Svamp i skeden: Behandling og symptomer

En vaginal svampeinfektion, også kendt som candidiasis, er en almindelig tilstand. En sund vagina indeholder bakterier og nogle svampeceller. 

Men når balancen mellem bakterier og svampe ændres, kan svampecellerne formere sig. Dette forårsager intens kløe, hævelse og irritation, hvorfor man skal behandle skedesvamp hurtigst muligt.

Behandling af en vaginal svampeinfektion kan lindre symptomerne inden for få dage. I mere alvorlige tilfælde kan det tage op til 2 uger.

Vaginal svampeinfektioner betragtes ikke som en seksuelt overført infektion (STI), almindeligvis kendt som seksuelt overført sygdom (STD). Seksuel kontakt kan sprede det, men kvinder, der ikke er seksuelt aktive, kan også få dem. Når du først har fået en svampeinfektion, er du også mere tilbøjelig til at få en anden.

Vaginale svampeinfektioner har et fælles sæt symptomer, såsom f.eks:

 

Normalt har den tid, hvor din svampeinfektion ikke behandles, en direkte indvirkning på, hvor alvorlige dine symptomer kan blive. Derfor anbefales det, at behandle infektionen hurtigst muligt.

 

Hjemmebehandling

Til akut hjemmebehandling anbefales disse produkter til intimpleje mod tørhed, lugt, kløe eller andet intimt ubehag. Virker bekæmpende til svamp i skeden, samt andre normale gener i underlivet.
 
 1. Tea Tree Oil kuren fra Australian Bodycare

Denne pleje modvirker bakterier som er årsagen til svamp i skeden. Intimsæbe med mælkesyre, og Femigel og Femi Daily til daglig fugtpleje – Effektiv mod tørhed, kløe, svie og irritation & pH-tilpasset og dermatologisk testet.

Efffektiv behandling af svamp i skeden

Der er mange produkter på nettet, som er lavet mod svamp i skeden. Derfor kan det godt være svært at finde ud af hvilke produkter, som virker bedst. Men med et par gode produkter, kan du faktisk bliver helt infektionsfri inde for kort tid.

Hver svampeinfektion er forskellig, så din læge vil foreslå en behandling, der er bedst for dig. Behandlinger bestemmes generelt baseret på sværhedsgraden af dine symptomer. Af holde skeden ren er altid et primært mål for at slippe af med svamp i skeden. En svampeinfektion kan forsvinde alene, men skal ellers behandles med receptfri medicin, såsom creme eller salve. Hvis hjemmebehandling ikke hjælper, eller hvis du får en svampeinfektion flere gange, kan du få brug for receptpligtig behandling.

Pakken indeholder Australian Bodycares Intim Wash, Femigel og Femi Daily. Produkterne afhjælper problemer med kløe, irritation, tørhed og lugt så du får en hverdag uden intimproblemer. Problemer med intimt ubehag og lugt opstår både, fordi du ikke vasker dig rigtigt, og fordi bakterier generer. Pakken har alt, der skal til, for at du kan komme generne til livs og holde den gode, sunde intimhygiejne. De er selvfølgelig pH-reguleret til intim brug.

Hvad gør Tea Tree Oil ved skedesvamp?

Tea Tree Oil er effektiv mod bakterieangreb, som den sørger for at modvirke, så du får en ren og frisk fornemmelse i det udsatte intimområde. Så du er sikret optimal hygiejne og god pleje for at blive intimt ubehag kvit.

Det er en hudvenlig intimsæbe, der nænsomt, men effektivt vasker dit intimområde fri for bakterier. På den måde mindsker du lugtgener og irritation. Sæben bevarer din huds fugtbalance, så den ikke tørrer ud og føles irriteret og stram. Selvom den vasker bakterierne væk fra din hud, opretholder den samtidig den naturlige bakterieflora, så du kan sikre dig en god daglig intimhygiejne og på samme tid pleje din hud.

Bestil hos forhandleren

Svamp i skeden årsager

Svampen Candida er en naturligt forekommende mikroorganisme i det vaginale område. Lactobacillus-bakterier holder væksten i skak.

Men hvis der er ubalance i dit system, fungerer disse bakterier ikke effektivt. Dette fører til en tilvækst af svampe, som forårsager symptomerne på vaginale svampeinfektioner.

Flere faktorer kan forårsage en svampeinfektion, herunder:

 • antibiotika, der nedsætter mængden af Lactobacillus (“gode bakterier”) i skeden
 • graviditet
 • ukontrolleret diabetes
 • svagt immunsystem
 • dårlige spisevaner, herunder mange sukkerholdige fødevarer
 • hormonel ubalance i nærheden af din menstruationscyklus
 • stress
 • mangel på søvn

En bestemt svampeform kaldet Candida albicans forårsager de fleste svampeinfektioner. Disse infektioner kan let behandles.

Hvis du har tilbagevendende svampeinfektioner eller problemer med at slippe af med en svampeinfektion med konventionel behandling, kan en anden version af Candida være årsagen. En laboratorietest kan identificere, hvilken type Candida du har.

Hvordan diagnosticeres vaginale svampeinfektioner?

Svampeinfektioner er enkle at diagnosticere. Din læge vil spørge om din sygehistorie. Dette inkluderer, om du har haft svampeinfektioner før. De kan også spørge, om du nogensinde har haft en STI.

Det næste trin er en bækkenundersøgelse. Din læge vil undersøge dine vaginale vægge og livmoderhalsen. De ser også på det omkringliggende område for eksterne tegn på infektion.

Afhængigt af hvad din læge ser, kan det næste trin være at samle nogle celler fra din vagina. Disse celler går til et laboratorium til undersøgelse. Laboratorietest bestilles normalt til kvinder, der har svampeinfektioner regelmæssigt eller til infektioner, der ikke forsvinder.

Svamp på penis

Mens vaginale infektioner er mere almindelige, er det også muligt for mænd at få infektioner på penis. Når det påvirker penis, er dette kendt som en penis svamp.

Alle kroppe har Candida – ikke kun den kvindelige krop. Når der er en tilvækst af denne svamp, kan det føre til svampeinfektion. Lyskeområdet er især udsat for Candida-tilvækst på grund af hudfoldninger og fugt.

Alligevel skyldes svamp på penis oftest at have ubeskyttet vaginalt samleje med en kvinde, der også har infektionen. Du kan hjælpe med at forhindre en svampeinfektionved at bære kondomer under sex. Regelmæssig badning kan også hjælpe.

Symptomerne for svamp på penis hos mænd er muligvis ikke så fremtrædende, selvom du måske ser rødme og hvide pletter langs penis samt brændende og kløende fornemmelser.

Komplicerede infektioner

Til  svamp som ikke går vel ved brug af behandling ved intimsæbe, ordinerer din læge normalt et 3-dages regime med en svampedræbende creme, salve, tablet eller suppositorium. Disse medikamenter kan være receptpligtig.

Almindelige medicin inkluderer:

 • butoconazol (Gynazol)
 • clotrimazol (Lotrimin)
 • mikonazol (Monistat)
 • terconazol (Terazol)
 • fluconazol (Diflucan)
 • Kvinder med enkle svampeinfektioner bør følge op med deres læger for at sikre, at medicinen har fungeret.

Din læge vil mere end sandsynligt behandle din svampeinfektion som om det var en alvorlig eller kompliceret sag, hvis du:

 • har svær rødme, hævelse og kløe, der fører til sår eller tårer i dit vaginale væv
 • har haft mere end fire svampeinfektioner om året
 • har en infektion forårsaget af anden Candida end Candida albicans
 • er gravid
 • har ukontrolleret diabetes eller et svagt immunsystem fra medicin
 • har hiv

Mulige behandlinger for svære eller komplicerede svampeinfektioner inkluderer:

 • 14-dages creme, salve, tablet eller suppositorie vaginal behandling
 • to eller tre doser fluconazol (Diflucan)
 • langvarig recept på fluconazol taget en gang om ugen i 6 uger eller langvarig brug af topisk antifungal medicin

Hvis din infektion gentager sig, kan du også se, om din seksuelle partner har en svampeinfektion. Husk at bruge barriere metoder, såsom kondomer, når du har sex, hvis du har mistanke om, at en af jer har en svampeinfektion. Tal med din læge om alle dine behandlingsmuligheder for svampeinfektion.

Udgivet: 2022 0313 15:24, sundhedsartikler.dk
kilder: Sundhed, Netpatient, Aleris