sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Kighoste

Foto: Pexels.com

Kighoste er en langvarig børnesygdom med svære hosteanfald, som kan være alvorlig og nogle gange livstruende for børn under seks måneder. For de fleste går kighoste over af sig selv, men nogle risikogrupper behandles med antibiotika.

Hvad er kighoste?

Kighoste er en af de klassiske børnesygdomme, men kan også ramme voksne, der ikke er immune over for sygdommen. Kighoste er forårsaget af en bakterie kaldet Bordetella pertussis. Sygdommen er langvarig og er karakteriseret ved hoste med hvæsende vejrtrækning. Hoste er kroppens reaktion på, at slimhinderne i luftvejene bliver betændte og hæver op.

For små børn under seks måneder, som endnu ikke har fået kighostevaccinen, kan sygdommen være alvorlig og nogle gange livstruende. Vaccine mod kighoste er en del af det generelle vaccinationsprogram og sygdommen er derfor sjælden i Danmark, men fordi beskyttelsen mod vaccinen aftager over tid, er der stadig mellem 600 og 800 tilfælde om året.

Hvordan er kighoste smitsom?

Kighoste smitter gennem små dråber, der spredes, når den syge person hoster eller nyser, såkaldt dråbeinfektion. Du kan også blive smittet ved tæt kontakt med den syge eller ved at røre ved en overflade, hvor dråberne er, og så røre ved dit ansigt, så infektionen overføres til slimhinderne i øjne, næse eller mund. Kighoste er mest smitsom indendørs.

Kighoste er meget smitsomt, selv når symptomerne er milde, og derfor er det som regel voksne, der ikke ved, de har kighoste, der smitter små børn. Sygdommen kan være smitsom i op til seks uger efter de første symptomer, men smitsomheden aftager med tiden og er værst i de første to uger. Inkubationstiden, den tid der går fra man bliver smittet og man får symptomer, er omkring en til to uger.

Symptomer på kighoste

Kighoste er en langvarig sygdom, der hos børn er karakteriseret ved tre faser med følgende symptomer:

Fase 1: Løbende næse, hoste og nogle gange feber, som en almindelig forkølelse. Fase et varer mellem en og to uger, og i løbet af denne tid er den syge person meget smitsom.

Fase 2: Voldsom hoste med hvæsende vejrtrækning. Hosten kommer i anfald og barnet kan hoste rød-blåt i ansigtet og miste pusten. Når barnet så trækker vejret dybt, høres en hvæsende eller fløjtende lyd, en kigrende lyd. Fase to varer alt fra én til otte uger.

Fase 3: Hoste, der gradvist forbedres. Fase tre varer to til tre uger.

Kighoste har også andre typiske symptomer:

  • Hosteanfaldene opstår hovedsageligt om natten og når man spiser.

  • Hosteanfaldene ender ofte med opkastning.

  • Mellem hosteanfald kan barnet have det godt og fremstå sundt.

  • Øjnene kan hæve og se blege ud, og nogle gange kan øjnene blive meget røde.

Hosteanfaldene er generende, men for de fleste mennesker harmløse. Voksne, der ikke er vaccineret, kan have de samme symptomer som børn, men ofte er symptomerne mildere. Ældre børn og voksne, der er vaccineret, kan også få kighoste, men med mildere symptomer og det kan være svært at skelne fra en normal langvarig hoste. For børn under seks måneder kan kighoste være alvorlig og nogle gange livstruende, da de endnu ikke har fuld beskyttelse mod vaccinen. Særligt udsatte er børn under tre måneder, som endnu ikke har fået deres første dosis vaccine.

Symptomer på svær kighoste kan være

  • pause i vejrtrækningen, nogle gange endda før hosten eller hvæsen begynder

  • kramper

  • bevidstløshed

Hvad kan jeg selv gøre?

For at lindre symptomerne og gøre tingene lettere, kan du prøve følgende:

  • Løft hovedet af sengen, at sove med hovedet løftet kan gøre vejrtrækningen lettere.

  • Drik meget, det tynder slimet og gør det nemmere at hoste op.

  • Hold rummet køligt, det kan føles rart.

  • Forbered dig med en spand ved siden af sengen for slim og opkast i løbet af natten.

Kighoste er omfattet af smittebeskyttelsesloven, da det kan være livstruende for børn under seks måneder. Du skal derfor fortælle din læge, hvis du har været i kontakt med højgravide kvinder eller spædbørn, når du har været syg. Overvej også følgende:

  • Informer børnehaven eller skolen, hvis dit barn har kighoste.

  • Vær opmærksom på symptomer på kighoste, hvis du er omkring børn under et år.

  • Undgå at møde højgravide kvinder og babyer, så længe du kan være smitsom.

Vaccine mod kighoste

Vaccine mod kighoste er en del af det generelle vaccinationsprogram og gives i fem doser ved 3, 5 og 12 måneder samt 5-6 og 14-16 år. Selv efter alle doser er beskyttelsen dog hverken fuldstændig eller livslang, og derfor kan både større børn og voksne udvikle kighoste senere i livet. Du kan også blive syg igen, selvom du har haft kighoste før. Symptomerne vil dog være mildere, både hvis du tidligere har været syg, eller hvis du er blevet vaccineret.

Behandling af kighoste

Hospitalsbehandling er ofte nødvendig for:

  • børn under seks måneder

  • uvaccinerede børn under et år

  • for tidligt fødte børn

  • børn med visse kroniske sygdomme

For de fleste mennesker går kighoste over af sig selv, og der er ingen behandling, der vil gøre dig rask. Problemerne lindres normalt heller ikke af hostemedicin. Symptomerne på kighoste kan dog dæmpes med antibiotika, hvis den syge får behandling i den første uge, hvor sygdommen begyndte at give symptomer. Antibiotika gives til visse grupper som nedenfor:

  • Børn under seks måneder, der er kommet i kontakt med en, der er smittet, selvom de ikke har symptomer.

  • Børn under et år, der ikke er vaccineret, og som er kommet i kontakt med en, der er smittet, selvom de ikke har symptomer.

  • Børn mellem seks måneder og et år, så snart de får symptomer.

  • Børn med visse kroniske sygdomme, så snart de får symptomer.

  • Voksne og børn, der ikke kan undgå at møde børn under et år, da det kan mindske risikoen for, at barnet bliver smittet.

Hvornår skal jeg søge pleje?

Søg akut hjælp, hvis dit barn har hoste med hvæsen og

er under seks måneder
har en kronisk sygdom såsom astma eller en sygdom med et svækket immunforsvar
Søg pleje hvis

  • du har mistanke om, at du eller dit barn har kighoste

  • du eller dit barn har haft hoste i mere end tre uger uden bedring

  • dit barn under et år har mødt en med kighoste

  • du som voksen har haft hoste i to uger eller længere og er i tæt kontakt med børn under et år

  • du er gravid efter 27 uger og har haft hoste i to uger eller længere

  • du eller dit barn har kighoste, og symptomerne ændrer sig, da det kan betyde, at der er udviklet en sekundær sygdom

Hvordan kan Doktor.se hjælpe mig?

Vi kan hjælpe dig med vurdering af symptomer og rådgivning.

Spørgsmål og svar om kighoste:


Hvordan lyder kighoste?

Kighoste er karakteriseret ved hosteanfald hos børn, så kraftige, at barnet ofte mister pusten. Ved indånding høres derefter en hvæsende, fløjtende lyd.

Hvor længe er kighoste smitsomt?

Kighoste er mest smitsom i løbet af de første en til to uger, før den karakteristiske hoste passer med kig. Sygdommen kan dog fortsætte med at være smitsom i op til seks uger.

Hvor længe har du kighoste?

Kighoste er en langvarig sygdom, der kan vare op til 10-12 uger. Sygdommen har dog forskellige faser. Den mest aktive fase af alvorlige hosteanfald kan vare fra en til otte uger.

Kan jeg få kighoste, selvom jeg er vaccineret?

Ja, det er muligt at blive smittet med kighoste, selvom man er vaccineret, men symptomerne vil være mildere. Vaccine mod kighoste gives i fem doser for at forbedre kroppens forsvar mod sygdommen. Ældre børn og voksne, der har fået alle fem vaccinedoser, har normalt milde symptomer på kighoste, der mest ligner en langvarig forkølelse med hoste. Vaccinerede børn har også som regel milde symptomer, og kighoste er værst for børn under seks måneder.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken