sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Otte almindelige negleproblemer

Foto: Pexels.com

De fleste af os tænker normalt ikke så meget over vores negle – men de kan faktisk afsløre meget om dit helbred. Her gennemgår vi otte af de mest almindelige negleproblemer.

Dine negles tilstand, form og farve kan være en indikator for dit generelle helbred. Sunde negle har normalt en glat, skinnende og jævn overflade uden furer eller gruber. De er svagt lyserøde. Det er normalt, at neglene ændrer sig med alderen, de kan blive mindre klare i farven, mere skøre og vokse langsommere.

Selvom de fleste negleforandringer er helt normale, kan nogle gener være et tegn på et underliggende helbredsproblem. Det bør du holde øje med.

1. Hvide prikker på neglene

Små hvide prikker eller linjer på neglen er normalt forårsaget af mindre skader på neglene eller negleroden. Prikkerne forsvinder, efterhånden som din negl vokser ud.

Almindelige årsager:

 • Neglebidning.
 • Manicure eller pedicure.
 • Brug acetone til at fjerne neglelak.
 • Ulykker, hvor sømmet sidder fast i for eksempel en dør.

-Sjældne årsager til hvide pletter på neglen kan være forbundet med en svampeinfektion eller være en bivirkning af medicin eller cytostatikabehandling, forklarer Roshaan Saloojee, praktiserende læge hos Kry i England.

2. Gule negle

Neglelak giver ofte svage gule pletter på neglene. En svampeinfektion kaldet onychomycosis kan også forårsage gule negle. Det påvirker normalt tånegle, men det kan også påvirke fingernegle.

-Neglesvamp får som regel neglen til at tykne, misfarves, flække eller løsne sig lidt fra huden, siger Roshaan og tilføjer, at man bør tale med en læge, hvis man har mistanke om, at man har en svampeinfektion.

-Gule misfarvninger kan også skyldes rygning. I sjældne tilfælde kan det være forbundet med lungesygdom, skjoldbruskkirtelsygdom, diabetes eller psoriasis.

Minimer risikoen for gule negle ved at:

 • Skift sokker ofte for at undgå både fod- og neglesvamp.
 • Brug sko på offentlige områder, såsom i badehuse eller omklædningsrum. Dette reducerer risikoen for fodsvamp generelt.
 • Hvis du maler dine negle derhjemme, så brug altid en base coat.
 • Hvis du besøger en neglesalon, skal du vælge en salon, der steriliserer sine værktøjer mellem hver klient.

3. Huden omkring neglene er hævet og rød

Paronychia er en infektion i neglesengen. Huden kan blive hævet, rød, øm og der kan dannes vabler. Infektionen sidder ikke i neglen, men neglen kan være årsagen til det.

Hvis der opstår et lille sår ved neglen, kan bakterier eller svampe trænge ind og forårsage en neglebåndsinfektion. Det er der forskellige årsager til, blandt andet hvis du har bidt eller revet neglebåndet over, klippet neglen forkert, fået en manicure, har indgroede negle eller vasker hænder ofte.

Paronychia er noget, der kan ramme enhver, og det vil hele af sig selv med egenomsorgsbehandling, men i nogle tilfælde er lægehjælp påkrævet.

4. Langsgående furer og kamme

Dybe furer eller linjer, der løber vandret hen over neglen, kan være et tegn på, at neglene vokser langsomt eller slet ikke. Det kan være forårsaget af en mindre skade på neglesengen eller af en sygdom. Linjerne kaldes på teknisk sprogbrug Beaus linier.

-Mulige årsager kunne være Raynauds sygdom, diabetes eller nyresvigt, siger Roshaan.

5. Gruber i neglen

Små huller og buler i neglens overflade, som minder om hak, kan have forskellige årsager.

-Selvom pitting kan opstå af en række forskellige årsager, er det ofte forbundet med psoriasis, en hudlidelse, der forårsager røde, tørre, skællende pletter i ansigtet, albuerne, knæene og andre dele af kroppen, forklarer Roshaan. I en tilstand kaldet fingerbøl negle, Onychia punctata, er psoriasis i neglesystemet.

Andre symptomer relateret til psoriasis er:

 • Misfarvning af neglen.
 • Fortykkelse af neglen.
 • Neglen løsnes fra fingre eller tæer.

6. Neglen løsnes fra neglesengen

Løsner neglen fra neglesengen, er det ofte et såkaldt traume for neglen, fx at neglen er blevet klemt og derefter løsner sig.

En anden årsag kan være svampeinfektion, også kaldet onykolyse, og er en almindelig neglesygdom, hvor neglen nogle gange kan løsne sig fra neglesengen. Ofte helt smertefrit.

Hvis neglene løsner sig, anbefaler Roshaan, at du:

 • Skærer den del af, der er gået af.
 • Undgår mulige irriterende stoffer såsom neglelak.
 • Brug tape til at fastgøre neglen.

7. Brun eller sort stribe/plet på neglen

En mørkebrun eller sort stribe eller plet bør altid undersøges af sundhedsvæsenet. Hvis du finder nye pletter på dine negle, skal du søge læge så hurtigt som muligt.

-Det er usædvanligt, men en sort stribe under neglen kan skyldes melanom i neglen og være en form for hudkræft. Den mørke stribe kan blive bredere med tiden og brede sig ind i neglebåndet, og neglen kan blive øm eller begynde at bløde, siger Roshaan.

En mørk stribe langs neglen kan også skyldes pigmentering af neglene, kendt som melanonychia. Dette er mere almindeligt hos mennesker med mørkere hudtoner.

En mindre blødning kan også forårsage mørke linjer langs neglen. Striben kan opstå efter en skade, når blodkar under neglen er beskadiget og brister.

8. Skøre og skøre negle

Skøre og flækkede negle er et almindeligt problem, der kan ramme alle. Du kan have bløde, tørre eller tynde negle, der let knækker og flækker.

Hvordan holder jeg mine negle sunde?

 1. Hold neglene rene og godt trimmede: Prøv ikke at bide eller rive dine negle, neglebånd eller huden omkring neglene.

 2. Bær handsker: Beskyt dine negle, hvis du bruger rengøringsmidler regelmæssigt, bor i koldt klima eller ofte vasker og fugter dine hænder.

 3. Spis sundt: Fokuser på proteinrige fødevarer som fisk, kød, bælgfrugter og nødder. Spiser du varieret, behøver du ikke kosttilskud – men folk med svage negle kan have brug for et tilskud indeholdende biotin, B-vitaminer, zink og silica.
 4. Vær forsigtig med manicure: Brug acetonefri neglelakfjerner og undgå at skubbe neglebåndene tilbage. Dette kan få huden omkring neglesengen til at knække og forårsage infektioner. Dette kan være et tegn på aldring, men kan også være forårsaget af langvarig eksponering for kemikalier såsom neglelak. Andre faktorer, der kan forårsage skøre negle, er anæmi (mangel på blod), vitaminmangel og nogle gange problemer med skjoldbruskkirtlen.

Hvornår skal jeg bestille tid hos en læge med mine negleproblemer?

Det er altid en god idé at bestille tid hos en læge, hvis:

 • Dine negle har skiftet farve eller form, faldet af eller ser anderledes ud, og du ved ikke hvorfor.
 • Huden omkring neglene er rød, hævet, øm og varm.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken