sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Ligtorn mellem tæerne – Årsager & Behandling [2024 edition]

ligtorne mellem tæerne behandling - billeder af ligtorne.
Foto: Pexels

Du kan få hård og tyk hud på et lille område et sted på foden, hvis du har sko på, der skubber. Hården kan presses indad og udvikle sig til en ligtorn, hvis presset fortsætter i længere tid. Du kan også udvikle ligtorne mellem tæerne, som behandles på samme måde som normale ligtorne. En kendt behandlingsmetode du kan bruge, er ligtorn olie som plejer og blødgør ligtornen og huden omkring området.

Det kan gøre meget ondt, men du kan som regel selv behandle problemet. Det første du skal gøre er at finde ud af årsagen til ligtornen. Bruger du sko, der presser foden eller ikke bruger sokker, kan du få hård hud. Så bliver huden hård og tyk. Stresser man hårdt i længere tid, presses det ind i huden som en torn.

Hurtig og effektiv behandling af ligtorne

Ligtorneolie fra Australian Bodycare er en effektiv ligtorne behandling til hård hud og ligtorne på fødder og hænder. Tea Tree Oil holder huden sund, og salicylsyre opløser den hårde hud og ligtornene.

Det er muligt at slippe af med ubehaget, men det kan tage tid. Brug rummelige sko og sokker, ideen er at reducere tryk og friktion. Mennesker med hammertæer er mere tilbøjelige til at få ligtorne.

Ligtorne gør normalt meget ondt: Tornen inde i foden presser på nerver, når du står eller går. Der er to forskellige typer lictor. Det kaldes den hårde ligtorn og den bløde ligtorn. 

De hårde findes på toppen af tæerne på grund af friktion fra stramme, dårligt siddende sko. De bløde findes mellem tæerne, de er oftere ramt af infektioner og holdes bløde af sved. Du får også ligtorne under fødderne.

Har du problemer med at skelne en ligtorn fra en fodvorte? Her er nogle forslag til, hvordan du kan kende forskel. Behandlingerne er så forskellige, og derfor er det vigtigt at forstå, hvad du har, der giver dig problemer.

En vorte er ujævn og har en blomkålslignende tekstur. 

Kan være forskellige farver og eventuelt have sorte prikker på. Prikkerne er små blodkar, der forsyner vorten med blod. Vorter kan gøre ondt, men over et større område end blot der, hvor fodvorten er.

Ligtornen er ensfarvet og kræver derfor ikke blodtilførsel. Det er normalt samme farve som din hud. Det gør som regel meget ondt, det er tornen, der trykker på nerverne.

Hvis du har et arbejde der slider på dine hænder til daglig, kan du også få ligtorne derfra.

At forhindre ligtorne

Hvis du har en lav eller nedsænket svang, eller hvis nogle tæer gnider mod hinanden, er risikoen lidt større for, at du får hård hud og ligtorne. Der er skoindlæg, du kan bruge til at hæve din fodsvang.

Start med at gennemgå din skosamling og prøv at finde ud af, hvad der forårsager fodproblemet.

 Stramme sko skaber konstant pres og er den største synder til, hvorfor du får ligtorne.

Pæne sko er som regel dem, der presser mest, så hav dem i tasken og skift de behagelige sko ud med de pænere sko, når du kommer til festen. Stramme sokker kan klemme tæerne og forårsage knyster. Brug helst strømper af naturmaterialer og vask dem ved mindst 60 grader.

Giv dig selv fodpleje så ofte som muligt. 

Fordyb dine fødder i en balje sammen med et af vores fodplejeprodukter, vandet skal være lidt varmere end kropstemperaturen. Hold fødderne i badet i mindst 15 minutter, på den måde bliver huden glattere og blodcirkulationen øges. Badet blødgør hård hud, affaldsstoffer trækkes ud og det får dig til at føle dig afslappet i stedet for stresset.

Gå til behandling >>

Fil forsigtigt hård hud og masser dine fødder regelmæssigt. Der er mange triggerpunkter under fodsålen og det rigtige tryk har effekt på store dele af kroppen. Hvis du ikke ønsker eller har råd til massage, kan du nemt bestille tid hos en fodterapeut eller fodterapeut.

En person, der arbejder dagligt med fødder, kan fjerne dine ligtorne med en skalpel. Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at du ikke får en infektion, hvor ligtornen var. Bemærk, at hvis du lider af diabetes, bør du aldrig selv fjerne en ligtorn. Dette er på grund af risikoen for infektion.

Hurtig og effektiv behandling af ligtorne

Ligtorneolie fra Australian Bodycare er en effektiv ligtorne behandling til hård hud og ligtorne på fødder og hænder. Tea Tree Oil holder huden sund, og salicylsyre opløser den hårde hud og ligtornene.

Hårdhed under foden

Fortykket hud er ikke usædvanligt, nogle har lidt mere, mens andre har lidt mindre. Det der sker er, at det yderste lag af huden bliver tykkere og mindre elastisk. Tør hud og revner gør ondt, strammer, bløder, klør og det bliver smertefuldt, når du lægger vægt på foden. Derudover er der risiko for at bringe bakterier ind, som igen forårsager en infektion.

Sko, der har en åben hæl (flip-flops, træsko og hjemmesko) gør huden lettere hærdet. Tag gerne sokker på i skoene og skift dem hver dag. For at undgå hård hud er det vigtigt

at smøre dem dagligt med en creme, der indeholder meget fedt og fugt. Sæt blodcirkulationen i gang, her kan det være godt at smøre i små cirkler.

Fodmassage starter blodcirkulationen og opløser spændinger i kroppen. Fødder kan have dårlig cirkulation, da det er den kropsdel, der er længst væk fra hjertet. 

Gå til behandling >>

Fodmassage sænker pulsen, stressniveauet og øger dit velvære. Det hjælper med ledsmerter, træningssmerter og forebyggende tiltag, når det kommer til trombose. Med massage kan du forebygge fod- og ankelskader og også hård hud under foden.

I fodsålerne finder vi tusindvis af nervetråde, der har forbindelser til andre dele af kroppen. 

Vi kan derfor påvirke hele kroppen ved at massere fødderne. Vi bruger zoneterapi efter gammel asiatisk medicin. Forskellige zoner på fødderne afspejler vores organer og kropsdele. 

Med en bestemt teknik kan du trykke på disse zoner og dermed aflaste og stimulere de indre organer. Zoneterapi siges at lindre søvnløshed, rygsmerter og maveproblemer. Bestil tid hos en fodterapeut, hvis du ikke orker at massere dine egne fødder.

Hvad kan jeg selv gøre?

Der er nogle ting, som du kan gøre for både at forebygge og lindre ubehag.

Vigtigt at bruge gode sko: Det vigtigste er at bruge sko, der sidder godt i størrelse og form, og som ikke trykker hårdt nogen steder på foden. Så kan du undgå at få hård hud eller ligtorne.

Aflaste og lindre: Det vigtigste i behandlingen af ​​hård hud og ligtorne er at mindske presset på de områder, hvor man har problemer. Brug derfor sko, der giver plads nok.

Du kan prøve at bruge skoindlæg til at udligne belastningen på foden og reducere trykket, hvor problemerne er. Du kan købe enklere skoindlæg, der passer til de fleste, på nogle apoteker, hjælpemiddelbutikker og sportsbutikker.

Der findes forskellige olier og plastre, som kan blødgøre hård hud og lindre ubehaget midlertidigt. Produkterne sælges på apoteker. Nogle af dem bør du ikke bruge, hvis du for eksempel har diabetes, fodsår, nedsat cirkulation eller nedsat følelse i fødderne.

Blødgør huden med et fodbad og blødgørende creme: Du kan blødgøre huden i et fodbad med lunkent vand i cirka 5 til 10 minutter. Du bør kun have fødderne i fodbadet i 5 minutter, så huden ikke løsner sig, hvis du for eksempel har diabetes. Du kan derefter file blødt og forsigtigt med en sandpapirsfil på det yderste lag af den hårde hud. Tør fødderne og tør også mellem tæerne. Påfør derefter en fodcreme eller en anden blødgørende hudcreme.

Brug sko og gå ikke barfodet: Når du går barfodet, udsætter du dine fødder for tryk og friktion fra jorden, hvilket kan give ligtorne.

Brug sko, der sidder godt: Den mest almindelige årsag til ligtorne er dårligtsiddende sko, der forårsager tryk og friktion. Derfor er det vigtigt at have sko på, der hverken er for små, for store, højhælede eller har hårde såler eller dårligt placerede sømme. Skoene må ikke klemme, gnide eller presse for meget på fødderne.

For at forebygge ligtorne bør du undgå stramme sko og hæle, især spidse hæle, som komprimerer tæerne og giver tryk mellem benet og huden. Du skal have masser af plads til dine tæer og være i stand til at vrikke med dem. Brug dog ikke sko, der er for store. Hvis du bruger sko, der sidder løst, kan din fod gentagne gange glide og gnide mod skoen. Derudover bør du undgå sko med hårde såler uden dæmpning. Hvis sømmene i skoene er dårligt placeret, kan din fod også gnide mod dem, hvilket kan forårsage irritation.

Brug sokker, når du har sko på: At bære sko eller sandaler uden sokker kan forårsage friktion på dine fødder. Brug sokker, der sidder rigtigt og er behagelige. Hvis det er nødvendigt, kan du bruge sokker, der er dæmpende og ekstra tykke omkring de områder, hvor det er særligt almindeligt at få ligtorne.

Hold dine tånegle korte: Hvis tåneglene er for lange, kan der dannes tryk på tæerne fra sko, hvilket kan føre til dannelse af ligtorne mellem tæerne.

Brug beskyttende hjælpemidler: Såsom hælpuder, indlægssåler, tåseparatorer eller ikke-receptpligtige lignende behandlinger på de områder, der normalt gnider mod skoene.

Udgivet: 2024 0102 22:01, sundhedsartikler.dk

Hurtig og effektiv behandling af ligtorne

Ligtorneolie fra Australian Bodycare er en effektiv ligtorne behandling til hård hud og ligtorne på fødder og hænder. Tea Tree Oil holder huden sund, og salicylsyre opløser den hårde hud og ligtornene.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken