sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Blærebetændelse - behandling og forebyggelse

Blærebetændelse

Blærebetændelse er en urinvejsinfektion, som mange vil opleve at blive ramt af på et tidspunkt i deres liv. Selvom det ofte er kvinder, der får blærebetændelse, kan infektionssygdommen opstå hos alle.

Fart på? Gå til behandling

Der er heldigvis meget, som du selv kan gøre for at forebygge det.

Og i denne artikel giver vi dig det fulde overblik over, symptomerne på blærebetændelse, hvorfor man får det, og hvordan et tilskud med tranebær kan hjælpe dig med at slå infektionen ned. Køb Tranebær-kapsler her. 

Hvad er blærebetændelse?

Tilstanden, også kaldet blærekatar og cystitis urinvejsinfektion, er en urinvejsinfektion, som hos raske kvinder skyldes bakterier. Bakterier stortrives i kropsvarm urin og formerer sig hurtigt, når de kommer ind i blæren.

Infektionssygdommen skyldes ofte mave-tarm-bakterier i urinen, der fører til betændelse i urinblæren, fordi der er kommet bakterier i blæren via urinrøret.

Med tiden vil det føre til betændelse i slimhinden, som bliver rød og irriteret. Tilstanden får hele blæren til at blive irriteret, så den begynder at trække sig sammen, selvom den ikke er fuld.

Hos raske kvinder går infektionen ofte over af sig selv uden videre behandling, og det er heller ikke farligt at have det, er vigtigt at sige.

Men de mange medfølgende symptomer som svie, smerte, stærk tissetrang og feber kan være ubehagelige.

Derfor kan det være en god idé at få antibiotika som behandling hos lægen og derudover supplere med et tranebær-tilskud propfyldt med antioxidanter, som kan være med til at forebygge, at bakterierne sætter sig fast i slimhinden. Køb Tranebær-kapsler her.


Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

Cirka 50 procent af alle danske kvinder vil på et tidspunkt i deres liv opleve at få betændelse i blæren, og derfor har mange allerede oplevet symptomerne på urinvejsinfektionen på egen krop.

De mest almindelige symptomer på blærebetændelse er:

 • Underlivssmerter
 • Svie og smerter ved vandladning
 • Stærk og hyppig tissetrang
 • Problemer med at tømme blæren helt
 • Grumset urin, der kan lugte dårligt
 • Blod i urinen
 • Feber og generel utilpashed

Ikke alle symptomer behøver at være til stede, før du har blærebetændelse. Nogle vil opleve flere symptomer, mens andre blot har problemer med svie og smerter ved vandladning.

De typiske tegn på blærebetændelse er dog, at du føler en konstant tissetrang, og at du har smerter og svie, når du tisser.

Læs også: Hvordan får man større bryster?

Hvis du har blærebetændelse, kan det være en god idé at indtage tranebær, enten som tranebærsaft eller som et tranebær-tilskud, da bærene er propfyldt med antioxidanter, som kan booste din krops evne til at bekæmpe de bakterier, der har ført til blærebetændelse. Køb Tranebær-kapsler her.

Hvorfor får kvinder blærebetændelse?

Der er mange mulige årsager til, at du udvikler blærebetændelse. Men i de fleste tilfælde skyldes urinvejsinfektionen, at du har fået mave-tarm-bakterier i urinen – oftest kolibakterier.

De typiske årsager til blærebetændelse hos kvinder er: 

 • Når du ikke tømmer blæren helt, når du tisser.
 • Tørreretning. Forebyg blærebetændelse ved at tørre dig fra urinrøret mod endetarmen.
 • Analsex og samleje – og dårlig hygiejne efterfølgende
 • Sten i urinvejene, der øger fremvæksten af bakterier.
 • Udposninger eller dobbeltanlæg i urinveje, der kan føre til ophobning af overskydende urin i urinvejene.
 • Overgangsalder og hormonelle ændringer, hvor der producerer mindre østrogen, som kroppen bruger til at vedligeholde slimhinder i urinveje og skede
 • Blærekatar. Her nedbrydes barrieren mellem hud og blære.

Tips til forebyggelse og behandling 

Selvom mænd kan få betændelse i blæren, er det typisk kvinder, der får det. Det skyldes, at kvinders urinrør er kortere end mænds, og derfor er det vigtigt, at du forebygger blærebetændelse og andre urinvejsinfektioner ved at følge nedenstående råd.

 • Tis efter samleje – helst inden for 10 minutter efter.
 • Mistænker du, at der er en blærebetændelse på vej? Så tag et tranebær-tilskud, som du kan købe ved at klikke her, som kan bidrage til at bekæmpe bakterierne. Kan også tages forebyggende.
 • Unlad at holde dig og tøm blæren, så godt du kan.
 • Vask dig før sex og skift trusser hver dag.
 • Tør dig fra urinrøret og bagud, når du har været på toilettet.
 • Drik rigeligt med vand. Det skyller blæren igennem og eventuelle bakterier ud.
 • Undgå træk eller at sidde på noget koldt. Sørg for at gå i tøj, der afskærmer underliv, lår eller bagdel fra kulde.

I de fleste tilfælde går blærebetændelse over af sig selv, og hvis smerterne eller svien ikke er for alvorlig, kan du ofte slå bakterierne ned med enten tranebærjuice eller et tranebær-tilskud.

Men hvis symptomerne bliver for ubehagelige, bør du gå til læge, der kan give dig antibiotika, som kan hjælpe med at behandle blærebetændelsen.

Virker tranebær mod blærebetændelse?

Et gammelt husmodertrick lyder, at tranebærsaft kan behandle tilstanden. Og det er både rigtigt og forkert.

Tranebær indeholder nemlig antioxidanter, som kan bidrage til at forhindre, at bakterier sætter sig fast på slimhinden. På den måde kan tranebær, enten som saft eller kosttilskud, være effektivt til at forebygge blærebetændelse.

Her er det dog vigtigt at undlade at drikke tranebærsaft uden sukker. For meget sukker i din urin kan nemlig føre til en øget bakterietilvækst i blæren, hvilket blot kan forværre eller fremskynde urinvejsinfektionen.

Derfor kan et godt alternativ være at tage et tilskud med tranebær i stedet. Især hvis du ikke kan lide smagen af tranebær, men stadig vil nyde godt af de mange antioxidanter og anti-bakterielle egenskaber, som tranebær har. Køb Tranebær-kapsler her.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken