sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Strækmærker ballerne

Hvad er strækmærker?

Strækmærker er lange og smalle striber der udvikler sig på huden. De opstår, når huden pludselig strækkes og dermed ikke kan følge med. Det er meget almindeligt at døje med strækmærker og det kan udvikle sig hos alle. Der ses dog en tendens til at påvirke flere kvinder end mænd. 

De kan forekomme på en række kropsdele, herunder mave, lår, hofter, bryster, overarme og nedre ryg. Denne type ar dannelse sker, når huden ikke kan genoptage normal form efter en periode med intens vækst, ofte på grund af graviditet, vægtøgning, vægttab eller pubertet. Over 50 procent af kvinderne oplever strækmærker under graviditeten

 

Fakta om strækmærker

 • Strækmærker er lange, smalle striber, der opstår, når huden strækkes for hurtigt.
 • Graviditet, pubertet og hurtig vægtøgning kan alle forårsage strækmærker.
 • Der er kun få medicinske beviser, der bekræfter effektiviteten af nuværende behandlinger for strækmærker.
 • Strækmærker falmer ofte over tid uden behandling og udgør ikke nogen alvorlige langsigtede sundheds risiko

  Strækmærker er ikke farlige for dit helbred, men kan give problemer med selvbillede og angst. For nogle mennesker er strækmærker en væsentlig kosmetisk bekymring, der kan påvirke dagligdagen.

Før strækmærker begynder at dukke op, kan huden virke tynd og lyserød. Huden kan også føles irriteret eller klø. 

Læs også: Akne ar – sådan behandler du dem

Mærkerne udvikler sig i starten som rynkede, hævede striber, der kan være røde, lilla, lyserøde, rødbrune eller mørkebrune, afhængigt af ens hudfarve. Striberne falmer til sidst og har en tendens til at skifte til en sølvfarve. Strækmærker kan gradvist blive mindre mærkbare, men det kan ofte tage år.

Almindelige årsager til hudstrækning omfatter:

 • Graviditet: Over 50 procent af kvinder, der er gravide, oplever strækmærker under eller efter fødslen.
 • Pubertet: Hurtig vækst er typisk hos unge mennesker, der går gennem puberteten. Dette kan føre til strækmærker.
 • Hurtig vægtøgning: At tage meget på over en kort periode kan forårsage strækmærker.
 • Medicinske tilstande: Visse tilstande kan forårsage strækmærker, såsom Marfans syndrom og Cushings syndrom. Marfans syndrom kan føre til nedsat elasticitet i hudvævet, og Cushings syndrom kan få kroppen til at producere for meget af et hormon, der medfører til hurtig vægtøgning

Behandling og forebyggelse

Strækmærker kan ikke altid forhindres. Følgende trin kan dog hjælpe med at reducere risikoen:

 • Oprethold en sund vægt.
 • Spis en afbalanceret kost rig på vitaminer og mineraler. Indtagelse af en passende mængde vitamin A og C kan hjælpe med at støtte huden.
 • Sigt efter langsom og gradvis vægtøgning under graviditet.
 • Drik seks til otte glas vand hver dag

 

Behandling af strækmærker kan være dyr og er ikke altid effektiv. Cremer, olier og kosmetisk kirurgi er alle blevet foreslået som behandlinger for strækmærker, selvom der er lidt medicinsk bevis som understøtter effektiviteten af disse behandlinger. 

Strækmærker falmer ofte over tid og bliver umærkelige. For kvinder, der udvikler strækmærker under graviditeten, bliver disse normalt mindre mærkbare omkring 6 til 12 måneder efter fødslen. Makeup kan også bruges til at skjule strækmærker på mere udsatte områder af kroppen. Det man kan gøre, for at forebygge flere strækmærker er at give din hud næring og fugt til at komme sig.

Australian Bodycare

Hos Australian Bodycare finder man en serie bestående af 3 produkter  som hjælper med at mindske de nuværende strækmærker men også forbygge at flere skulle komme til. Pakken indeholder en bodyscrub, en bodyoil og en bodylotion.

Deres Body Oil virker nærende og fugtende, hvilket giver en pæn og fugtet hud. Den kan bruges over hele kroppen, og de anbefaler den især til folk der døjer med strækmærker på brysterne, mave, lår eller baller – fx efter graviditet og fødsel..

Sådan bruger du den: Påfør et par dråber olie på en ren og tør hud 2x om dagen. Massér olien godt ind og vent med at tage tøj på til olien er tør. Der ses en effekt efter 8 ugers brug af produktet, så man skal være tålmodig.

Produktet er testet af flere som døjer med strækmærker og på trods af det ikke er bevist til at have en effekt, så er det hvad forbrugerne oplever når de bruger olien.

 • 75% af testpersonerne oplevede forbedre udseende af deres strækmærker
 • Mere end 95% oplever, at olien giver en blød hud.
 • Mere end 86% erfarede, at produktet trængte ind i huden hurtigt.

Hvad er der i pakken?

Body Oil består af naturlige olier, som er med til at skabe de positive effekter der opleves på strækmærker. Mandelolie og solsikkeolie medfører en god mængde vitaminer til huden herunder. E-vitamin. Den indeholder også Tea Tree Oil for at sikre den virker mod bakterier og mindsker den kløe og irritation der kan opstå ved nye strækmærker og tør hud. Squalane er en essentiel del i produktet da denne ingrediens giver ekstremt meget fugt og næring til din hud. Dette er noget din hud selv danner, men jo ældre man bliver, jo mindre producerer din hud. Derfor kan der være et behov for at tilføje det igennem olien.  Olien fremstår ikke fedtet og din krop optager den hurtigt.

Body Lotion – Dette er en creme der skal bruges på daglig basis.  Den hjælper med at opretholde din huds fugt niveau optimal. Dette gør at ens hud bliver sund og selve barrieren holder sig intakt. Dette er godt for at forbygge flere strækmærker. Cremen bør altid påføres efter bad, da ens hud har en tendens til udtørre. Olien og cremen kan sagtens brugs sammen. Det er dog vigtigt at olien påføres først og så cremen efterfælgende. Dette er grundet cremen skabet et lag som beskytter huden og derfor er svær for olien at komme igennem.

Body Lotion indeholder Tea Tree Oil og Glycerin, somme begge har en positiv effekt for huden og er med til at gøre den sund og blød.

Body Scrub – Renser forsigtigt huden og bør bruges 1-2 gange. Denne scrub hjælper med at fjerne døde hudceller og dermed giver mulighed for at olien og cremen får det bedste grundlag til at blive optaget i huden. Udover det hjælper body Scrub med give en jævn hudoverflade og huden vil derfor føles glat efter brug over en længere periode.

Sådan bruger du Body Scrub: Den skal bruges i badet. Du påfører den de steder på kroppen det ønskes og derefter masserer det ind på den våde hud. Når produktet er masseret godt ind kan man skylle det ud og fortsætte sit bad. Efter badet bør man bruge olien og derefter cremen for optimal effekt, på strækmærker.

Selvom den skrubber og fjerner døde hudceller, har body scrub ikke en udtørrende effekt som nogle gange opleves ved andre scrubs. Dette er grundet australian bodycares  scrub indeholder ingrediensen allantoin som giver fugt. Skrubbekornene består udover det af knuste abrikoskernefrø og er derfor naturlige for kroppen.

Udgivet: 29092022 sundhedartikler.dk

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken