sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Hvad er inositol og hvad bruges det til?

Inositol tilhører B-vitaminfamilien og arbejder sammen med cholin, B6-vitamin og taurin for at nedbryde fedt i kroppen. På nuværende tidspunkt er stoffet egentlig ikke et anerkendt vitamin, men danner sammen med cholin, lecithin, et vitaminlignende stof, der findes i hver eneste celle, og som har vist sig at kunne sænke det skadelige kolesterol og være med til at forbedre korttidshukommelsen.

puslespil - Inositol

Der er ikke fastlagt nogen anbefalet daglig indtagelse af inositol, og der er ingen kendte mangler eller risici for overdosering. Rige kilder til det omfatter lever, gryn, nødder og bønner.

I de senere år er inositol blevet en mere og mere almindelig ingrediens i pre-workout produkter (PWO) og produkter beregnet til brug under fedtforbrændingstræning. Det har også vist sig, at stoffet ved høje doser kan binde væske i musklerne, hvilket får dem til at føles visuelt fyldigere og større, samtidig med at denne effekt giver dig mulighed for at få en fantastisk muskelpumpe/muskeltryk, ikke mindst sammen med andre ingredienser som f.eks. Citrullin, L-arginin og taurin.

Inositol som supplement

Inositol indgår i nogle B-vitaminkomplekser. Det fås også som tilskud kombineret med blandt andet cholin, som kan tages til vedvarende fedtforbrænding eller i kosttilskud, der skal øge den mentale præstation. 

Stoffet kan indgå i energigivende og udholdenhedsorienterede kosttilskud før træningspas sammen med blandt andet taurin. I vitamin B-kompleks kan det indgå i små doser, men det bør indtages i doser på omkring 100 mg eller mere i præ-workout-produkter og produkter, der er beregnet til at blive brugt i fedtforbrændingsperioder for at have en mærkbar effekt.

 Hvilke mentale fordele kan inositol have?

Inositol kan hjælpe med at balancere vigtige kemikalier i din hjerne, herunder dem, der menes at påvirke dit humør, såsom serotonin og dopamin.

Læs også: Dextrose – hvad bruges det til?

Interessant nok har forskere fundet ud af, at nogle mennesker med depression, angst og obsessiv-kompulsiv lidelse har lavere niveauer af stoffet i deres hjerner. Selvom der er behov for mere forskning, tyder flere undersøgelser på, at inositol har potentialet til at være en alternativ behandling for psykiske lidelser. Det ser også ud til at have færre bivirkninger end traditionel medicin.

Denne proteinbar har en suveræn smag af Chocolate Dough, og indeholder 20 gram protein pr.bar og under 2 gram sukker pr.bar 

Virker inositol mod angst?

Selvom forskning stadig er begrænset, kan inositoltilskud hjælpe med at behandle panikangst, en alvorlig form for angst.

Dem med panikangst oplever ofte panikanfald, som er pludselige følelser af intens frygt. Symptomerne omfatter hurtig hjerterytme, åndenød, svimmelhed, svedtendens og prikken eller følelsesløshed i hænderne.

I en undersøgelse tog 20 personer med panikangst enten et 18-grams inositoltilskud eller en almindelig angstmedicin hver dag i 1 måned. De, der tog stoffet, havde færre panikanfald om ugen sammenlignet med folk, der tog angstmedicinen.

Tilsvarende oplevede forsøgspersoner i en 4-ugers undersøgelse færre og mindre alvorlige panikanfald, når de tog 12 gram af det om dagen.

Kan inositol bruges mod depression?

Inositol kan forbedre symptomer på depression, men forskning har haft blandede resultater.

For eksempel viste en tidlig undersøgelse, at indtagelse af et 12-grams inositoltilskud hver dag i 4 uger forbedrede symptomer hos personer med depression.

Imidlertid viste efterfølgende undersøgelser ikke nogen væsentlige fordele.

Samlet set er der endnu ikke nok beviser til at sige, om inositol har en reel effekt på depression.

Kan inositol bruges mod bipolar sygdom?

Som med andre psykiske lidelser er forskning i virkningerne af inositol og bipolar lidelse begrænset. Resultaterne af foreløbige undersøgelser virker dog lovende.

For eksempel viste en lille undersøgelse af børn med bipolar spektrum lidelser reducerede symptomer på mani og depression, når en kombination af 3 gram omega-3 fedtsyrer og op til 2 gram af stoffet blev taget dagligt i 12 uger.

Derudover tyder undersøgelser på, at 3-6 gram inositol dagligt kan hjælpe med at reducere symptomer på psoriasis forårsaget af lithium, en almindelig medicin, der bruges til at behandle bipolar lidelse.

Sammenfatning: Selvom der er behov for mere forskning, viser inositol potentiale som en alternativ behandlingsmulighed for psykiske lidelser, herunder panikangst, depression og bipolar lidelse.

Stoffet kan forbedre symptomerne på polycystisk ovariesyndrom
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand, der forårsager hormonelle ubalancer hos kvinder, hvilket kan føre til uregelmæssig menstruation og infertilitet. Vægtøgning, højt blodsukker og uønskede kolesterol- og triglyceridniveauer er også problemer med PCOS.

Tilskud kan kan forbedre PCOS-symptomer, især når det kombineres med folinsyre.

For eksempel tyder kliniske undersøgelser på, at daglige doser af inositol og folinsyre kan hjælpe med at reducere niveauet af triglycerider i blodet. De kan også forbedre insulinfunktionen og lidt lavere blodtryk hos personer med PCOS.

Denne proteinbar har en suveræn smag af Chocolate Dough, og indeholder 20 gram protein pr.bar og under 2 gram sukker pr.bar 

Hvordan er kemien bag?

Ligesom cholin er inositol en strukturel del af lecithin. Kemisk set er stoffet en alkohol men pga molekylets ringstruktur, den er også relateret til sukker. Det forekommer hos dyr som et fosfolipid, et fedtstof, der indeholder fosfor.
I naturen forekommer inositol i mindst 4 forskellige former: fri inositol, phytat, phospholipid-phosphatidyl-inositol og i en vandopløselig forbindelse. Inositol absorberes godt fra tarmen. Noget omdannes til sukker og noget finder vej med blodbanen til hjertemusklen, hjernen, musklerne og andre organer.

Myoinositol er kroppens mest aktive form for inositol og det findes i næsten alle dyr og planter. Stoffet virker normalt sammen med cholin, vitamin B6 og taurin for bedre fedtnedbrydning. Disse betragtes som lipotrope stoffer.

Funktioner

Funktionen af inositol hos mennesker er stadig ret ukendt.
• Det hjælper med omsætningen af fedt og kolesterol.
• Det bidrager til at opbygge cellemembraner og plasmalipoproteiner.
• Det kombineres med cholin og danner lecithin
• Det kan virke beroligende og antidepressivt.

Mangelsygdomme og tidlige mangelsymptomer

Det er meget sjældent, at folk har inositolmangel. Mangler hos dyr og muligvis mennesker kan forårsage:

• fedtlever og levercirrhose
• hårtab
• vækstforstyrrelser
• manglende mælkeudskillelse
• udslæt
• forstoppelse
• medfødt øjenskade
• ledsmerter
• søvnproblemer.

Øget risiko for udvikling af mangler
Mennesker kan lave den mængde, som de har brug for automatisk. Mangler opstår sjældent, men man kan få mangler, hvis man drikker meget kaffe, te, kakao, cola og sodavand.

Terapeutisk brug

• panikanfald, maniodepression, fobier, depression (9.000-12.000 mg pr. dag)
• søvnforstyrrelser, angst og som beroligende middel (4.000-10.000 mg pr. dag)
• diabetiske neuropatier (1.000-3.000 mg pr. dag)
• søvnproblemer (2.000-4.000 mg ved sengetid)
• komplement i kræftbehandling (Ip6, formen af inositol)
• Forhøjet blodtryk
• højt kolesteroltal
• nerveskade
• skizofreni
• anvendes til forebyggende formål mod astma
• lettere forstoppelse
• vindues-kigger sygdom (claudio intermittens).

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken