sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Lus og kæmning - Sådan gør du det [2023 edition]

Hvad er lus og hvor lever de?

Lus er et insekt, men har ikke vinger som mange andre insekter. Lus går også under betegnelsen snyltere eller blodsugende parasitter, da de udelukkende lever af at suge blod. Lusens krop er flad og bærer kloformede klamreben. Hos mennesket findes der 3 typer.

Du skal ikke være bange for at smitte din hund, hest eller kat da disse 3 typer kun forefindes hos mennesker:

 • Hovedlusen
 • Fladlusen
 • Kropslusen

Der findes yderligere en type som lever af menneskeblod, men som ikke benytter menneskekroppen som levested:

 • Væggelusen

Hovedlusen:
Hovedlusen lever i menneskehår og suger blod fra hovedbunden. Den er ca. ½ – 3 mm lang, men kan væres svær at se da den skifter farve alt efter om den lige har suget blod. En blodholdig er mørk, hvorimod en der ikke har suget blod fornyligt er mere gennemsigtig.

Hovedlusen sætter sine æg fast til hårstråene 1 cm over hovedbunden.

Det tager 21-27 dage for den at udvikle sig fra æg til voksen. Som voksen kan den leve i ca. 30-40 dage, men kan ikke leve i mere end 2-3 dage uden sin vært til at holde sig varm og give ernæring. Æggene klækkes normalt efter 5-9 dage når den har en vært, men kan leve i op til 14 dage uden at være afhængig af en vært.

En voksen hun producerer 50-150 æg i sin levetid.

Billedet er ikke nødvendigvis angivet i korrekt størrelse

Fladlusen:
Fladlus er 1-1½ mm store og lever hovedsageligt i kønsbehåring, men kan også findes i armhuler, skæg og øjenlåg.

Billedet er ikke nødvendigvis angivet i korrekt størrelse

Kropslusen:
Kropslus findes oftest på kroppen hvor de suger blod og minder meget om hovedlusen af udseende.
Denne type forekommer dog sjældnere i danmark.

Billedet er ikke nødvendigvis angivet i korrekt størrelse

Væggelusen:
Væggelusen er ikke at finde på kroppen, men derimod i fx. skuffer, skabe og bag tapet.
Der findes mange væggeluse arter, hvoraf 2 af disse finder nærring hos mennesket. Disse anses for at være udrydet i danmark, men det er ikke helt umuligt at støde på dem.

Disse følger oftes med hjem fra udenlandsrejser, overnatninger på hoteller eller lignende.

 

Symptomer:
Fælles for alle typer er at de giver kløe. Hovedlus giver dog oftes ingen symptomer og derved er der større risiko for at man smitter andre. Kradses der i lusebid kan dette i nogle tilfælde give udslæt og infektioner af lymfeknuder.

Hvordan “smitter” / får man lus?
De 3 forskellige typer der bor på menneskekroppen, optræder ikke kun forskellige steder på kroppen, men overføres også forskelligt og rammer også typisk forskellige målgrupper.

Hovedlus optræder især hos børn ved overførsel fra andre børn i skoler eller børneinstitutioner. Denne type overføres oftest ved direkte hovedkontakt og spredes derfor hurtigt ved leg bland børn. Deler man hue, halstørklæde eller kam/børste kan disse også bringe den videre.

Fladlus rammer oftest yngere voksne og smitter hovedsageligt ved samleje.

Kropslus skyldtes dårlig hygiejne og forekommer sjældent i Danmark.

Når du har mistanke om hovedlus:

Har du en mistanke f.eks. ved kløe eller viden om smitte i dit barns institution undersøges håret grundigt. Du finder nemmest frem til om du, din partner eller dine børn er smittet ved omhyggeligt at kigge i hårkanten, bag ørerne eller i nakken.

En sikker metode til at konstatere om der er uønsket utøj i håret er at benytte en tættekam til at kæmme håret og efterfølgende banke tættekammen mod et hvidt stykke papir. Hvis parasitterne er flyttet ind eller der er æg vil disse tydeligt kunne ses på det hvide stykke papir.

Du skal efter at du har konstateret smitte påbegynde behandling og informere dit barns institution.

Venner familie og nærmeste skal kontrolleres for om disse evt. er blevet smittet. Det er nødvendigt at gentage denne øvelse efter et par uger for at undgå gentagende smitte, da æg kan være overset i første kontrol. Huer og halstørklæder m.m. kan ligges i fryseren i 24 timer, da kulden dræber lusene. Den varme hovedbund er et optimalt sted for lusene. Fjerner man mad og varme fra en lus overlever den ikke længe.

Hvordan slipper jeg af med lusene?

Hovedlus:
De forsvinder ikke af sig selv når først man har fået dem, der skal bruges både shampoo og tættekam, til man har fået bugt med dem alle.

Undersøgelser foretaget af skadedyrslaberatoriet i 2004-2005 viser at parasitten i Danmark har udviklet sig til at være modstandsdygtige over for indholdsstofferne Nix og Prioderm, samt tilsvarende insektgifte der benyttes i de lægemidler der anvendes som lusemidler. Skadedyrslaboratoriet har også lavet en undersøgelser med lægemidler indeholdende permethrin og malathion, hvor hovedlus også har vist sig at have udviklet modstandsdygtighed. Derved kan effekten af lægemidlerne risikere ikke at give den ønsket effekt, som er at fjerne, udryde og dræbe.

Skadedyrslaboratoriet, lægemiddelstyrelsen, Sundhedstyrelsen har udarbejdet en rapport om emnet:
Udgave: 30. maj 2007.

Udover at anbefale lægemidler eller alternative metoder til bekæmpelse, anbefales det at anskaffe sig en tættekam til at kæmme håret grundigt hver 2 dag i 14 dage.

Fladlus:
Kan behandles med shampoo eller liniment. I tilfælde af fladlus i øjenhår er behandlingen øjensalve.

Kropslus:
Behandlingen er bedre hygiejne og varmebehandling af dit tøj.

Fælles for ovenstående typer:
Behandling skal kun foregå på personen der er smittet.

Væggelus:
Konstaterer du væggelus kan det anbefales at tage kontakt til en skadedyrsbekæmper. Såfremt at man bor i etageejendomme har man pligt til at underrette sin udlejer om problemet.

National “Store Lusedag”
Januar er en af de måneder hvor Lus har højsæsson. Dagen udnævnes 1 gang årligt i slutningen af Januar måned.

Ideen med denne dag er at alle familier, på samme dag, tjekker og fjerner hovedlus, så man hindrer smittespredning.

Børnebøger om lus?
Alle børn og voksne kender karius og baktus, som har hjulpet børn i årtier til at forstå vigtigheden af at børste tænder. Børnebøgens fortælling skildrer eventyrligt problematikken ved dårlig mundhygiejne, samt giver børn en forståelse for hvordan huller i tænder opstår.

Der findes også bøger der forklarer om lus til de mindste, hvilket jo er oplagt da det somregel er børn der bliver ramt.

Der findes f.eks. “Eventyret om Krible og Krable” eller “Lucy & Lucifer, en luset affære”:

Lus hos kæledyr:
Det er ikke kun mennesker der kan risikere at blive smittet. Alle dyr med pels risikere at blive smittet. Det gælder også heste, hunde, katte m.f.
Alle lussearter holder sig dog kun til en dyreart og det er derfor ikke muligt at blive smittet af sin hund, hest eller kat ligesom at det heller ikke er muligt at du overføre og smitte dit kæledyr.

Hvordan kæmmer man lus?

At kæmme lus effektivt kræver tålmodighed og omhyggelighed. Her er en guide til korrekt lusekæmning:

Trin 1: Forberedelse

 1. Vask håret: Brug en almindelig shampoo, men undgå balsam, da det kan gøre håret glat og besværligt at arbejde med.
 2. Tør håret: Lad håret tørre helt eller brug en hårtørrer. Lus og nits er lettere at opdage på tørt hår.

Trin 2: Anvendelse af lusemidler (valgfrit)

 1. Overvej lusemidler: Hvis du bruger lusemidler, følg vejledningen nøje. Disse midler kan gøre lusene mere bevægelige og lettere at kæmme ud.

Trin 3: Opdel håret

 1. Del håret i sektioner: Brug hårklip eller elastikker for at opdele håret i sektioner. Dette gør det lettere at arbejde systematisk og undgå at overse områder.

Trin 4: Kæmning

 1. Brug en lusekam: Start ved nakken og arbejd dig opad. Tag en lille sektion ad gangen og kæm grundigt fra hovedbunden og ud mod spidserne.
 2. Tjek kammen ofte: Efter hver strøg skal du tjekke lusekammen for at se, om der er fanget lus eller nits. Tør kammen af med et papir eller klud mellem hvert træk.
 3. Arbejd sektion for sektion: Fortsæt med at arbejde gennem hver sektion af håret, indtil hele hovedet er kæmmet.
 4. Gentag processen: Gentag kæmningen dagligt i mindst to uger for at sikre, at eventuelle nyklækkede lus også fjernes.

Trin 5: Efterbehandling

 1. Rengør lusekammen: Vask lusekammen grundigt efter brug for at fjerne lus og nits.
 2. Vask sengetøj og tøj: Vask sengetøj, håndklæder og tøj, der har været i kontakt med den inficerede person, ved høj temperatur.

Trin 6: Forebyggelse

 1. Informér andre: Hvis det er relevant, informer skole, institution eller andre, der kan være udsat for lus, så de kan træffe forebyggende foranstaltninger.

Vær tålmodig og gentag processen regelmæssigt for at sikre, at du fjerner alle lus og nits.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken