sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Vabler og sår i munden

Foto: Pexels.com

Næsten alle lider på et tidspunkt af vabler, sår eller andre forandringer i munden. De fleste klager går over af sig selv, mens andre måske skal behandles med medicin. Vabler og sår i munden kan skyldes flere forskellige ting.

Hvad forårsager vabler og sår i munden?

Mundhulen er for enden dækket af en slimhinde og det yderste lag af den kaldes epitelet. Epitelet er relativt tyndt og fungerer som en beskyttende barriere, som har til formål at beskytte det underliggende bindevæv, der indeholder forskellige typer fibre og muskelceller, blodkar, nerver og spytkirtler.

I slimhinderne er der også såkaldte sanseceller, der mærker berøring, smerte og temperaturforskelle. På tungen, som også er dækket af en slimhinde, er der særlige smagsceller og smagsløg, der ligner små knopper. De er hovedsageligt på toppen af ​​tungen, men kan også findes på siderne af tungen.

Når slimhinderne i munden er beskadigede eller irriterede, kan det give sår og vabler.

Sår og irritationer i munden kan være forårsaget af:

 • Infektioner forårsaget af vira, bakterier eller svampe.
 • Inflammatoriske forandringer såsom oral lichen planus eller aphthous og aphthous ulcera.

Vabler og sår i munden kan også forekomme, hvis:

 • En tandprotese løsner og gnider.
 • Du bed ved et uheld din kind eller tunge.
 • Der er skarpe kanter, der gnider, for eksempel fra en fyldning eller en tand.

Tobak

Rygning og snus kan også forårsage skader på mundslimhinden. Når man snuser, er det område, man har snusen, hovedsageligt påvirket, og det er almindeligt, at slimhinden bliver øm der, hvor snusen er placeret. Snusning får ofte tandkødet til at blive irriteret og trække sig tilbage, så tandhalsen blottes. Hvis du ryger, løber du en øget risiko for at udvikle læbe- og mundhulekræft.

Symptomer og årsag

Problemer med sår og vabler i munden kan være mere eller mindre generende. Nogle gange har du problemer i en kort periode og nogle gange er problemerne mere langvarige. Med andre ord er ubehaget forskelligt. Nogle sår gør ondt, og slimhinden kan være rød og hævet. Nogle gange er den hvid i farven. Det kan svie og gøre rigtig ondt, når du spiser.

Midlertidige sår i mundslimhinden – Canker sår eller aftøse sår

Det er meget almindeligt at få forbigående sår i mundslimhinden fra tid til anden. Mere end hver anden person får det, der kaldes kræftsår. Den består af et eller flere små sår, der i starten kan ligne mundvabler. De er normalt op til fem millimeter store, kraterlignende sår med kraftig rødme omkring såret.

De fleste får lejlighedsvise sår, mens andre får mange sår på samme tid og med jævne mellemrum.

Betændt, fortyndet og nogle gange øm mundslimhinde

Oral lichen planus, OLP, er en almindelig ændring i mundslimhinden, som betyder, at mundslimhinden bliver betændt, fortyndet og nogle gange øm. OLP kan se anderledes ud. Nogle gange kan mundslimhinden være hvidlig og fortykket eller rød og øm. Nogle gange kan du få områder, der er røde og dækket af hvide linjer.

OLP kan variere i styrke og kan gentage sig periodisk. Når du har ubehag, kan det føles ubehageligt, når du spiser stærkt krydret mad, frugt eller drikker varme drikke. Nogle gange kan endda visse tandpastaer give problemer.

Det er mest almindeligt at få OLP på indersiden af ​​kinden og i tandkødet, men problemerne kan også opstå andre steder i mundhulen. Det er almindeligt at få OLP på begge sider af munden.

Årsagen bag OLP er ikke fuldt ud forstået. Man ved, at nogle af cellerne i kroppens immunsystem forårsager betændelse i slimhinden. Man mener ikke, at mad eller allergi bidrager til problemerne.

Nogle gange kan materialer, der bruges til at reparere tænder, forårsage ændringer i mundslimhinden svarende til OLP. Hvis du er overfølsom over for et eller nogle af de stoffer, der indgår i tandopbevaringsmaterialet, kaldes det normalt en lichenoid materiale eller kontaktreaktion. Problemerne kan afhjælpes ved at udskifte fyldet. Vurdering foretages af specialtandlæger.

Sved i munden

Brænding i munden er et almindeligt symptom, der kan have mange årsager. Brænding i munden kan være forårsaget af:

 • At du har mangel på jern, B12-vitamin eller folinsyre.
 • At du er spændt i kæberne eller trykker med tungen.
 • At du er følsom over for materiale, der indgår i tandreparationer eller i en aftagelig protese.

Svampeinfektion

At have svamp i mundhulen er almindeligt og helt normalt. Omkring halvdelen af ​​alle voksne har svamp i mundhulen. Det giver normalt ingen symptomer, men nogle gange kan svampen vokse og forårsage en infektion. Det kan ske, hvis du bliver behandlet med medicin som kortison og antibiotika. Risikoen for svampeinfektion øges også, hvis du ryger, har tandproteser eller har problemer med mundtørhed.

Ved svampeinfektion i mundhulen kan det svie, og slimhinden bliver ofte rød. Du kan også få hvide belægninger på mundslimhinden.

Munherpesvirus

Oral herpesvirus er almindelig og er forårsaget af en virus. Den første infektion kommer normalt i barndommen og ungdommen, og du kan have mere eller mindre store problemer.

Oral herpes begynder som små væskefyldte blærer, der brister og bliver til små sår. Nogle gange kan de smelte sammen og danne større sår på læberne og på huden omkring munden. Så er det almindeligt, at den omkringliggende hud rødmer og bliver hævet. Du kan også få sår inde i munden. Oral herpes gør næsten altid ondt, og det er almindeligt, at hævelsen og smerten viser sig en til to dage før sårene er dannet. Det tager normalt omkring en uge for sårene at hele.

Helede herpessår er ikke smitsom, men virussen forbliver stadig i dvale i kroppen. Nogle har ikke yderligere problemer, mens andre har tilbagevendende problemer. Herpessår kan udløses af, at slimhinden bliver irriteret på en eller anden måde, fx ved solbadning.

Behandling

Nogle vabler og sår går over af sig selv eller efter behandling. Andre sår og vabler kan ikke helbredes, men dæmper kun symptomerne. Har du problemer, kan du for eksempel prøve at bruge en speciel slags tandpasta, gel eller mundskyl. Har du problemer med mundtørhed, er der specielle tyggegummier og sugetabletter, som kan være med til at øge spytproduktionen og så svier det lidt mindre.

Nogle gange kræves medicin, både for at lindre og til at hele vabler og sår.

Hvornår og hvor skal jeg søge pleje?

Langt de fleste mennesker, der har vabler og sår i mundens slimhinde, behøver ikke at søge læge, fordi problemerne som regel går over af sig selv.

Kontakt dit sundhedscenter i normal åbningstid, hvis du har et eller flere af følgende problemer:

 • Du har sår i munden, der heler, men kommer så tilbage.
 • Du har haft sår i munden i mere end to uger.
 • Du har et stort problem med at brænde i munden.
 • Du har svært ved at spise.

Kontakt din tandlæge, hvis du tror, ​​at dine problemer skyldes problemer med dine tænder eller en tandprotese.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken