sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Lichen planus

Foto: Pexels.com

Lichen ruber planus er en hudsygdom. Navnet betyder groft sagt rødt, fladt udslæt. Udslættet optræder normalt på hænder, håndled, ankler eller underben, men kan også findes i munden og i maven. Det meste af tiden forsvinder udslættet af sig selv. Sygdommen er ufarlig og ikke smitsom.

Når udslæt er i munden, kaldes de oral lichen planus eller OLP. Når udslættet er i kønsområdet, kaldes det genital lav.

Det vides ikke, hvad der forårsager sygdommen. Sygdommen opstår normalt hos personer mellem 30 og 60 år.

Symptomer

Udslættet udvikler sig over en eller et par uger. De optræder normalt på hænder, håndled, ankler eller underben, men kan også spredes over kroppen. Nogle gange kan de forekomme i ar eller på hud, der er blevet beskadiget.

Udslætene er små, hævede og flade knopper, der kan smelte sammen til større pletter. På underbenene kan de være tykke og skællende. Udslættet klør, normalt intenst.

Udslættet kan være pink-lilla, rød-lilla eller brunlig-lilla på lys hud. På en mørk hud er de mere gråbrune.

Udslæt på slimhinderne i mund og mave ligner hvide linjer, netmønstre eller knopper. Nogle gange er der ømme røde hudforandringer. Slimhinderne bliver følsomme, og det kan gøre ondt.

Udslættet forsvinder normalt af sig selv inden for et til to år, men nogle gange kan det forblive længere.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det er godt at forsøge at undgå ting, der får huden til at reagere lettere med kløe. Det kan for eksempel være stress, intens varme eller stærk sol.

Det er også vigtigt ikke at klø, da udslættet kan forværres, hvis huden er beskadiget.

Hvornår og hvor skal jeg søge pleje?

Kontakt et sundhedscenter, hvis du tror, ​​du har sygdommen på huden eller i skeden. Vent til det bliver en hverdag, hvis det er weekend. Du kan kontakte mange receptioner ved at logge ind.

Hvis du har udslæt i munden, kan du kontakte en tandlæge for at få hjælp.

Ring på telefonnummer 1177, hvis du har brug for sundhedsrådgivning. Så kan du få hjælp til at vurdere symptomer eller hjælp til, hvor du skal søge pleje.

Efterforskning

Lægen undersøger udslættet ved at se på det. Ofte bruger han også et dermatoskop. Det er et instrument bestående af et forstørrelsesglas og en lampe. Nogle gange tager lægen en hudprøve, og så får man lokalbedøvelse.

Det samme gælder, hvis det er en tandlæge, der udfører undersøgelsen.

Behandling

Sygdommen behandles primært med kortison, som lindrer kløe, mindsker udslæt og fremskynder helingen.

Sådan kan udslættet behandles:

  • Udslæt på huden og i underlivet behandles med stærk kortisoncreme. Der er ofte behov for flere måneders behandling i maven.
  • Udslæt i munden behandles med kortison i form af mundhulegel.
  • Udbredte eller meget generende udslæt kan behandles med kortisontabletter. Behandlingstiden afhænger ofte af behovet for at lindre kløen. Du kan få behandling med immundæmpende medicin, hvis dine symptomer ikke lindres af kortison, eller hvis de er langvarige. Disse lægemidler ordineres normalt af en læge, der er specialist i hudsygdomme.

Ved behandling forsvinder udslættet normalt inden for en måned eller deromkring.

Komplikationer

Efter udslættet forsvinder, kan lys hud være brun i et par måneder, og mørk hud kan blive grå. Nogle gange kan sygdommen komme tilbage.

Fordi udslættet er meget kløende, kan det være svært at holde op med at klø. Hvis du ridser udslættet, så huden bliver øm, kan der være risiko for infektion. Så bliver huden varm, rød, hævet og smertefuld.

Udslæt i munden og i underlivet går ikke altid væk, og du skal have hjælp fra en specialist.

Påvirke og deltage i din pleje

Du kan søge pleje på ethvert sundhedscenter eller åben specialklinik, du ønsker i hele landet. Nogle gange er en henvisning til åben specialiseret pleje påkrævet.

Informationen skal være forståelig

Du skal kunne deltage i din pleje. For at kunne være det, skal du forstå de oplysninger, du modtager fra sundhedspersonalet. Stil spørgsmål, hvis det er nødvendigt. Du bør for eksempel få information om behandlingsmuligheder og hvor længe du skal vente på pleje.

Du har mulighed for at få hjælp af en tolk, hvis du ikke taler svensk. Du har også mulighed for at få hjælp af en tolk, hvis du for eksempel har en hørenedsættelse.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken