sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Mad med jod

Jod fordele – mangler du jod?

Var du klar over, at jod faktisk er så livsvigtigt, at det danske folketing i 2000 indførte en lov om, at der skal tilsættes jod til bordsalt? Det skete med Jodbekendtgørelsen, og siden 2000 har det derfor været et lovmæssigt krav, at der tilsættes jod til dit bordsalt. Folk er også begyndt at spise jodtabletter.

Men hvorfor tog man fra politisk side dette tiltag? Det er der faktisk en meget simpel forklaring på.

Jod er nemlig et livsvigtigt mineral, og hvorfor det har en så vigtig betydning på din sundhed og velvære kan du læse meget nærmere om i denne artikel, hvor vi ligeledes svarer på de mest almindelig spørgsmål om jod og jodtabletter. Køb jodtabletter her. 

Hvad er jod?

Jod er et essentielt og livsvigtigt mineral, som din krop bruger til at producere stofskiftehormonerne thyroxin og trijodthyronin.

Du får jod via maden, og herefter optages mineralet fra blodet af din skjoldbruskkirtel, som herefter danner de to hormoner, som din krop blandt andet bruger til at regulere stofskiftet.

Jod findes naturligt i fødevarer som fisk, skaldyr samt mel, æg og grøntsager, men i Danmark har man lovmæssigt også valgt, at mineralet skal tilsættes bordsalt for at imødekomme jodmangel.

Din krop har ikke kun brug for salt for at have et normalt stofskifte, men mineralet er også vigtigt for at vedligeholde en normal funktion af din skjoldbruskkirtel. Derfor vil jodmangel ofte føre til forstørret skjoldbruskkirtel (struma) samt stofskiftesygdom.

Selvom de fleste får deres behov for jod dækket i den almindelige kost, kan det være en god idé at tage jodtabletter, især hvis man mistænker, at du ikke får nok jod. Køb jodtabletter her.

Hvad er jod godt for?

Jod er vigtigt for, at din skjoldbruskkirtel kan danne de to hormoner, som regulerer dit stofskifte og dermed fungere normalt.

Derfor kan mangel på jod også føre til stofskiftesygdom, og voksne har brug for en del jod i hverdagen for, at din skjoldbruskkirtel virker optimalt.

Læs også: Strækmærker – sådan fjerner du dem

Men for børn foholder det sig faktisk lidt anderledes, og ny forskning på området viser, at børn kan få stoftskiftesygdomme senere i livet, hvis de får for meget jod som barn.

Det er også en af grundene til, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn ikke får vitaminpiller med jod, især hvis de ellers drikker mælk eller indtager andre mejeriprodukter.

Jod er dog ikke kun vigtigt for din skjoldbruskkirtel og stofskifte. Mineralet bidrager også til følgende:

  • Til normal produktion af skjoldbruskkirtelhormoner
  • Til en normal skjoldbruskkirtelfunktion
  • Til kognitiv funktion (indlæring og hukommelse)
  • Til at vedligeholde nervesystemet
  • Til at vedligeholde normal hud

Derfor er det vigtigt, at du ikke får jodmangel, og hvis du mistænker, at du ikke får nok jod via kosten, bør du overveje at tage jodtabletter med stabilt kaliumjodid. Køb jodtabletter med kaliumjodid her.

Jodtabletter 365 stk


Hvad skal jeg spise for at få jod?

Næsten alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men fisk, skaldyr, mel, æg og grøntsager indeholder mest jod. Især saltvandsfisk og skaldyr har et højt naturligt indhold af jod.

Men eftersom de fleste ikke spiser så mange saltvandsfisk eller skaldyr, kan du også indtage mejeriprodukter, som er de primære kilder til jod hos de fleste danskere.

Derudover valgte man i 2000 i Danmark at gøre det obligatorisk at tilsætte jod i både bordsalt og salt, der bruges i fremstilling af brød for at forebygge jodmangel.

Men det er ikke alt salt til fødevarer i Danmark, som der bliver tilsat jod, da der ikke tilsættes jod til havsalt.

Derudover er det også vigtigt at have for øje, at hvis du opvarmer fødevarer med jod i forbindelse med madlavningen, kan indholdet af jod falde med helt op til 60 procent.

Derfor vælger flere og flere at tage et kosttilskud med jod for at forebygge jodmangel, og her er jodtabletter med stabilt kaliumjodid det anbefalede valg af flere eksperter. Køb jodtabletter med kaliumjodid her.

Bør jeg tage jodtabletter?

Struma (forstørret skjoldbruskkirtel) er en relativ almindelig sygdom i Danmark, og derfor kan det være fordelagtigt for dig at tage jodtabletter, hvis du mistænker, at du lider af mangel på jod.

Man kan ikke måle på en blodprøve, om du mangler jod, og hvis du ikke jævnligt spiser fisk, skaldyr, mejeriprodukter, brød og bordsalt, kan du derfor være i risiko for at lide af jodmangel.

  • Voksne: Jod er vigtigt, og derfor anbefaler speciallæger i stofskiftesygdomme også, at voksne tager enten en vitaminpille med jod eller jodtabletter for at forebygge mangel på jod.
  • Vegetarer og veganere: Har særlig stor risiko for at lide af jodmangel, især hvis man ikke sørger for at få dækket sit behov for jod gennem kosten. Her anbefales det, at du tager enten en vitaminpille med jod eller jodtabletter. Køb jodtabletter med kaliumjodid her.
  • Gravide og ammende kvinder: Graviditet og amning kan gøre, at din krop har brug for et forhøjet behov af jod, da jodmangel kan påføre dit foster eller spædbarn alvorlige skader. Her anbefales, at du rådfører med egen læge.
  • Børn: Til børn anbefales kun vitaminpiller med jod, hvis barnet ikke får nok mælk, ost eller andre mejeriprodukter. Her anbefales også, at du rådfører med egen læge.

Hvordan ved man om man mangler jod?

Mangel på jod kan give forhøjet stofskifte hos voksne, og her er symptomerne hjertebanken, forhøjet blodtryk, uro i kroppen, øget appetit og vægttab. Derudover kan jodmangel også føre til, at skjoldbruskkirtlen bliver større, hvilket man også ofte kalder struma.

Ved jodmangel forstyrres din skjoldbruskkirtels produktion af stofskiftehormoner, hvilket får kirtlen til at vokse. I nogle tilfælde kan den faktisk vokse så meget, at den presser på spiserøret og luftrøret.

Struma, altså forstørret skjoldbruskkirtel, er en af de mest almindelige mangelsygdomme i verden, og er ligeledes relativt udbredt i Danmark, selvom vi altså forebygger det ved at tilsætte jod til bordsalt.

Veganere og vegetarer er i overhængende risiko for at komme til at lide af jodmangel, da de ikke spiser fisk eller skaldyr og ofte ikke mælk eller mejeriprodukter. Risikoen for jodmangel er endnu større hos kvinde, især hvis de er gravide eller ammer

Derfor kan det være en rigtig god idé at supplere din almindelige kost med jodtabletter, da det kan bidrage til at forebygge jodmangel. Køb jodtabletter her.

Udgivet: 24092021 sundhedartikler.dk

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken