sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Rosacea – Årsager, Symptomer og behandling

Rosacea
Foto: Pexels.com

Rosacea forårsager varme og rødme i ansigtet. Blodkarrene i huden bliver mere fremtrædende og der kan også være små knopper eller vortefyldte blærer. Øjenirritation er også almindelig. Udslætene opstår som regel i perioder og kan forværres af for eksempel sol eller stress. Rosacea behandles hovedsageligt med hudplejemidler. I svære tilfælde kan du få brug for behandling med antibiotika.

Fart på? Gå til behandling >>

Hvad er rosacea?

Rosacea er en inflammatorisk hudsygdom, der forårsager hudforandringer i ansigtet, herunder næse og kinder. Problemerne opstår normalt efter 30 års alderen. Rødme, udvidede kar og andre hudreaktioner kan udløses eller forværres af forskellige faktorer. For nogle kan vejret give symptomer, andre reagerer på fx krydret mad, alkohol eller stress.

De fleste mennesker får midlertidige, men tilbagevendende udslæt i ansigtet. Ved langvarig eller ubehandlet rosacea kan hudreaktionerne blive mere permanente, fx i form af rød og ujævn hud eller synlige blodkar.

 

Behandling for rosacea

Udslættets udseende og placering i ansigtet giver normalt tilstrækkelig information til, at en læge kan diagnosticere rosacea og udelukke andre hudreaktioner.

Medicin i form af gel eller creme bruges hovedsageligt til behandling af rosacea. Flushing kan nogle gange også behandles med betablokkere. Problemerne kommer ofte i opblussen, og derfor behandles rosacea normalt kun med særlig hudpleje i visse perioder. Ved sværere problemer kan du udover lokal behandling have brug for antibiotika i tabletform.

Lider du af rosacea i øjnene, kan du også behandles med antibiotika, men først skal du undersøges af en hudlæge eller øjenlæge. I tilfælde af rhinophyma, en usædvanlig form for rosacea, kan du få brug for kirurgisk behandling.

Nogle former for rosacea kan behandles med laser eller IPL, intenst pulserende lys, men så skal man henvende sig til en privat hudlæge og selv betale for behandlingen.

3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme

3 hudplejeprodukter, der giver ro på irriteret hud, som kan bruges ved rødme og til daglig pleje af rosacea

Delikat pakke med Tea Tree Oil

 

Ansigtsvasken,  som er inkuderet i pakken, er baseret på naturlige ingredienser, som ikke har nogen udtørrende eller irriterende virkninger på huden. Formålet med ansigtsrensningen er at fjerne snavs og bakterier samtidig med at opretholde hudens naturlige balance og reducere rødme i ansigtet.

 

Produktet indeholder Tea Tree Oil, der er kendt for sine fordele for hudens sundhed og kan have en lindrende virkning mod kløe og irritation. Derfor kan denne ansigtsrens bruges til daglig pleje af rosacea og sensitiv hud.

 

Inkluderer også beroligende ansigtsserum med Provitamin B5:Det pågældende serum er naturligvis baseret på Provitamin B5, der er et andet navn for den fugtgivende og beroligende ingrediens Panthenol.

 Provitamin B5 kan være til hjælp i følgende tilfælde:

 

 • Irriteret, rød og sensitiv hud, der ofte påvirkes af vind og vejr
 • Tør hud og rynker, som man ønsker at minimere
 • Kløende hud og manglende fugt
 • Udover Panthenol indeholder serummet også Tasmansk Peber, der lindrer hudirritation, Tea Tree Oil, der sikrer en sund hudbalance, samt Hyaluronsyre og Niacinamid, der reducerer rødme og tilfører fugt til huden.

 

Symptomer på rosacea

Rosacea kan se anderledes ud. Det er almindeligt at have rødme i ansigtet, såkaldt erytem. Mange får også hedeture eller såkaldte flushes. Rosacea gør normalt blodkarrene mere synlige på næse og kinder, men nogle gange også på panden og hagen. Acne-lignende udslæt er også typiske.

Hudreaktionerne kommer normalt i perioder. Problemerne bliver mere tydelige, når man bliver udsat for forskellige faktorer eller stoffer, som huden reagerer på. Rosacea kan med tiden forårsage permanente hudforandringer i form af rødme, hævelse eller knopper.

Okulær rosacea er karakteriseret ved tørre øjne med rødme i kanten af ​​øjenlåget. Problemerne kan nogle gange føre til øjenbetændelse eller øjenlågsbetændelse. Det er almindeligt at få symptomer både i huden og øjnene.

 

Almindelige symptomer på rosacea:

 

 • rødme, varme og prikken i ansigtet
 • vorter eller små vortefyldte blærer
 • udvidede, synlige kar i form af røde prikker i huden
 • tør, eksemlignende hud
 • nogle gange fortykkelse af huden
 • tørhed og irritation i og omkring øjet.

 

I sjældne tilfælde kan rosacea langsomt forårsage en forstørret og hævet næse med klumpet talgkirtler. Det kaldes rhinophyma og rammer næsten kun mænd.

3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme

3 hudplejeprodukter, der giver ro på irriteret hud, som kan bruges ved rødme og til daglig pleje af rosacea

Andre mulige forklaringer

 

Voksen acne kan også forårsage røde udslæt og vabler i ansigtet, men acne fører ikke til udbredt rødme som rosacea. Perioral dermatitis er normalt karakteriseret ved rødme og udslæt i ansigtet, ofte omkring munden. Solskader kan forårsage midlertidig tør, rød og øm hud. I mere alvorlige tilfælde kan du også få vabler på huden.

Seborrheisk eksem fører til rød, fedtet og skællende hud, der blandt andet kan ses omkring næse og øjenbryn. Skæl og kløe kan også forekomme i hovedbunden. Eksem er ofte kløende, i modsætning til rosacea.

Rosacea, der forårsager øjenproblemer, kan nogle gange forårsage eller ligne øjenbetændelse eller øjenlågsbetændelse.

 

Årsager til rosacea

Der er ingen klar forklaring på, hvad der forårsager rosacea – problemerne skyldes sandsynligvis en kombination af flere forskellige faktorer. Inflammation, karforandringer, arvelighed og forskellige miljøfaktorer kan alle være medvirkende årsager. Nogle undersøgelser viser en øget forekomst af bakterier og mikroorganismer, men der kan også være koblinger til hudmider. Lidelsen opdages oftes ved at personer opdager rødme i ansigtet.

Mennesker med lys og fedtet hud er normalt mere sårbare over for rosacea end andre. Soleksponering er en almindelig årsag til såkaldt flush eller flushing, som er karakteriseret ved rødflammet hud i ansigtet. Rødmen ved rosacea kan også udløses af for eksempel stærke krydderier i din kost, alkohol eller situationer, der udvider karrene.

Faktorer, der kan udløse og forværre rosacea:

 • solenergi
 • varme
 • kulde
 • temperaturændringer
 • blæst
 • alkohol
 • stærkt krydret mad
 • Varme drikke
 • stress

visse lægemidler, herunder kortisoncreme.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan ofte lindre ubehaget ved rosacea ved at undgå faktorer eller situationer, der forårsager ubehag. Tænk over, om du får det værre af for eksempel stærk sol, blæst eller kulde. Nogle mennesker får tydelige hudreaktioner i form af rødme i ansigtet fra alkohol eller varme krydderier. Stress kan også være en udløsende faktor.

Du kan forebygge og afhjælpe nogle problemer ved at bruge blødgørende hudprodukter, der ikke er for fedtede. På apoteket finns flere passende alternativer – spørg gerne apoteket til råds.

Sådan kan du forebygge og lindre symptomer på rosacea:

 

 • undgå forværrende faktorer – hvis du ved, hvad der forværrer din rosacea, kan du forsøge at undgå for eksempel sol, varme, alkohol eller stress
 • vælg skånsom hudrens – vask og smør dit ansigt med blide og plejende hudprodukter
 • undgå visse hudprodukter – peelinger, fedtede ansigtscremer og kortisoncreme kan forværre problemet
 • fugter tørre øjne – øjendråber kan lindre problemer med tørre og irriterede øjne
 • beskyt dig mod solen – brug en høj solbeskyttelsesfaktor til at beskytte huden og også solbriller, hvis du har øjenproblemer forbundet med rosacea.

 

Hvornår skal jeg søge pleje?

Søg lægehjælp, hvis du har tilbagevendende problemer med rødme og udslæt på huden. Du bør også søge lægehjælp, hvis du oplever, at din næse hæver og bliver klumpet.

Søg pleje, hvis du er generet af tørre øjne, eller hvis området omkring øjet er meget hævet, rødt og smertefuldt.

Søg akut hjælp, hvis du har øjenproblemer i kombination med smerter, lysfølsomhed eller synsnedsættelse.

3 beroligende produkter kan bruges ved rosacea: rens, B5 Serum & creme

3 hudplejeprodukter, der giver ro på irriteret hud, som kan bruges ved rødme og til daglig pleje af rosacea

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken