sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Rynker ved øjnene - Diagnose og behandling

Rynker under øjnene er ofte et af de allerførste tegn på aldring, der vises i vores ansigt. Årsagen er, at huden under øjnene er meget tynd og følsom over for slid.

rynker ved øjnene

Fakta

Udviklingen af ​​rynker under øjnene følger normalt forskellige stadier. Du kan derfor ofte se nogenlunde hvilket stadie rynkerne er på:

 • De første rynker opstår normalt, når dagsformen er dårlig. Du har måske sovet for lidt og vågner så om morgenen med hulhed, mørke rande og rynker under øjnene.

 • Efter et stykke tid bliver disse rynker hyppigere og begynder at vise sig som permanente fine linjer under øjnene.

 • Efterfølgende bliver de fine linjer dybere og til sidst opstår der en eller flere rynker i huden under øjnene.

 • Rynkerne bliver flere og flere, huden bliver løs og vi udvikler hudfolder under øjnene.

 • Præcis om og hvornår denne udvikling begynder, er forskelligt for alle mennesker.

 • Ofte kan man dog begynde at se det hos de fleste af os allerede i en alder af femogtyve. Årsagerne er flere, ligesom behandlingsmulighederne.

Til forebyggelse af rynker ved øjnene. Da Australian Bodycares pakke til mennesker over 10, har det alt det som skal til for at resultere i en pæn hud og reducere tegn på alderdom.

Derfor får vi rynker under øjnene

Huden under øjnene er tynd og følsom. Derfor er området ofte det første, der viser tegn på det slid, livet medfører.

Læs også: Viagra til kvinder

De faktorer, der udover stigende alder primært bidrager til udviklingen af rynker under øjnene er:

 

 • Sol, rygning, stress forårsager rynker Arvelighed – nogle mennesker udvikler flere rynker end andre.
 • Soleksponering – solen nedbryder huden.
 • Rynker er et tegn på dette.
 • Rygning – rygning forringer tilførslen af ilt og næringsstoffer til huden. Dette fremskynder aldring.
 • Kost og livsstil – en sund livsstil med god søvn, begrænset stress og fornuftig kost og motion bremser udviklingen af rynker og andre ældningstegn.
 • Hudpleje – omhyggelig regelmæssig rensning og fugtning af huden under øjnene kan hjælpe med at reducere udviklingen af linjer og rynker

Dette sker i huden under øjnene

Når huden ældes og udsættes for slid, falder to vigtige stoffer i huden – kollagen og elastin. Det er disse to elementer der sørger for at huden er spændstig og strammet op. Kollagenet udfylder huden og fungerer som hudens byggesten. Når volumen af huden omkring øjnene falder, opstår rynkerne.

Læs også: Dobbelthage – Sådan fjernes den

Elastin fungerer som hudens “elastiske bånd” og giver elasticitet og smidighed. Med nedsat elasticitet forbliver rynkerne under øjnene. Under huden er der også et lag af fedtceller, der giver beskyttelse og stabilitet. Dette aftager med alderen og bidrager til aldring. Da huden under øjnene er tynd lige fra starten, påvirkes området tidligt, altså allerede i begyndelsen af de forandringer, der sker i huden.

Sådan kan du forebygge rynker under øjnene

Den eneste måde at forebygge rynker under øjnene er at forsøge at minimere de årsager, der bidrager til udviklingen af rynker i første omgang. Det betyder:

 • Bære solbriller og bruge solcreme.
 • Prøv at undgå rygning.
 • Sørg for at holde huden ren og fugtet.
 • Forsøger at leve en så sund livsstil som muligt.

Behandlinger, der kan fjerne rynker under øjnene

Der er grundlæggende fire forskellige behandlinger, der kan reducere eller helt fjerne linjer eller rynker under øjnene.

Hvilken behandling der er “bedst” afhænger primært af, hvor store problemerne er:

Laserslibning – fjerner fine linjer og opstrammer huden under øjnene

Ved en laserbehandling under øjnene kan man bruge en såkaldt ablativ laser, som fjerner hele det yderste hudlag, eller en fraktioneret laser, der laver lidt dybere kanaler i huden, men efterlader den største del urørt.

En ablativ laser kan være særdeles velegnet, hvis du primært har udbredte fine rynker og “slidt” hud under øjnene.

En fraktioneret laser kan være mere hensigtsmæssig, hvis problemerne primært består af en række dybere rynker.

Fordi laseren fjerner dele af hudlaget, opstår det, som kroppen opfatter som en skade. Dette starter helingsprocessen, hvilket betyder, at der dannes nyt kollagen og elastin i det behandlede område. Denne nye konstruktion har ofte en god foryngende effekt.

En laser peeling under øjnene er en forholdsvis kraftfuld behandling. Det medfører 1-2 ugers sygemelding samt en masse smerter og sociale begrænsninger i kølvandet, som normalt varer op til en måned eller deromkring.

Til forebyggelse af rynker ved øjnene. Da Australian Bodycares pakke til mennesker over 10, har det alt det som skal til for at resultere i en pæn hud og reducere tegn på alderdom.

Filler – enkel og god mod linjer og rynker under øjnene

En af hovedårsagerne til rynker under øjnene er, at huden mister volumen. Det skyldes, at stoffet kollagen (hudens byggesten) aftager med alderen.

Fyldstoffer til rynker under øjnene Ved at sprøjte ind med en filler kan du fylde huden ud og dermed erstatte de tab, der har fundet sted. Den øgede volumen udglatter rynker.
En fillerbehandling er enkel, gør ikke meget ondt og tager ikke mere end en halv time. Du kan normalt vende tilbage til dine sædvanlige aktiviteter umiddelbart efter behandlingen.

Prisen for en behandling med filler under øjnene er omkring 2000 kr. Resultatet af behandlingen er midlertidigt og varer i op til 12 måneder.

Fedtinjektioner – naturlig erstatning af fedtvolumen under øjnene

Fedtindsprøjtninger under øjnene fungerer på samme måde som at lægge et kunstigt fyldstof under øjnene. Forskellen er, at patientens eget fedt bruges som fyldstof.

Fedtindsprøjtninger under øjnene En fedtindsprøjtning er en væsentlig mere omfattende behandling end en almindelig fillerbehandling.


Først skal du fedtsuge det fedt, du vil bruge. Fedtet transplanteres derefter ved først at rense det og derefter sprøjte det ind under øjnene.Prisen for en behandling med fedtindsprøjtninger under øjnene er omkring 15.000 kr.


Omkring halvdelen af ​​det transplanterede fedt overlever. Det betyder, at der ofte skal mindst to behandlinger til, før der opnås et tilfredsstillende og permanent resultat.

Alternative behandlinger mod rynker under øjnene

Ud over de tidligere omtalte behandlinger er der også en række andre behandlinger, som nogle gange diskuteres:

Botox bliver ofte misforstået som et alternativ. Det skal dog nævnes, at botox ikke bruges mod rynker under øjnene. Botox er dog meget effektivt mod såkaldte kragetæer, altså rynker i øjenkanterne, samt rynker mellem øjnene.

Der findes også flere hjemmemidler og kosmetiske behandlinger såsom ansigtsmasker eller massage mod rynker under øjnene. Disse kan i nogle tilfælde blødgøre eller skjule rynkerne midlertidigt. De kan dog ikke fjerne rynkerne på lidt længere sigt.

Udgivet: 8122022 sundhedartikler.dk

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken