sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

oppustet mave

Luft i maven eller oppustet mave? Behandling af mavesmerter

Du har med garanti allerede prøvet det. Du har lige færdiggjort et lækkert måltid, og sidder nu og slår mave. Men når du retter blikket ned, ligner det en oppuset mave, og du kan ligeledes mærke tarmgasserne rumstere for at ville ud.

Men det er faktisk ikke kun efter et måltid, at man kan få en oppustet mave eller luft i maven. Det kan udvikle sig til et konstant problem, hvor man går og små-prutter hele tiden og ligner en højgravid, uden på nogen måde at være det.

Stadig flere danskere i alle aldre bliver ramt af ‘ballonmave’ med oppustethed og luft i maven, og den primære årsag er dårlig fordøjelse. Men oppustethed er faktisk ikke kun et spørgsmål om forfængelighed, ballonmaven kan også skade din sundhed.

Der er dog heldigvis hjælp at hente for at forbedre din strategi. Et godt råd er at indtage ingefær dagligt, enten i form af kosttilskud eller via kosten, da det kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen. Køb Ingefær-kapsler her.

Men det er langt fra det eneste, som du kan gøre for at få hjælp til oppustethed og luft i maven. Og med din (tarm)sundhed og oppustede mave i tankerne giver vi dig her nedenfor gode råd til, hvordan du kan få en mave i balance og undgå oppustet mave og luft i maven.

 

Hvad er oppustet mave og luft i maven?

Oppustet mave er et symptom på, at du har ekstra meget luft i dit mave- og tarmsystem. Noget af luften opstår, fordi du sluger luft, men det skyldes også de gasser, der dannes helt naturligt i tarmen.

Hvis du har en tendens til ekstra luft i maven og oppustethed, har du med garanti bemærket, at du ikke vågner op med ballonmave om morgenen.

Det skyldes, at oppustet mave typisk udvikler sig i løbet af dagen, så maven begynder at føles så udspilet, at man næsten ser gravid ud om aftenen.

Hvis det sker, er det meget normalt at opleve både mavesmerter og kvalme, som heldigvis kan lindres effektivt. En af metoderne til at lindre oppustethed, luft i maven, kvalme eller mavesmerter er ved at indtage ingefær.

Det kan du gøre ved at drikke en lækker ingefær-te eller tage et ingefærshot. Alternativt kan du tage et dagligt tilskud ingefærpiller, som kan hjælpe dig med at få bugt med både oppustethed og kvalme. Køb Ingefær-kapsler her.


Typiske årsager til luft i maven og oppustethed

Stress, usund kost og manglende motion er de helt store syndere, når det kommer til oppustet mave og luft i maven.

For i de fleste tilfælde skyldes maveproblemer primært usunde vaner, selvom oppustet mave også kan skyldes både medicin og ligefrem sygdom.

Derudover er der også andre ting, som kan forårsage luft i maven og oppustethed. Herunder:

 • Forstoppelse
 • Intolerans over for laktose eller gluten
 • Kulsyreholdige drikke
 • Løg, kål, hvidløg, bønner og rodfrugter
 • Irritabel tyktarm (IBS)
 • Bakteriel overvækst i tarmsystemet
 • Frugt og tyggegummi

Men der kan faktisk også være tale om en mavelidelse som irriteret tyktarm, som mange danskere faktisk går rundt med uden at være klar over det.

Læs også: Psoriasis – behandling og symptomer 

Så hvis du ofte oplever problemer med ‘ballonmave’, oppustet mave eller luft i maven, er det en god idé at kontakte egen lægen.

For at give dig lindring mod mavesmerter, kvalme og oppustethed kan du også tage ingefær-piller dagligt, da de bidrager med at stabilisere din mave og fordøjelse. Køb Ingefær-kapsler her.

Hvad kan man gøre ved oppustet mave?

Oppustet mave skyldes luft i maven, og det meste af den luft, som er i tyktarmen, stammer fra bakterier, der nedbryder de kulhydrater i dit tarmsystem, der ikke bliver fordøjet.

Et godt råd til at afhjælpe problemet er derfor at få nok fibre, som er gaven til maven. For kostfibre aktiverer nemlig din fordøjelse, men kan potentielt også give luftgener i maven, som kan føre til, at du føler dig mere oppustet.

Det kan derfor være lidt svært at finde den rigtige balance. Så foruden kostfibre kan du overveje at bruge lidt mere ingefær i din madlavning eller tage ingefærshots eller piller, da de aktive ingredienser i ingefær kan bidrage til at bedre din fordøjelse. Køb Ingefær-kapsler her.

Derudover er det vigtigt at have en sund mave i balance, da det kan være med til at forebygge oppustethed og luft i maven. Og ifølge Netdoktor.dk kan du følge nedenstående råd til at få en sund mave, der er i balance.

 • Efterleve de 10 kostråd (fiberrig og fedtfattig kost)
 • Spise 3 hovedmåltider og tre mellemmåtlider dagligt
 • Drikke hver time (vand, kaffe, te, juice. Men undgå sukkerholdige drikke)
 • Dyrke regelmæssig motion
 • Skære ned på dit forbrug af alkohol, tobak og cigaretter

Sådan kommer du af med oppustet mave hurtigt

Har du en tendens til ballonmave og oppustethed? Så skær ned på dit indtag af fedtholdig mad. For fedt kan nemlig give luft i maven samt forårsage mavesmerter.

Spis i stedet grøntsager og kostfibre til hvert måltid, da det kan hjælpe med at forebygge oppustet mave efter dine måltider.

Men derudover er der små ændringer, som du kan foretage i din hverdag, som ligeledes kan hjælpe med at forebygge oppustet mave og mavesmerter.

Så hvis du så vidt muligt gerne vil forebygge oppustethed og luft i maven, omend det ikke altid er 100% muligt, bør du følge 7 nedenstående råd.

 1. Spis langsomt og tyg maden: Hvis du nærmest ‘sluger’ maden, sluger du også luft i processen, hvilket kan føre til øget luft i maven.
 2. Spis mindre fed mad: Fedtholdig mad kan føre til en øget produktion af luft i dit mave- tarmsystem.
 3. Kosttilskud: Tag probiotika eller ingefær-piller for at hjælpe din fordøjelse, da det kan bidrage til mindre oppustethed. Køb Ingefær-kapsler her.
 4. Undgå mad der forværrer tilstanden: Undgå eksempelvis kål og bønner, da de har en tendens til at blive dannet til tarmgasser.
 5. Stop med at ryge: Nikotin og tobaksrøg kan øge risikoen for oppustethed og luft i maven.
 6. Prut løs: Hvis du har luft i maven eller er oppustet, så lad være med at holde gassen inde, da det bare kan forværre situationen.
 7. Undgå tyggegummi og sugerør: Ved brug af tyggegummi og sugerør sluger du en del luft, der øger risikoen for oppustet mave.

Hvordan behandler man ondt i maven?

Oftest er mavesmerter ikke behandlingskrævende og forsvinder helt af sig selv. Omkring 10 procent af besøg hos lægen er for patienter med mavesmerter. Omtrent en tredjedel af disse mennesker bliver indlagt. Kun 25 procent af alle diagnoser, som fører til en indlæggelse, er korrekte. En stor del af disse patienter har irriteret tyktarm. Ofte følges mavesmerterne af rumlen i maveregionen, oppustethed og gas. Der kan desuden også være diarre eller forstoppelse.

Når man fordøjer sin mad i tarmene, dannes der luft. Normalt vil denne luft blive optaget igen, men hvis afføringen passerer gennem tarmene med forkert hastighed, vil denne luft samle sig som bobler og på den måde udspiler den tarmen. Det er udspilningen, der gør ondt her. Derfor er det vigtigt, at afføringen har den rette konsistens, så den kan passere i tarmene med den rette hastighed.

Udgivet: 24092021 sundhedartikler.dk

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken