sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Foto: Weightworld

180 stk | Aminosyre til muskler, restitution og præstation

*Linket viderestiller til forhandleren

Taurin - Hvordan bruges det som kosttilskud?

Taurin er en aminosyre, der naturligt kan produceres i vores kroppe, men det meste af det kommer fra den mad, vi spiser. I kroppen findes taurin blandt andet i hjertet, hjernen og i vores muskler.

Denn aminosyre er blevet en af de mest almindelige ingredienser i energidrikke, og det menes, at det kan hjælpe med at regulere ting som vandbalance, energiniveauer og muskelsammentrækninger, hvilket gør det set som et meget nyttigt supplement under træning.

Noget der dog adskiller taurin fra de fleste andre aminosyrer er, at det ikke selv bidrager til muskelopbygningen, fordi det ikke er involveret i dannelsen af protein, men bruges i størst grad for sit bidrag til muskeltryk/muskelpumpe og udholdenhed.

traening - Taurin

I en japansk undersøgelse fra 2003 har de set på, hvordan et tilskud med det kan påvirke præstationsevnen under fysisk aktivitet. 11 mænd i alderen 18-20 år blev udvalgt til at cykle, indtil de var helt udmattede. Efter at de havde brugt taurintilskud i en 7-dages periode (en gang om dagen før deres træning), blev der set en signifikant stigning i VO2 max, mens det tog længere tid at blive træt.

Læs også: Bedste proteinbar til træning

VO2-max er et mål for den maksimale mængde ilt, som en person kan optage og bruge. Forskerne mener, at det positive resultat kan skyldes taurins antioxidanteffekt, som kan være med til at beskytte cellerne mod de frie radikaler, der kan opstå ved hård træning.

Hvad gør taurin i kroppen?

Taurin er en ikke-essentiel aminosyre, hvilket betyder, at kroppen kan fremstille den på egen hånd. Vi er derfor ikke så afhængige af at få det gennem kosten. Det indgår ikke i proteiner, som mange andre aminosyrer gør, men forekommer i fri form i muskler og væv.

Det findes ellers hovedsageligt i fødevarer fra dyreriget. Selv vores zinkniveauer kan påvirke taurinniveauet. og derfor tages taurin med fordel sammen med zink.

Fordele ved taurin 

Hvordan taurin virker er endnu ikke helt forstået, men man har indtil videre konkluderet, at aminosyren har flere vigtige funktioner i kroppen. Det sikrer blandt andet, at mineralbalancen er på et godt niveau, og det menes at have antioxidante egenskaber, der beskytter cellerne mod oxidativt stress.

Denne aminosyre er også involveret i reguleringen af hjerterytmen, som er forbundet med mineralbalancen. En forstyrret balance mellem kalium og calcium i hjertemusklen er ødelæggende for hjertets slagkapacitet.

Så er taurin især vigtigt for, at reguleringen fungerer, som den skal. Mineralbalancen påvirker også musklernes normale funktion. Mange mineraler og mængden af vand påvirker musklernes evne til at trække sig sammen og slappe af.

Hvem har brug for taurin?

Som sagt dannes taurin i kroppen af sig selv og derfor er der på nuværende tidspunkt ingen kostanbefalinger vedrørende denne aminosyre. Mennesker er unikke blandt dyr, når det kommer til at kunne danne det selv. I kosttilskud findes det både i pulverform, tabletform og som ingrediens i forskellige energidrikke. På trods af sit navn produceres taurin syntetisk, og ikke fra tyre, som mange troede før i tiden.

Er taurin farligt?

Taurin er ofte blevet rejst i medierne, når unge har taget skade af energidrikke, og taurinen i energidrikkene har så fået en del skylden. Der er dog ingen undersøgelser, der har vist nogen risici ved at spise ekstra taurin, så længe man følger anbefalingerne på produktet. Men især energidrikke indeholder mange opkvikkende stoffer, som du måske skal passe på med, hvis du er ung eller følsom over for disse stoffer.

Taurin som supplement

Taurin findes som sagt i de fleste energidrikke og i fx PWO og andre kosttilskud, der skal øge præstationen. Men fås også som individuelt tilskud til dem, der ønsker at få mest muligt ud af taurins effekter. Blandt muskelbyggere er taurin primært populært på grund af dets bidrag til følelsen af muskeltryk, hvilket ser ud til at skyldes, at taurin i muskler kan tiltrække og binde vand, hvilket igen bidrager til en velformet og kraftfuld muskeludseende. Taurin er dog også meget brugt til at øge ydeevnen.

Taurin findes i meget af den mad, vi spiser og hovedsageligt i kød, fisk og andre animalske fødevarer, men for at kunne indtage store nok mængder til et mærkbart resultat under træningen, er det normalt nødvendigt med et tilskud. Tilskud med det kan også være en god mulighed for fysisk aktive vegetarer og veganere, da det for det meste findes i dyr.

Flere undersøgelser ville være nødvendige for at kunne dokumentere alle virkningerne af taurin, men mange af dem, der har prøvet det, siger, at det har givet dem gode resultater og et muskeltryk kaldet duga!

Udgivet: 8122022 sundhedartikler.dk

Foto: Australian Bodycare

180 stk | Aminosyre til muskler, restitution og præstation

Aminosyren taurin dannes helt naturligt i galdeblæren, som er ansvarlig for at nedbryde fedtstoffer, og derfor kan et taurin-tilskud give din krop den nødvendige støtte til en normal fedtfordøjelse samt udrensning af affalds- og skadelige stoffer. 

*Linket viderestiller til forhandleren

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken