sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Skæleksem (seboroisk eksem)

Hvis du som mange andre har problemer med skæleksem, vil du måske gerne vide lidt mere om, hvad det er, og måske hvad der forårsager skæl? Det er præcis, hvad denne artikel handler om. Vi dækker forskellige typer skæl og hvorfor de opstår. 

Du får også tips til, hvad du kan gøre for at slippe af med din skæl, hvis du ikke allerede ved det, så du i hvert fald får nogle små tips at tage med på vejen. 

Tør hovedbund ses som hvide skel på hudens overflade - kaldes også skæleksem

Du får også tips til, hvad du kan gøre for at slippe af med din skæl, hvis du ikke allerede ved det, så du i hvert fald får nogle små tips at tage med på vejen.

Har du skæl?

Den officielle danske definition af eksem er et udslæt, der kan forårsage rødme og kløe. Det er en tilstand, der rammer op til 30 % af den danske befolkning. Faktisk er det sådan, at vi i Norden er nogle af de mennesker, der er hårdest ramt af skæleksem i hele verden. Nogle forskere mener, at de peger på, at det kolde og barske klima, der hersker i de nordiske lande, kan have en sammenhæng med, at skæleksem er så udbredt her, men der er også andre teorier.

Desværre er der ikke meget forskning i skæleksem, på trods af at det er så udbredt som det faktisk er, men der bliver hele tiden gjort nye opdagelser. Og efterhånden som vi lærer mere om kroppen og ikke mindst bakterier, får vi også mere viden om eksem. Der er et par forskellige typer eksem, der kan opstå på forskellige måder, men en af de mest almindelige eksemer er skæl, som nogle gange også kaldes seborrheic dermatitis eller seborrheic eksem, alt efter hvordan de opstår, eller hvor de er placeret, men i bund og grund er det omtrent samme type skæleksem.

Vi vil fokusere på skæl, fordi det er en af de mere almindelige former for eksem i Danmark. Men for at forstå, hvad du kan gøre ved skæl, er du nødt til at vide lidt om, hvad det faktisk er, og derfor vil vi først gennemgå det, før vi ser på, hvad du selv kan gøre for at lindre deres problemer, fordi der er i faktisk forskellige typer løsninger, der virker.

Hvad er skæl?

Skæl er kendetegnet ved skældannelse. Som tidligere nævnt er eksem et hududslæt, der ofte er rødt og mere eller mindre kløende. Der er også skæleksem, der ikke klør, men bare er røde. Bare en skæl flager meget. Det er også derfor, at det kaldes skæl, fordi de flager, der falder af, når man ridser eksemen, ser ud som om det var skæl. Og på en måde er det rigtigt. Men skæl i håret er stadig ikke det samme.

Læs også: Har du problemer med tørt hår – sådan behandles det

Det er fordi skæl er døde hudceller, som kroppen slipper af med. Det betyder, at alle på jorden har noget skæl i hovedbunden. Det er fordi du kradser, børster og ordner dit hår. Så rives huden i stykker og de gamle, døde hudceller slides væk og bliver så til det, man tror er skæl. Men ægte skæl er faktisk en overproduktion af talg eller en svampesygdom, når det kommer til skæl i hovedbunden.

Skæleksem i ansigtet er for eksempel en anden sag, og derfor er behandlingen selvfølgelig også anderledes. Du kan ikke bruge skælshampoo i dit ansigt, hvis det er der, din skæl f.eks. Men har du skæl i hovedbunden, kan du med fordel få en skælbehandling, der løser problemet og giver dig mulighed for at leve livet uden problemer fra lignende lidelser i fremtiden.

Derfor får du skæleksem

Der findes derfor behandlinger mod skæleksem og disse vil vi se lidt nærmere på. Den behandling, der er tilgængelig, afhænger lidt af, hvor din skæl er placeret. Har du lidt af det i hovedbunden, kan en skælshampoo nogle gange godt hjælpe mod dit skæleksem. Hvis det derimod er i ansigtet, at dine problemer er opstået, så skal du bruge en creme, der indeholder zinkpyrithion, tjære eller ketoconazol. Disse stoffer stopper væksten af hudsvamp, hvilket er en af grundene til, at du kan lide af skæl.

I nogle tilfælde, afhængig af hvilken type eksem du har, bør du bruge både en skælshampoo og en creme efterfølgende for at følge op og komme problemerne med skæl af. Der er forskellige stoffer, som er vigtige ingredienser til at fremme hudens evne til at optage fugt og ikke mindst nyproduktion af hudceller i normal hastighed. På den måde arbejder ingredienserne på at genoprette den naturlige balance, der ellers er i huden.

Den naturlige balance kan blive ødelagt eller forstyrret af mange forskellige årsager. Det kan blandt andet være, at du har været en tur i udlandet og så har udsat din krop og hud for ting, den ikke er vant til. Dette kan omfatte sol, havvand, mad, parfume eller noget så simpelt som rengøringsmiddel. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvad du udsætter din hud for, og hvad du putter i den.

Skæleksem på grund af diæt

Skæleksem kan også være en reaktion på mad, som du ikke kan tåle. Mjälleksem kost hænger således sammen på en styrket måde. Det er ikke kun, hvad du rent faktisk spiser, der kan have betydning for, om du får eksem. Det er hele din kostplan. Kosten spiller en rolle for, hvordan vi har det, og hvis man i en længere periode for eksempel udsætter kroppen for et stof eller en stor mængde mad i overdreven forbrug, kan det forårsage

Du kan selv gøre dette

Der er ting, du selv kan gøre for at mindske dine problemer med skæl. Uanset om din skæl er i hovedbunden, ansigtet eller andre steder på kroppen. Skæl hjemmekur er en metode, der går ud på at bruge ingredienser, som findes i køleskabet eller spisekammeret derhjemme, og som har kendte egenskaber, der hjælper på problemer med skæl. En af disse ingredienser er for eksempel eddike.

Er du træt af skæl, fedtet hovedbund, eller oplever du hovedbundskløe og tørhed? Så prøv pakken med 3 produkter til irriteret hovedbund

  • Hair Clean shampoo 
  • Hair Care balsam fugter og plejer tør hovedbund
  • Effektiv mod skæl, fedtet hovedbund og bumser
  • Scalp Brush fjerner døde hudceller, skæl og snavs 

Gamle hjemmetips, der hjælper

Det siges, at eddike genopretter ph-værdien i huden og derfor hævdes det at hjælpe mod skæl, hvis skælen skyldes, at du har en ubalance i din ph-værdi. Der er også hjemmemedicin såsom at bruge kokosolie og lade den ligge i hovedbunden i et antal minutter, før den vaskes af. Har du lidt mere omfattende problemer, bør du måske alligevel prøve en anti-skælshampoo, da det som regel er det, der hjælper bedst mod svamp i hovedbunden end for eksempel skæl-hjemmemidler.

Skal du bruge en shampoo mod skæl eller skæleksem, er det godt at bruge en shampoo, der har en helbredende effekt, fordi eksem ofte er små sår. Tea Tree Oil er helende og den indeholder nogle af shampooerne fra australsk kropspleje, derfor kan du med fordel tage og se på disse. Det du skal vide er, at det ikke er muligt at behandle skæl kun én gang. Man skal bevare huden og balancen i huden

Skælshampoo kan være din løsning

Det betyder, at du muligvis skal bruge en skælshampoo et stort antal gange om ugen. Efter en længere periode kan problemerne være forsvundet og så kan du selvfølgelig vende tilbage til en normal shampoo, men du skal blot trappe op eller ned alt efter hvordan problemerne udvikler sig. Det er ikke en helt ligetil proces. Eksem er noget der kommer og går og på visse stadier i livet kan man få mere eksem og senere kan disse forsvinde helt af sig selv eller ved hjælp af et produkt.

Det, der påvirker om et eksem kommer eller går, kan være mange faktorer, der både er ydre som vejr og vind, men også ting som stress og kost kan som tidligere nævnt have en afgørende betydning for, hvordan et eksem udvikler sig, og det er pga. vigtigt, at disse faktorer også tages i betragtning. Hvis du ikke gør noget ved dit eksem, kan det udvikle sig og føre til andre konsekvenser.

Eksem kan føre til hårtab

En af konsekvenserne af eksem kan i værste fald føre til hårtab. Hvis du har eksem i hovedbunden og klør meget på grund af kløe, kan skæl få håret til at slides af. Du kan også tabe dit hår, hvis skæl er forårsaget af en hudsvamp, der kan findes i hovedbunden. Dette skal så først behandles inden hårtabet stopper. Shampoo mod skæl eller skæl er normalt den bedste behandling mod svamp i hovedbunden.

At skæl kan kædes sammen med hårtab er måske ikke overraskende, men det kan have store psykologiske effekter for den syge. Hår er noget, der definerer os mennesker og både stil og personlighed er noget, som mange udtrykker gennem deres hår. Hår, der falder af ufrivilligt, er både stressende og ubehageligt. Det er vigtigt at gøre noget ved situationen, før det er for sent. Svamp i hovedbunden kan skade hårsækkene på længere sigt, men med skæl-hjemremedier kan du sætte en stopper for det.

Børn er også ramt

Cirka 30 % af den voksne befolkning i Danmark har på et tidspunkt været ramt af svamp i hovedbunden, der fører til skæl eller skæleksem. Det betyder, at det er et almindeligt problem, som mange mennesker rundt omkring i samfundet har været eller er ramt af lige nu. Det vigtige er, at du gør noget ved dine problemer, så de ikke bliver værre eller spreder sig andre steder på kroppen og sætter sig flere forskellige steder. Men faktisk er det ikke kun voksne, der lider af skæl, børn er også ramt.

Og når børn lider af disse problemer, kaldes det ofte arp. Almindelig skæl er normalt noget, der rammer voksne over 15 år, og det er ofte efter teenageårene, at problemerne for alvor begynder at vise sig. Men børn kan som sagt også blive ramt af dette og der er selvfølgelig hjælp at hente i sundhedsvæsenet, hvis problemerne er så store, at barnet føler, at det er svært at gå i skole eller lignende.

Hvorfor får du skæl?

Der er forskellige teorier om, hvorfor folk lider af skæl, men forskning viser, at der er tre overordnede årsager, der ligger bag problemerne. Og disse tre er talgproduktion, hudsvamp og immunsystemet. Vi kommer til, hvordan disse tre er relateret om et øjeblik, men lad os først se på, hvorfor disse tre faktorer kan forårsage skæl hos voksne.

1. Hudsvamp

Gær som hudsvamp kaldes ofte på lægesprog Pityrosporum ovale og denne svamp fører til øget celleproduktion. Det kan til gengæld føre til følelsen af, at du får mere skæl end normalt. Det er derfor kroppens naturlige proces med at afstøde døde hudceller, der bliver forstyrret og ubalanceret, når man bliver ramt af gær, der kan sætte sig et eller en lang række steder på kroppen.

2. Immunsystem

En anden faktor, der kan forårsage, at du får skæl, er, hvis du lider af et svækket immunforsvar. Der er en lang række forskellige faktorer, der kan gøre, at du har et svagere immunforsvar i en periode. For eksempel hvis du lige er blevet rask efter en sygdom, eller hvis du lider af en alvorlig sygdom som kræft eller andre sygdomme, der bringer immunforsvaret ud af balance.

3. Overproduktion af talg

Noget der burde føre til skæl er overproduktion af talg. Talg er et stof, som vi alle har i vores kroppe i større eller mindre grad. Men i den senere del af puberteten stiger produktionen af talg. Det er primært fyre, der er ramt af dette, da den øgede produktion af talg i høj grad kommer fra det mandlige kønshormon. Den øgede produktion fører til skæl eller skæl.

Hvornår man skal løse problemerne på egen hånd, og hvornår man skal søge lægehjælp, kan være svært at vide. Men en god tommelfingerregel at holde sig til er at tænke sådan her: Hvis du føler, at en lidelse eller sygdom påvirker din hverdag, hvis noget har generet dig i en meget lang periode, eller hvis du har svært ved at fungere normalt, så skal du måske søge lægehjælp. På den anden side skader det måske ikke at forsøge at løse problemet selv, inden du opsøger læge, men det skal du selvfølgelig tage stilling til selv.

Er du usikker på, om du har skæl, kan du med fordel kigge på disse lidt forskellige tegn, der kan tyde på at du har lidt af skæl. Her vil vi liste alle de tegn, som du kan forsøge at kigge efter og være opmærksom på, når du går i bad eller vasker dig. Hvis du bemærker, at du har et eller flere af symptomerne, er du højst sandsynligt ramt i større eller mindre grad.

Symptomerne, du bør kigge efter og være opmærksom på, er: 1. Betændelse i hårsækkene på brystet eller ryggen

Det kan så være, at du får små pletter på ryggen eller på brystet, der ligner bumser. De er ofte let gule eller hvide og er så tegn på betændelse i en hårsæk. Det kan også opstå, når håret er vokset ud, når man f.eks har barberet sig.

2. Skæl eller rødme under armene

Hvis du oplever flager under armene, og at du ofte føler kløe, kan det være et symptom, du skal være opmærksom på.

3. Skæl eller rødme omkring eller ved siden af kønsområdet

Rødme omkring kønsområdet er noget, du bør tænke på, når du går i bad og vasker dig. Det kan være et tegn på, at du er påvirket.

4. Skæl eller rødme omkring øjnene

Hvis du ser dig i et spejl og kan se, at du er rød omkring øjnene, kan du have skæl.

5. Skæl eller rødme i området omkring næsen

Selv næsen og området omkring næsen og især næseborene kan blive ramt af ringorm.

6. Fedtet gul skæl

Skæl er ofte hvidt eller gult, og det er især den gule, let luftige skæl, du skal være opmærksom på.

7. Tør hvide skælflager i hovedbunden

Flager i hovedbunden kan tyde på, at du har skæl, og det er et symptom, du skal være opmærksom på. Men bare fordi du har skæl, betyder det ikke altid, at du har lidt af skæl.

8. Mere eller mindre kløe og rødme i hovedbunden

Hvis din hovedbund klør gentagne gange, har du al mulig grund til at være mere opmærksom på symptomerne i denne liste.

9. At du taber håret i større eller mindre grad ved gentagne lejligheder

At tabe hår, når du børster dit hår eller bruser, er normalt, men hvis du føler, at du taber meget hår, kan det være et tegn.

Produkter til hjælp

Desværre er eksem ofte en kronisk diagnose, som man har med sig hele livet. Forskningen på området er ikke omfattende nok til at fastslå, hvilke typer af eksem der forsvinder, eller hvilke typer mennesker der rammes i større eller mindre grad. Det du skal vide er, at der er hjælp at hente, og ved at bruge forskellige typer produkter kan du reducere dine problemer så meget, at de ikke vil forstyrre din hverdag på samme måde, som de måske har gjort før.

Og selvom du skulle blive ramt af skæl, er det som regel sådan, at de fleste ramte har meget let eksem. Derudover kan du trøste dig med, at eksem ofte ikke er noget, du har hele tiden. Selvom man siger, at hvis man har fået eksem, så har man det hele livet. Det betyder faktisk ikke, at du har problemer hele tiden. Problemerne kan dog blive værre eller bedre med tiden.

Nogle gange kan man begynde at bruge nogle produkter og opleve, at symptomerne forsvinder helt. For så kommer eksemen ikke tilbage, men man kan selvfølgelig ikke være 100% sikker. Det er derfor vigtigt at prøve sig frem med forskellige produkter. 

Vi er jo alle meget forskellige mennesker, så der er ikke ét produkt, der passer til alle. Når du har fundet et produkt, der passer til dig, vil dit jo nok hjælpe dig meget med at få bugt med dine problemer.

Forebyggelse og risiko for infektion

Det er som sagt svært at give entydige svar på spørgsmål om eksem, fordi symptomerne og hvordan hududslettet optræder varierer meget fra person til person. Men det er under alle omstændigheder helt sikkert, at eksem ikke smitter. Det er der i hvert fald ingen beviser for. Eksem opstår normalt hos personer, der har haft hudsvamp, svækket immunforsvar eller har overproduktion af talg. Det betyder, at du skal behandle din eksem på den bedste måde afhængig af årsagen.

Sammenfattende kan man sige, at eksem er hudirritationer, der opstår forskellige steder på huden. Udslettende på huden er ofte kløende og kan blive røde

Seborrheic dermatitis er karakteriseret ved afskalning, der minder om skæl og ofte også er en overproduktion af talg, da det er en svamp på huden. Ved at se på forskellige symptomer kan du afgøre, om du har skæl. Der er forskellige måder at behandle din skæl på, så du har mindre problemer.

Eksem, ringorm eller seborroisk dermatitis, som det også kaldes, er noget, man lever med resten af livet, men det betyder ikke, at man vil have problemer hele tiden resten af livet. I nogle perioder kan eksemet være værre og i andre perioder kan eksemet falde til ro, og du har måske ikke et udbrud i mange år og så pludselig kan det dukke op igen. Da der ikke er meget forskning i, hvorfor eksem opstår, er udelukkelsesmetoden en god måde at finde ud af, hvad der udløser et eksemudbrud.

Hvis du føler, at dine symptomer er meget alvorlige og begrænser dine daglige aktiviteter, bør du kontakte din sundhedsplejerske for råd og information. Hvis du selv vil forsøge at håndtere problemet, findes der gode hjemmemidler og skælshampooer, der kan afhjælpe problemerne betragteligt og nogle gange forsvinder disse helt, hvis du opretholder kontinuerlig brug.

Udgivet: 8122022 sundhedartikler.dk

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken