steder, såsom ansigtet eller underlivet. Du kan svede mere i perioder, såkaldte flare-ups.

Årsagen til overaktive svedkirtler kendes ikke. En teori er, at aktiviteten af ​​en eller anden grund stiger i de dele af hjernen, der styrer sveden. Så begynder du at svede mere.

Huden bliver kold og våd, når du sveder meget. Det kan igen øge aktiviteten i den del af nervesystemet, der er følsom over for stress, og få dig til at svede endnu mere.

Psykisk stress kan øge symptomerne, men det er normalt ikke årsagen til, at svedkirtlerne er overaktive. Tværtimod kan det ofte være sådan, at det er den overdrevne svedtendens, der får dig til at få det dårligt psykisk.

Det er ret almindeligt, at personer med primær hyperhidrose har en nær slægtning med samme type problem.

Andre årsager til overdreven svedtendens – sekundær hyperhidrose

Overdreven svedtendens kan også skyldes forskellige sygdomme eller hormonelle forandringer i kroppen. Så er det almindeligt at svede mere over hele kroppen. Den overdrevne svedtendens kaldes så sekundær hyperhidrose.

Det kan for eksempel skyldes et af følgende:

 • overvægtig.
 • at du drikker meget alkohol.
 • diabetes.
 • menopausale symptomer.
 • bivirkninger af enhver medicin.
 • bekymring og angst.

Påvirke og deltage i din pleje

Du kan søge pleje på ethvert sundhedscenter eller åben specialklinik, du ønsker i hele landet. Nogle gange er en henvisning til åben specialiseret pleje påkrævet.

Informationen skal være forståelig

Du skal kunne deltage i din pleje. For at kunne være det, skal du forstå de oplysninger, du modtager fra sundhedspersonalet. Stil spørgsmål, hvis det er nødvendigt. Du bør for eksempel få information om behandlingsmuligheder og hvor længe du skal vente på pleje.

Børn skal også have lov til at deltage i deres omsorg. Jo ældre barnet er, jo vigtigere er det.

Du har mulighed for at få hjælp af en tolk, hvis du ikke taler svensk. Du har også mulighed for at få hjælp af en tolk, hvis du for eksempel har en hørenedsættelse.

De, der har brug for hjælpemidler, skal have information om, hvad der findes. Du får også at vide, hvordan du får et hjælpemiddel.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken