sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Svamp på tungen behandling

Hvidere tænder behandling, svamp på tungen
Foto: Pexels

Svamp på tungen er oftest grundet en gærsvamp kaldet Candida albicans. Denne type svamp kan findes hos over halvdelen af befolkningen, uden man oplever nogle gener. 

Svampebakterier på tungen og krop har alle mennesker og det er derfor normalt. Kroppen medfører selv en balance hvilket gør at virus, bakterier og svampe har svært ved at trives.  

Fart på? Gå til behandling

Dog er der en risiko for øget vækst hvis din munds miljø går igennem en ændring eller hvis dit immunsystem bliver svækket. Det er i denne situation, hvor gærsvampen kan videreudvikle sig til en sygdom. Sygdommen kommer ved en for hurtig vækst af svampesporer.

Symptomer

Fakta

Nedenstående symptomer kan minde om andre sygdomme og derfor er det meget vigtigt, at man henvender sig til sin læge, hvis man har mistanke om svamp i munden. 

Dette er ekstra vigtigt for mennesker med et svækket immunforsvar. Lægen kan sikre sig om det er mundsvamp som er skyld i symptomerne. Lægen vil lave et skrab i munden eller en blodprøve.

Behandling af svamp i munden

Den normale behandling er et middel mod svamp som kun kan fås på recept. Dette er enten en gel eller mikstur. Det kan for nogle også hjælpe at skylle munden med klorhexidin. Det kan dog nogle situationer være nødvendigt med en behandling via en tablet. Man skal huske, at det altid er godt at søge efter brugen af milde produkter eller naturmidler først, da de stærkere læge midler kan have forskellige bivirkninger.

Læs også: Ringorm | Behandling og symptomer 

Det kan anbefales at starte med en mundgel med Tea Tree Oil, som mindsker irritation og kløe inde i munden. Dette er kendt for at have en god virkning mod kløe, bakterier og irritation. Udover det er produktet også naturligt.  Det smager ikke specielt godt, dog går smagen hurtigt væk og der kommer en frisk følelse i munden

Tea tree oil mundgel har en masse gode effekter som hjælper med symptomer på svamp i munden. Det fungerer både forbyggende og hjælpende hvis man døjer med det:

 • Virker godt mod irritation inde i munden.
 • Hjælper med holde munden rent og skabe et sundt miljø.
 • Giver god ånde.
 • Sørger for munden er frisk og sund.
 • Fjerner bakterier i munden.
 • Virker mod sprækker på læber og mundvige.

Hvorfor er mundgel med Tea Tree Oil godt for dig?

Tea Tree Oil, er god at bruge hvis du døjer med tandkødsproblemer eller andre problemer såsom svamp. Tea Tree Oil godt mod bakterier og virker derfor med at mindske og forbygge problemer med tænder, tandkød og generelt munden, hvis det bruges regelmæssigt.

Udover at bruge mundgel er det vigtigt at man fortsat børster sine tænder 2x dagligt, for at skrubbe alle madrester og bakterier væk. 

Hvis det ikke fjernes på daglig basis kan det ikke kun udvikle huller i tænderne men generelt vil det skabe et dårligt miljø i munden som giver god vækst for svamp. Derfor anbefaler vi at du bruger en tandpasta med tea tree oil og flour.  

For at skabe et sundt og godt miljø i munden og dermed forbygge svamp er det også godt at bruge en mundskyld. Det kan mindske dårlig ånde og tørhed i munden. Vi anbefaler at bruge mouth wash med tea tree oil, som hjælper med at styrke dit tandsæt og tandkød, hvilke vil gøre et munden nemmere kan klare bakterierne og dermed reduceres chancen for at få svamp. 

Hvorfor får man svampeinfektion i munden?

Som nævnt tidligere kommer svampe infektion i munden i forbindelse med en ændring mundens miljø, eller hvis immunsystemet er svagt. 

Årsagerne som kan ændre miljøet og medføre svampe infektion i munden:

 • Mindre spyt i munden, da spyt beskytter mod en svampeinfektion.
 • Dårlig kost, såsom ekstremt indtag af søde sager.
 • Forskellige former for medicin kan også udløse en svampeinfektion. Herunder binyrebarkhormon, kemoterapi og antibiotika.
 • Irritation i munden efter tandproteser, speciel hvis de er ustabilt sat eller ikke bliver tilstrækkeligt rengjort.
 • Stress
 • Tunge piercing.

Smitter svampeinfektioner i munden?

Omkring halvdelen af befolkningen har gærsvamp i munden og under et sundt balanceforhold mellem dårlige og gode bakterier, er det ikke problematisk. Svampene kan gives videre mellem mennesker, men så længe man har et sund miljø i munden og et stærkt immunforsvar er dette uden betydning.

Hvordan udvikler tilstanden sig?

Finder man hurtigt årsagen bag svampeinfektionen og ændrer det, så er der gode muligheder for at infektionen går væk. Det tager gerne nogle uger.

En svampeinfektion kan man få flere gange, hvis årsagen bag det vender tilbage eller ikke bliver ændret på, såsom fortsat rygning osv.

Hvordan behandles svampeinfektion i munden?

Man anvender antisvampemidler til at behandle infektionen. Medicinen findes som mikstur, gel, creme, salve og trøskesaft. Alle disse kan bruges lokalt i munden.

Hos voksne anvender man normalt mikstur eller gel. Til børn og spædbørn kan en mikstur også anvendes. Miksturen skal holdes så længe som muligt i munden, før den synkes. Hvis et ammende spædbarn får svampeinfektion, bør man også behandle moderens brystvorte med svampecreme.

Hvis man får en alvorlig svampeinfektion, der breder sig til svælget, skal man behandles med tabletter/kapsler. Det er en behandlingsform, som ikke kan benyttes af gravide eller af børn under 1 år. Behandlingstiden er 1-6 uger, afhængigt af hvor svær infektionen er.

Svamp i munden skal altid behandles med det samme, for det er en ubehagelig lidelse, der sjældent vil gå over af sig selv.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken