sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Slim I halsen, årsager og behandling

I forbindelse med Slim I halsen kan du opleve hoste
Foto: Pexels.com

Slim har en vigtig funktion i vores luftveje, da det fanger små partikler og irriterende stoffer. Cilierne flytter derefter slimet op og ud af luftvejene. Når luftvejene bliver irriterede af for eksempel virus, støv eller røg, dannes der mere slim, og slimet bliver også sejere.

Fart på? Gå til behandling >>

Behandling for slim i halsen

Behandlingen af slim i halsen tilpasses afhængigt af den underliggende årsag:

En almindelig forkølelse kan give slimhoste i flere uger efterfølgende, men kræver sjældent behandling, da den går over af sig selv.

Hvis du har lungesygdommen KOL, kan øget slimproduktion betyde, at din KOL forværres, og så er behandlingen antibiotika, kortison og bronkodilaterende inhalationer.

Ved astma og allergi hjælper antihistaminer og inhalationsmedicin som regel, og ved refluks og sure opstød ordineres ofte maveilthæmmende præparater.

 

Kosttilskud. Pimpinelle beroliger irritation i hals og svælg.

Pimpinelle dråber er en tinktur af pimpinellerod. Roden har en skarp smag og tilhører den flerårige pimpinelleplante.

Årsager til slim i halsen

En almindelig årsag til øget slim i halsen er en luftvejsinfektion, forårsaget af virus eller bakterier.

Ved en infektion danner slimhinderne i luftvejene et sejt slimlag for at opbygge en barriere mod mikroorganismerne, så de ikke kan komme længere ind i kroppen. Dette slimlag er så sejt, at flimmerhårene ikke kan bevæge det.

Mod slutningen af en forkølelse skal det seje slimlag i stedet hostes op, og man får slimhoste. Hård slim i luftvejene og en slimhoste kan forblive i flere uger efter, at infektionen er gået over.

Samme type slimlag dannes ved kroniske lungesygdomme som KOL, men fordi betændelsen er kronisk, bliver slimet tilbage og ophober sig bakterier, der skader lungerne. Slimet går så fra at være beskyttende til at blive skadeligt.  

Andre årsager til øget hoste og slim i halsen i halsen kan være:

 • pollen- eller pelsdyrallergi, som også normalt forårsager tilstoppet næse, løbende næse og hoste
 • astma, som også kan forårsage hvæsende vejrtrækning, hoste og åndedrætsbesvær
 • refluks og sure opstød, som kan give hoste, slim og en klump i halsen.

 

Spørgsmål og svar om slim i halsen

 

Jeg har slim i halsen hele tiden hvilket hjemmemiddel vil hjælpe?

Nogle mennesker oplever, at det lindrer ubehaget ved at drikke varm te med citron og honning samt bruge pimpinelle dråber.

Hvordan slipper jeg af med slim i halsen?

Der findes åndedrætsøvelser, der kan hjælpe med at mobilisere sejt slim. Du kan for eksempel starte med at tage et par dybe vejrtrækninger, og derefter hoste. En anden teknik er at blæse luften ud gennem din åbne mund, ligesom at dugge et spejl. Der er videoer på nettet, der viser øvelser, for eksempel søg på “åndedrætsøvelser”.

Kan man få slim i halsen af corona?

At have slim i luftvejene er normalt og hjælper med at holde lungerne fri for partikler og irriterende stoffer. Ved en luftvejsinfektion som corona, influenza eller forkølelse dannes der mere slim. Slimet bliver også sejere.

Hvornår skal jeg søge læge?

Har du hoste efter en forkølelse, der ikke er gået over i seks uger, skal du kontakte dit sundhedscenter. Hvis du har KOL, astma, allergi eller refluks og oplever forværrede symptomer, skal du også kontakte dit sundhedscenter. Ring 112, hvis du har vejrtrækningsbesvær.

Kosttilskud. Pimpinelle beroliger irritation i hals og svælg.

Pimpinelle dråber er en tinktur af pimpinellerod. Roden har en skarp smag og tilhører den flerårige pimpinelleplante.

Slim i halsen kan være generende, da slimet kan gøre det svært at synke og give hoste og irritation. Slimet i halsen er normalt et resultat af en betændelse eller infektion i de øvre luftveje, men kan også være forårsaget af tør luft eller allergi.

Overdreven slimproduktion er oftest forårsaget af faktorer som: 

Infektioner

En almindelig årsag er, at du har en infektion i din krop, såsom en forkølelse eller influenza. Virussen irriterer slimhinderne i halsen, og kroppen reagerer så ved at øge slimproduktionen for at få bedre beskyttelse mod det skadelige.

Allergi og vasomotorisk rhinitis 

Allergi kan også give slim i halsen ved at skabe irritation og betændelse i slimhinderne. En anden årsag, der kan minde om symptomerne på allergi, uden at du er allergisk over for noget, kan være Vasomotorisk rhinitis. Man kan så få tilstoppet næse og løbende næse i forbindelse med øget slimproduktion i næsen.

Rygning og miljø

Andre faktorer, der kan forårsage slim  omfatter rygning eller udsættelse for røg, støv eller tør luft.

Da næsens vigtigste opgave er at rense den luft, du indånder, og tilføre fugt til næsens slimhinder og slimhinderne, der igen danner slimet for at fange partikler, der kommer ind gennem næsen, er du, der bor eller arbejder i tørt. eller støvede omgivelser kan være mere tilbøjelige til slim i de øvre luftveje.

Hård slim og klumpet fornemmelse i halsen

Det kan være irriterende og ubehageligt at få klistret slim i halsen, da det kan være svært at hoste slimet op. Når det sker, kan det føles som om du har en klump i halsen.

For at lindre symptomerne kan du prøve at drikke meget vand og midlertidigt tage hostemedicin, der opløser slimen i halsen.

Hvis du har svært ved at sove, fordi slimet irriterer dig, og du hoster, kan det være godt at lægge en ekstra pude under hovedet, når du går i seng. Prøv at hoste slimet op, hvis du kan.

Slim i lungerne

Slim i lungerne eller luftvejene kan give hoste, åndedrætsbesvær og ubehag. Det kan være forårsaget af infektioner, allergier, astma og rygning eller udsættelse for røg. Behandling afhænger af årsagen til tilstanden.

Der er forskellige sygdomme, der kan forårsage slim i luftvejene, herunder:

 • Forkølelse og influenza
 • Bronkitis (tracheal katarr)
 • Lungebetændelse
 • Astma
 • Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)
 • Allergier
 • Cystisk fibrose

Det er vigtigt at identificere årsagen til problemet for at behandle det korrekt. Det er også vigtigt at søge lægehjælp, hvis du oplever symptomer på slim i lungerne, da det kan indikere en underliggende sygdom eller tilstand, der skal behandles

Kosttilskud. Pimpinelle beroliger irritation i hals og svælg.

Pimpinelle dråber er en tinktur af pimpinellerod. Roden har en skarp smag og tilhører den flerårige pimpinelleplante.

Slip for slim i halsen – hvad du selv kan gøre

Behandlingen af slim i halsen afhænger af årsagen til tilstanden. Hvis det skyldes en forkølelse eller influenza, er den nemmeste måde at slippe af med slim i halsen ved at drikke rigeligt med vand. 

Vand kan hjælpe kroppen med at gøre slimet mindre klistret og dermed nemmere at hoste op. Hostemedicin kan også hjælpe med at undertrykke hosten og produktionen af slim og gøre slimet blødere og lettere at hoste op.

Hvis slim i halsen er forårsaget af allergi, er det vigtigt at identificere og undgå allergenet. Allergimedicin, såsom antihistaminer eller kortison, kan også bruges til at lindre allergisymptomer.

Rygning eller udsættelse for røg kan forårsage slim overproduktion, så den bedste måde at behandle det på er at stoppe med at ryge eller undgå røgfyldte omgivelser.

Kilder

 • https://www.matas.dk/stories-hoste-med-slim
 • https://www.healthline.com/health/overproduction-of-mucus-in-throat

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken