sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Keratosis pilaris – ujævn hud

Foto: Pexels.com

Keratosis pilaris forårsager små knopper på huden, der kan minde om svær gåsehud eller meget små bumser. Hudreaktionen kan opstå på fx arme, lår eller ansigt. Vorterne er helt ufarlige og almindelige hos både børn og voksne. Ved keratosis pilaris i kombination med betændt hud eller eksem kan du få brug for lægemiddelbehandling.

Hvad er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er et udslæt på kroppen, der ligner små knopper eller hævede pletter på huden. Problemerne kaldes normalt kyllingeskind i daglig tale. Årsagen til ujævn hud er en overproduktion af keratin – et blødgørende stof, der findes naturligt i hud, hår og negle.

Keratosis pilaris er fuldstændig harmløs og meget almindelig hos både børn og voksne. Mere end halvdelen af alle teenagere har små vorter på huden, og blandt voksne er det omkring 40 pct. Problemerne kan blive mere tydelige under og efter puberteten. Vorterne forsvinder nogle gange af sig selv eller bliver mindre fremtrædende med årene, men for mange mennesker er keratosis pilaris en langvarig hudlidelse.

Symptomer på keratosis pilaris

Keratosis pilaris er millimeterstore forhøjninger eller knopper på huden, der kan føles som sandpapir. De ligner små udslæt og er enten hudfarvede, brune eller let røde. Nogle har et dusin knob, andre kan have flere hundrede. Keratosis pilaris er ofte på ben og overarme, men du kan også få ujævn hud i ansigtet, for eksempel på kinderne eller panden. Måske har du også vorter på ryggen, brystet eller balderne.

Almindelige symptomer på keratosis pilaris:

 • små knuder eller plaques på huden

 • nogle gange kløe

 • betændte vorter kan forårsage rød, varm og øm hud.

Ved keratosis pilaris er det relativt almindeligt også at have tør hud eller atopisk eksem.

Andre mulige forklaringer

Der er flere hudreaktioner, der kan minde om keratosis pilaris. Perioral dermatitis er en betændelse, der normalt forårsager små udslæt omkring munden, men nogle gange også omkring næse og øjne. Folliculitis kan opstå, hvis du for eksempel beskadiger huden ved barbering. Så får du små, røde udslæt, der kan give kløe. Milier er små knopper på huden, der består af talg, der kan minde om keratosis pilaris – hos en baby kaldes milier normalt for hormonpletter eller babybumser. I nogle tilfælde kan acne også minde om keratosis pilaris.

Årsager til keratosis pilaris

Keratosis pilaris er forårsaget af en overproduktion af keratin, der klumper sig sammen under huden og danner hårde, små knopper, der nogle gange blokerer hårsækkenes udgange. Opbygningen af keratin kan nogle gange få hår til at sætte sig fast under huden og forårsage betændelse.

Keratosis pilaris har forbindelser til blandt andet arvelighed, tør hud og atopisk eksem, men der er ingen klar årsag til problemerne.

Nogle faktorer, der gør dig mere sårbar over for keratosis pilaris:

 • arvelighed

 • atopisk eksem

 • tør hud

 • fedme.

Behandling

Keratosis pilaris kræver normalt ikke behandling. Lægen kan næsten altid stille diagnosen ved at se og føle på huden. Problemerne kan som udgangspunkt ikke helbredes, men der findes både håndkøbs- og receptpligtig medicin, der kan gøre vorterne mindre fremtrædende. De forsvinder sjældent helt og kan nemt komme tilbage. De anvendte lægemidler indeholder normalt urinstof eller salicylsyre.

Hvis vorterne er blevet inficeret, kan du få lokal lægemiddelbehandling, der lindrer betændelsen. Klumpet hud, der opstår sammen med atopisk eksem, behandles med blødgørende salver og kortisonholdige salver.

Synes du, at hudknuderne er kosmetisk forstyrrende, findes der forskellige metoder, der kan gøre udslætterne mindre tydelige, for eksempel laser og kemisk peeling. Du skal selv betale for denne type behandling.

Hvad kan jeg selv gøre?

Keratosis pilaris lindres ved hjælp af blødgørende og fugtgivende lotion eller creme. Du kan også bruge skånsom eksfoliering, men pas på ikke at skrubbe for hårdt, da det kan give hudirritation. At ridse eller rive vorterne kan forårsage infektion.

På apotekerne findes der håndkøbsblødgørende hudprodukter – spørg gerne apotekets personale, hvilke produkter der passer til dig.

Sådan kan du lindre ubehaget ved keratosis pilaris:

 • hold huden blød – smør med fugtgivende og blødgørende hudlotion

 • vælg skånsomme hudrensemidler – parfumer og tørreprodukter kan forværre problemet

 • brug skånsom eksfoliering – men pas på ikke at skrubbe for hårdt

 • tør huden forsigtigt – “klap” den tør med et håndklæde i stedet for at gnide mod huden

 • lad være med at klemme eller kradse vorterne – det kan forårsage irritation og betændelse.

Hvornår bør jeg søge læge?

Bestil en tid hos din læge, hvis du har brug for hjælp til at vurdere dine udslæt, eller hvis udslætene bliver irriterede og betændte trods egenbehandling. Vi foretager altid en individuel vurdering ud fra dine symptomer og hvad du fortæller os.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken