Minoxidil hårtab

Minoxidil mod hårtab

Minoxidil som også hører under varemærket regain Forte er et medicinsk produkt der har vist en tydelig positiv effekt mod hårtab. Det er testet igennem og har haft et overvæld af gode resultater. Minoxidil blev skabt af medicinalvirksomheden Upjohn i 1960erne med hensigt at fungere imod forhøjet blodtryk. 

Dengang det forsat var under forsøgsfasen kom det frem at produktet ikke udelukkende fungerede i mod forhøjet blodtryk men også gav øget hårvækst hos de mennesker som testede produktet. De erfarede at op mod 60 % oplevede øget hårvækst. 

Dette gjorde produktet mere eftertragtet og Upjohn erfaret at der var et større væld af mennesker der tilmeldte sig som forsøgspersoner.

Hårets udvikling: Hårene på ens hoved går igennem en konstant cirkulær udvikling som indeholder 3 dele. Del nummer 1 er fasen for vækst, og forstås som den periode hvor hårene vokser. I del nummer 2, mister håret sin blodforsyning. 

Den sidste del er den periode hvor ens hår bliver udstødt fra roden. Efter denne periode vil der begynde at vokse et nyt hår ud og dermed tilbage til fase nr. 1. Denne fase tager op til flere år, hvor de 2 andre kun behøver 3-4 måneders tid før de er overstået.

Generelt vil omtrent 90-95 % af ens hår være i vækstfasen, og 5-10% i de to resterende faser. Dermed taber man cirka 75-150 hår om dagen.

Hvad gør minoxidil?

Regain Forte/minoxidil fungerer ved at dine hår forbliver i længere tid i vækst og dermed vokser længere. Der går derfor længere tid før ens hår når den afstødende fase. Man vil derfor kun miste 90 hår om dagen, hvilket medfører tykkere hår.

 
En anden måde at forklare virkningen er at minoxidil udvider ens blodkar og dermed ikke lukker for blodforsyningen. Dette bremser den igangværende hårtab mange mennesker lider af. Det har også vist sig at stimulere yderligere hårvækst og dermed flere tilkommende hår ses på hovedet. Man er dog nødt til være tålmodig med behandlingen og følge den fast, da der går op til 3-6 måneder før virkningen ses.

Hvem kan få udbytte af minoxidil?

 • Minoxidil er et af kun 2 medicinske produkter mod hårtab, som er godkendt af den amerikanske sundhedsstyrelse også kaldet FDA. Minoxidil er godkendt til at hjælpe genetisk mandligt hårtab og kvindeligt hårtab. Der er dog også set en positiv effekt mod andre former for hårtab herunder:
 • Alopecia areata – Sygdom der giver patienten runde skaldede pletter.
 • Stressbetinget hårtab
 • Mod tyndt skægvækst
 • Mod tynd vækst af hår på øjenbrynene
 • Hårtab grundet kræft behandling
 • Produktet kan også have en virkning på skægvækst og skal bruges på samme måde som i hovedbunden. Her er bivirkninger og resultaterne ens, uanset om det bruges i skægget eller i hårbunden.
Minoxidil hårtab

Hvorfor er hårtab et problem for mange?

En undersøgelse viste at skaldede mænd fremstod mindre sunde, selvsikre og tiltrækkende. De fremstod udover dette også ældre end de egentlig var. Dette gælder både de mænd der frivilligt fjerner sit hår, såvel også dem der har tabet det grundet gener eller sygdom. En undersøgelse lavet af Mannes i 2012 vidste at en skaldet mand vil fremstå næsten 4 år ældre.

Femina har også lavet en undersøgelse der viste at det påvirker negativt 27 % af alle danske kvinders første indtryk, på en mand hvis han har tegn på hårtab eller er skaldet. Det er et højere antal af kvinder, der tænder af på en skaldet mand, hvis man ser på kvinder i alderen 18-35 år. Her var det helt op til 43 % af kvinderne

Det kan medføre mange psykologiske problemer for dem der døjer med hårtab. Mange synes, at det er pinligt og kan få depression og angst som følgevirkning af hårtabet. Her er tale om både mænd og kvinder.

Sådan anvendes Minoxidil

Minoxidil findes i produktet regain forte som sælges i Danmark. Der er på forhånd i produktet den korrekte dosering. De kan ses i 2 % eller 5 % opløsninger. Undersøgelser har dog vidst at produktet der indeholder 5% skulle skabe den største effekt for forbrugeren.

Dog er det uvist om risiko for bivirkninger bliver forøget med procenten.
Selve anvendelsen er ikke krævende og efter at man har brugt det i en periode, bliver det nemt en del af ens faste rutine, ligesom når man børster tænder.


Hvordan: Du skal gøre det ønsket område tydeligt så produktet går i hovedbunden og ikke i selve håret.
Herefter tilsætter du produktet direkte på det ønsket og nu tydeliggjorte område. Sørg for mest muligt produkt kommer på området for at få bedst udbytte.

Produktet skal herefter masseres ind i hovedbunden med hænderne. Det skal nu blive siddende i og skabe resultater. Altid vask hænderne efter brug af produktet. Dette skal gøres 2x om dagen. 1x når man vågner og 1x før man går i seng. Det må ikke bruges oftere da virkningen ikke blive bedre af den årsag, men gør chancen for bivirkninger større. Ligesom det ses med andre mediciske kure mod hårtab skal produktet blive ved med bruges for at fastholde resultaterne.

Minoxidil bivirkninger

På trods af produktet har gode resultater og undersøgelse med sig, er der ligesom med det meste medicin en lille risiko for bivirkninger ved længere brug.
Bivirkninger ved 1-10%:

 • Hovedpine.
 • Hudirritation, eksem og tør hud.
 • Unormale bivirkninger ved 0,1 – 1%:
 • Svimmelhed.
 • Dyspnø (åndenød).
 • Oplever man nogle af disse bivirkninger bør man stoppe brugen af minoxidil og søge lægehjælp.

Minoxidil til kvinder

Produktet har samme virkning på kvinder som mænd. Der er dog ikke så mange undersøgelser i forhold til gravide kvinder og brugen af produktet, og det anbefales derfor ikke til gravide eller kvinder der ammer. Kvinder døjer også med hårtab herunder grundet sygdomme men også genetisk. Der er over 50 % som vil døje med hårtab vil på sigt opleve hårtab, hvorimod det kun er 20% kvinder.

Udgivet: 14112022 sundhedartikler.dk