sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Nældefeber (nældefeber)

nældefeber
Foto: Pexels.com

Nældefeber er meget kløende og hævede udslæt. Både børn og voksne kan få udslættet. Nældefeber kan for eksempel skyldes allergi, infektion, kulde eller varme. Du kan normalt behandle dig selv, men nogle gange skal du måske søge pleje. På latin kaldes udslættet i stedet for urticaria fra det latinske ord for brændenælde (urtica).

Fart på? Gå til behandling >>

Årsager

Nældefeber er forårsaget af frigivelse af forskellige aktive stoffer, herunder histamin, fra såkaldte mastceller i huden. Disse stoffer får de små kar i dermis til at udvide sig og frigive væske, så der dannes en lokal hævelse (ødem). Derudover dannes både rødme og kløe af denne reaktion.

Der findes forskellige triggere til nældefeber. Hos ca. 50% af patienterne med den akutte variant, og 90 procent af dem med den kroniske variant, ser man stadig at årsagen desværre er ukendt.

De mest almindelige årsager til akut nældefeber er øvre luftvejsinfektioner og medicin. I de få tilfælde, hvor en udløsende årsag kan identificeres hos patienter med kronisk nældefeber, dominerer såkaldte autoimmune mekanismer. Det betyder, at patienten selv danner antistoffer, der aktiverer mastcellen på forskellige måder, uden at der er allergi.

 

Behandling

Det vigtige i behandling af af nældefeber er at finde den udløsende trigger og sikre, at du eller patienten ikke udsættes for den samme trigger. Uanset om der findes en udløsende faktor, er behandling med allergitabletter, såkaldte antihistaminer anbefalet eller påkrævet, indtil at der ikke længere findes nye udfald af lidelsen.

Den slags antihistaminer som der bruges i dag, giver ikke en afslappende effekt som du måske har hørt om fra nyhedsartikler eller lign.

Det kan være nødvendigt at tage flere tabletter hver dag for at forhindre nye udslæt. Et akut nældefeber, der er særligt generende, behandles nogle gange også med en enkelt dosis kortisontabletter. Ved kronisk nældefeber kan det ske, at fulddosis antihistaminbehandling ikke er nok, og så er der ofte behov for en henvisning til hudlæge eller lungelæge og allergolog for at få supplerende behandling med andre typer medicin.

Ultraviolet lys kan have en positiv effekt på kroniske (ikke-allergisk) nældefeber og der findes også et  Xolair, som ofte viser positive resultater.

Beroligende produkter til irriteret hud

Produkter til hudkløe på kroppen og til pleje ved tør hud, udslæt eller anden irritation | 3 produkter med 100% naturlig Tea Tree Oil modvirker bakterier og holder huden sund

Nældefeber på huden

Antallet af knopper, knoppernes størrelse og fordelingen på kroppen varierer. Den enkelte byld viser sig og forsvinder på under et døgn, men da der kan opstå nye andre steder, kan sygdomsforløbet vare længere end det. I nogle tilfælde dannes der udover wheals også en dybere hævelse af huden. Dette kaldes angioødem. Angioødem er normalt i ansigtet, armene eller benene.

Lidelsen kan deles op i to forskellige typer, nemlig en akut og en kronisk type.  Definitionen af kronisk nældefeber kan spottes ved at der dukker symptomer op dagligt i mere end seks uger. Hvis du oplever symptomer i kortere tid er det den akutte nældefeber som du døjer med. 

Hos nogle med kronisk nældefeber er udslættet forårsaget af fysiske stimuli såsom kulde, varme, sol eller revet hud. Denne form for kronisk nældefeber kaldes inducerbare nældefeber. Risikoen for at udvikle akut nældefeber på et tidspunkt i livet er omkring 20 procent, mens risikoen for kronisk nældefeber er omkring 1 til 4 procent. Lige så mange mænd som kvinder lider af akut nældefeber, men den kroniske variant er dobbelt så almindelig hos kvinder som hos mænd.

 

Triggere for nældefeber

 

Medicin

Mange lægemidler kan forårsage nældefeber-lignende reaktioner via forskellige mekanismer. Penicillin er det mest almindelige lægemiddel, der udløser nældefeber via allergiske antistoffer. Acetylsalicylsyre, antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) og opiater (såsom morfin) er eksempler på lægemidler, der kan udløse nældefeber uden allergi.

 

Infektioner og bid.

Infektioner i luftvejene, samt urinvejsinfektioner er kendte grunde til akutte symptomer. I den kroniske type kan bakterier og parasitære infektioner til tider spottes i maven eller tarmsystemet. Insektstik som fra myg, fnat og lus, kan give bylder som nældefeber, men så kan man normalt se selve bidemærket midt i udslættet.

 

Næringsstoffer

Fødevarestoffer, der forårsager nældefeber, angioødem og endda akutte allergiske reaktioner (anafylaksi), forekommer frem for alt hos børn. I voksenalderen er fødevareallergi en meget sjælden årsag til kronisk nældefeber, men nogle fødevarer kan være direkte histaminfrigivende eller fremkalde en ikke-allergisk reaktion på grund af et højt indhold af bioaminer, såsom visse fisk, skaldyr, ost, vin og jordbær .

Beroligende produkter til kløende hud

Produkter til hudkløe på kroppen og til pleje ved tør hud, udslæt eller anden irritation | 3 produkter med 100% naturlig Tea Tree Oil modvirker bakterier og holder huden sund

Forskellige typer af nældefeber

 

Fysiske nældefeber

En mere usædvanlig type bistader er forårsaget af en fysisk påvirkning, en påvirkning fra miljøet. Det kan for eksempel være tryk, kulde, sollys eller et varmt bad.

 

Trykurticaria

Ved tryk-nældefeber opstår symptomerne på området hvor at der har været udsat for tryk, for eksempel fra en bæltetaske eller elastikstrop. Derfor er det vigtigt at prøve at undgå stram beklædning eller bælter for at undersøge om det er årsag til udslaget.

 

Kold nældefeber

Ved såkaldt kold nældefeber optræder udslættet på hud, der har været udsat for kulde og vind. Det er normalt ansigtet og hænderne, der får kold nældefeber. Det er ikke altid, fordi huden har været udsat for stærk kulde. Det er selve afkølingen, der forårsager udslætene. Udslættet kan nogle gange først opstå, når man kommer ind efter at have været ude i kulden. Kold nældefeber er ikke relateret til nogen allergi. Det vides ikke, hvorfor nogle mennesker oplever problemet. De kan opstå i visse situationer og fortsætte med at forekomme i de samme situationer i mange år.

Man kan få kold nældefeber, når man svømmer udendørs, fordi kroppen så udsættes for afkøling. Jo større forskel der er mellem luftens og vandets temperatur, jo større er risikoen for kold nældefeber.

 

Varme urticaria

Ved såkaldt varmenældefeber opstår udslættet i forbindelse med, at kroppen udsættes for varme. Det kan for eksempel være under et varmt bad, feber eller kraftig fysisk anstrengelse med svedtendens.

 

Let nældefeber

Ved såkaldt let nældefeber opstår udslættet efter et par minutters sollys på huden. Visse lægemidler kan gøre huden følsom over for sollys og øge risikoen for denne type nældefeber.

 

Symptomer

Der dannes en hævelse i den øverste del af dermis fra den klassiske wheal-reaktion i bistader. Dette ligner en lille forhøjning af huden med rødme omkring den. Normalt opstår flere udslæt på samme tid, og nogle gange kan de spredes og smelte sammen til store områder med røde knopper. Samtidig med at udslættet opstår, er der også en generende kløe. Typisk for nældefeber er det ude slagtilfældene bevæger sig inden for et par timer eller højst en dag.

Hvis hævelsen i huden i stedet ender i den nederste del af dermis eller i det subkutane fedt, dannes der en større, mere diffust defineret hævelse, som kaldes angioødem. I modsætning til vorterne kan angioødem vare lidt længere, og de klør ikke. Angioødem, der dannes i læber, mundslimhinde eller tunge, er som regel halvsidet, og hvis det er udtryk for kronisk nældefeber, giver det meget sjældent en luftvejsobstruktion. Angioødem som led i en anafylaktisk reaktion har en betydelig større risiko for at påvirke vejrtrækningen.

 

Diagnose og undersøgelse

I mange tilfælde af akut nældefeber er lægekontakt ikke nødvendig, fordi udslættet så hurtigt er forbigående, og patienten selv eller nogen omkring ham genkender symptomerne. I nogle tilfælde af akut nældefeber eller i tilfælde af den kroniske form er det nødvendigt med lægekontakt, og så er det som regel nok, at patienten fortæller lægen, hvordan, hvor, hvornår og hvor længe udslættet har optrådt for en diagnose. skal laves. Derudover kan der nogle gange være behov for yderligere prøvetagning for infektioner og allergier, test for virkningerne af fysiske stimuli og i sjældne tilfælde en hudtest.

 

Hvornår forsvinder nældefeber?

Akut nældefeber aftager normalt inden for en til to uger, hvis de udløsende stimuli er væk. Prognosen for kronisk nældefeber er dårligt forstået, men omkring halvdelen af patienterne bliver symptomfrie inden for seks måneder, og næsten alle er symptomfrie inden for fem år.

Særlige og/eller forebyggende råd:

 • Gravide kan også få behandling for nældefeber, men det skal ske i samråd med en læge.
 • Forsøg at undgå gentagne kortisonbehandlinger i tilfælde af hyppige gentagelser af nældefeber.
 • Nældefeber kan nogle gange kun give symptomer i form af angioødem. Så bør du søge læge og blive undersøgt og behandlet af en hudlæge eller lungeallergiker.
 • Hvis udslættet ikke forsvinder inden for 24 timer, kan diagnosen være noget andet end nældefeber, og det kan være nødvendigt med yderligere undersøgelser.
Beroligende produkter til kløende hud

Produkter til hudkløe på kroppen og til pleje ved tør hud, udslæt eller anden irritation | 3 produkter med 100% naturlig Tea Tree Oil modvirker bakterier og holder huden sund

Symptomer

Hævede, lyse røde nældefeber på lys hud.

Nældefeber er normalt hævede og lyse røde eller har samme farve som huden. Udslættet er ofte blegere i midten.

Nældefeber på lys hud, på et stort sammenhængende område på bagsiden.

Udslætene kan variere i størrelse og form, fra små enkelt centimeter store udslæt til store sammenhængende områder.

 

Kendt nældefeber på at:

 

Det er meget kløende.

Bumpene er hævet.

Udslættet bevæger sig hurtigt over kroppen uden at efterlade mærker.

Det første symptom er normalt kløe

Det første symptom på nældefeber er normalt, at det pludselig begynder at klø. Kløen er intens og kan forårsage en brændende fornemmelse. Huden begynder normalt at klø, før udslættet viser sig.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Brug håndkøbsmedicin, der indeholder antihistaminer. Det lindrer kløe og kan få udslættet til at forsvinde. Selv børn kan tage antihistaminer. Det fås i flydende form og som tabletter. Det varierer fra hvilken alder de forskellige antihistaminer kan bruges.

Læs medicinens emballage. Der står forskellige aldersgrænser for brug af medicinen. Du kan også spørge på apoteket.

Prøv at tage et køligt brusebad eller smør udslættet ind med for eksempel en kølebalsam. Kølebalsam fås på apotekerne.

Du kan være ekstra følsom over for stoffer, der kan irritere huden i en uge eller deromkring, efter du har haft nældefeber. I den tid kan det være godt at undgå at spise for eksempel skaldyr, tun og jordbær. Du skal også være ekstra forsigtig med alkohol. Så mindsker du risikoen for at få problemer igen.

 

Hvornår og hvor skal jeg søge pleje?

 

Kontakt et sundhedscenter, hvis noget af følgende gør sig gældende:

 • Du får nældefeber ofte eller flere gange.
 • Dine nældefeber forsvinder ikke inden for en uge.
 • Du tror, ​​nældefeberen skyldes en allergi.
 • Du behøver ikke søge pleje andre steder, hvis den er lukket. Vent til vagtmodtagelsen eller sundhedscentret åbner.

 

Kontakt straks et sundhedscenter eller en vagtmodtagelse, hvis noget af følgende gør sig gældende:

 • Du får pludselig et udslæt, der breder sig hurtigt.
 • Du får kløe, hvilket er meget generende.
 • Hvis det ikke virker eller er lukket på sundhedscentret eller vagtmodtagelsen, så søg hjælp på en akutmodtagelse.

 

Ring 112 eller søg hurtigt hjælp på en skadestue eller nærliggende sundhedscenter, hvis noget af følgende er sandt:

 • Du har svært ved at trække vejret.
 • Du føler dig meget syg.
 • Du føler dig meget træt og sløv.
 • Dine læber og tunge bliver hævede eller følelsesløse.
 • Du får kraftig kløe i hovedbunden, der breder sig til ansigt, næse, mund, håndflader og fodsåler.
 • Du får hoste og astmasymptomer.
 • Du, der tidligere har haft allergi, kan have akut medicin derhjemme. Tag i så fald din akutte medicin, inden du går til receptionen.

 

Hvad forårsager nældefeber?

Nældefeber skyldes, at stoffet histamin frigives i huden. Histamin forårsager kløe. Histamin kan udløses af for eksempel allergi, infektion, kulde eller øget kropsvarme.

Nældefeber kan have mange forskellige årsager, og det er ofte svært at vide, hvorfor udslættet opstår pludseligt. Der er flere forskellige typer af nældefeber:

 • Allergisk nældefeber.
 • Ikke-allergiske nældefeber.
 • Fysiske nældefeber.
 • Allergisk nældefeber
 • Allergisk nældefeber er næsten altid en allergisk reaktion på noget, du har indtaget . Det kan være enhver mad som æg, mælk, jordnødder, nødder eller skaldyr. Problemerne kommer som regel et stykke tid efter, at du har spist eller drukket noget, du er allergisk over for. Så er det ofte ret nemt at forstå, hvad der udløste nældefeberne.

 

Allergiske nældefeber kan også skyldes allergi over for bistik, hvepsestik eller anden medicin. De kan nogle gange også skyldes noget kemikalie i for eksempel hudcreme, vaskemiddel eller i nyt tøj, som du ikke har vasket før du bruger dem.

Nældefeber kan være begyndelsen på en alvorlig allergisk reaktion. Men det er usædvanligt. I tilfælde af en alvorlig allergisk reaktion kan du opleve symptomer som opkastning, hævelse af luftvejene og åndedrætsbesvær.

Kilder

 • https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=19687&bannerid=52884&uid=lugt-fra-navlen&htmlurl=https://australian-bodycare.dk/products/3-pak-mod-kloee
 • https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=19687&bannerid=52884&uid=lugt-fra-navlen&htmlurl=https://australian-bodycare.dk/products/3-pak-mod-kloee
 • https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=19687&bannerid=52884&uid=lugt-fra-navlen&htmlurl=https://australian-bodycare.dk/products/3-pak-mod-kloee

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken