sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Varmeknopper - Symptomer og behandling

Varmeknopper børn

Hvad er varmeknopper?

Varmeknopper, eller miliaria, er ikke noget, der kun forekommer hos babyer. Selvom det er mest almindeligt hos spædbørn, påvirker varmeknopper op til en tredjedel af voksne, der lever i tropiske klimaer, og varmeknopper kan genere alle i varmt, fugtigt vejr.

Varmeknopper opstår, når svedkanalerne bliver blokeret, og sveden ikke frigives gennem huden. Symptomerne varierer fra overfladiske blærer til dybe, røde plamager. Nogle former for varmeknopper kan være ekstremt kløende eller sviende.

Læs også: Fnat – hvordan behandles det?

I de fleste tilfælde går varmeknopper over af sig selv. Alvorlige former for varmeknopper kan have brug for lægehjælp, men den bedste måde at lindre symptomer på er at afkøle huden og forhindre sveden. For at holde området rent kan der bruges Australian bodycare wash.

 

Symptomer

Hjemmebehandling af varmeknopper

Der er et hav af produkter på internettet, derfor samles der nu et overblik over anbefalede produkter til hjemmebehandling af varmeknopper. Til hjemmebehandling anbefales en række produkter, som kan gøre behandlingsperioden mere behagelig. Først og fremmest kigges der på Australian bodycare med Tea Tree Oil, som afkøler og giver fugt til huden.

2–pak til pleje ved varmeknopper

Pleje til din hud, der har en kølende og beroligende effekt. Bodywashen indeholder bl.a. Tea Tree Oil, der har en positiv effekt på irriteret, tør og kløende hud. Bodywashen er også 100% vegansk og dermatologisk testet.

Produktes Aloe-vera gel er velegnet til alle hudtyper og afhjælper kløe, røde pletter, myggestik, insektbid samt svie. . Sættet kan bruges dagligt til at modvirke hedeture, varmeknopper eller andre hudirritationer, og aloe-vera gelen kan med fordel opbevares i køleskabet for ekstra køling. Når huden stille og roligt bliver afkølet, vil varmeknopperne også forsvinde.

Vi anbefaler

 

Hvordan bruger man 2-pakken?

Skum produktet op på våd hud og massér ind. Skyl efterfølgende grundigt af. Brug gerne køligt eller lunkent vand, så hudens temperatur ikke stiger yderligere. 

Smør derudover flere gange dagligt med Aloe Vera Gel på det ramte område. 

Du kan smøre så mange gange om dagen, som du har lyst til og behov for. Aloe Vera Gel køler og beroliger den irriterede hud, og du kan med fordel opbevare gelen på køl. Det vil din varme hud uden tvivl elske. 

Australian Bodycare Rescue Cream 

Rescue Cream er en barrierecreme, der danner et beskyttende lag på sart og udsat hud. Cremen plejer den irriterede og røde hud, som man oplever mellem lår, under arme eller bryster. Når hud møder hud, eller når hud møder tøj, kan det skabe friktion, som leder til rødme, ømhed og måske endda sår. 

Sørg for, at din hud er ren og tør, inden du smører Rescue Cream på. Vi anbefaler, at du vasker huden ren med Body Wash inden brug af barrierecremen. 

Vi anbefaler


Hvordan skal jeg bruge cremen? 
Smør et dækkende lag barrierecreme på hudområdet, der er udsat for friktion og gnidninger for at danne et beskyttende lag, der både lindrer irriteret hud og virker forebyggende på steder, der er udsat for bevægelse eller brug af bestemt tøj, der kan forårsage irritation. 

Det kan være nødvendigt at smøre med Rescue Cream et par gange i løbet af dagen for at sikre det beskyttende lag på den sarte hud. Oftest er 2 gange i løbet af dagen nok. 

Du kan bruge Rescue Cream på hud, der i forvejen er irriteret, men du kan også forebygge ved at smøre produktet på udsatte hudområder, fx mellem lårene. 

Rescue Cream bør dog ikke anvendes på åbne sår, rifter eller revner i huden.

Varmeknopper på fødderne 

Fødderne er et særligt udsat sted for varmeknopper, da der her findes mange svedkirtler, og området ofte er sækket ind i sko og strømper som forringer hudens evne til at ånde. 

Dog findes der fodcremer der plejer fødderne og derved giver en mere bedre behandling for varmeknopper.

Foot repair fra Australian bodycare

Sådan bruger du Foot Repair: Det er nemt at bruge Foot Repair til at lindre symptomer som kløe, svie og rødme, der kan skyldes en svampeinfektion. Fodgelen kan bruges til den daglige pleje ved og lindring af symptomerne på fodsvamp. 

Det er vigtigt, at du inden brug af Foot Repair vasker dine fødder rene. 

Du kan bruge Body Wash, der renser helt i dybden og efterlader fødderne rene og fri for snavs og bakterier. 

Varmeknopper på fødderne


Fra naturens side er en del steder på kroppen særligt udsatte for friktion, og hvis du oplever rødme og irritation her, kan du have gavn af at bruge Rescue Cream til daglig pleje, beskyttelse og forebyggelse: 

 • Hudfolder omkring skridtet
 • Knæhaser og armhuler
 • Under brysterne
 • Mellem ballerne
 • Mellem tæerne
 • Inderlår
 • Maven 

2. Tromborg Aroma Therapy Deluxe Herbal Foot Cream 

Beskrivelse: Tromborg Aroma Therapy Deluxe Herbal Foot Cream er en luksuriøs fodcreme, som resulterer i silkebløde fødder. Denne lækre fodcreme indeholder mere end 15 økologiske planteolier, der går ind og giver den ultimative fodpleje. Cremen har en helende og beroligende virkning på fødderne, og gør dem klar til en ny dag. Derudover er fodcremen beriget med antibakterielle og antioxiderende egenskaber, som tilsammen fugter, blødgør og nærer fødderne.

snavs og bakterier. 

Premium fod creme

Anvendelse:

 • Anvendes på rene fødder

 • Brug f.eks. en af Tromborgs showergel

 • Kan anvendes morgen og aften

 • Forkæl dine fødder og opnå enestående resultater ved at anvende Tromborg Bath Salt Vanilla inden

Typer af varmeknopper/miliaria

Der er flere forskellige typer af miliaria. De er klassificeret efter, hvor svedkanalerne er blokeret. Symptomer og tegn kan variere betydeligt mellem de forskellige typer.

varmeknopper

Miliaria crystallina: Dette er den mildeste form for varmeudslæt, der er 1-2 mm i størrelse. Svedkirtlerne er blokeret i kroppens yderste hudlag. Tilstanden viser sig som små, klare og overfladiske blærer og prikker, som let punkteres. De hverken klør eller svier. Udslættet forsvinder normalt af sig selv inden for et par dage, men det kan komme tilbage, hvis vejret fortsætter med at være varmt og fugtigt. Selvom miliaria crystallina er mest almindelig hos nyfødte, kan voksne også få det, især hvis de for nylig er flyttet fra et tempereret klima til troperne.

Miliaria rubra: 

Er den mest almindelige variant af varmeudslæt, er 2-4 mm stor og optræder dybere i det yderste hudlag. Miliaria rubra for årsager røde knopper, der er intenst kløende og stikkende. Der er ofte lidt eller ingen sveden i områderne af udslættet. Voksne kan udvikle miliaria rubra kort efter at have været udsat for varmt vejr, men det er mere almindeligt, at udslæt opstår efter flere måneder i varmt vejr. Babyer udvikler normalt denne type varmeknopper mellem den første og tredje uge af livet.

Miliaria pustulosa: En variant af miliaria rubra, hvor der er små bylder med vorter (pustler).
Miliaria profunda: Dette er en mindre almindelig form for varmeudslæt. Udslættet forekommer hovedsageligt hos voksne, der har haft gentagne anfald af miliaria rubra. De opstår i de dybere lag af huden og vises efter træning eller enhver aktivitet, der forårsager svedtendens. Udslættet er fast og hudfarvet, ligesom gåsehud. Selvom udslettet i sig selv ikke er ubehageligt, kan miliaria profunda give markant nedsat svedproduktion, hvilket kan give gener i form af svimmelhed, kvalme og øget puls.

Anvendelse:

 • Anvendes på rene fødder
 • Brug f.eks. en af Tromborgs showergel
 • Kan anvendes morgen og aften
 • Forkæl dine fødder og opnå enestående resultater ved at anvende Tromborg Bath Salt Vanilla inden

Hvordan undgår man varmeknopper?

Der er ingen sikker måde at undgå varmeudslæt på, men du kan hjælpe dig selv, så vidt det er muligt, ved at holde din hud kølig og forhindre sveden. Du kan f.eks. gøre ved at:

 • Opbevares i et køligt miljø
 • Bær let tøj, som din hud kan “ånde” igennem
 • Undgå for stramt tøj
 • Begræns din fysiske aktivitet på dage, hvor det er ekstra varmt
 • Tag et kølende bad, hvis du føler dig varm
 • Ophold i skyggen på meget varme dage

Varmeknopper hos børn

Voksne udvikler varmeknopper i hudfolder og på steder, hvor tøj skaber friktion. Hos babyer er udslæt hovedsageligt på hoved, nakke, skuldre, ryg og bryst, men de kan også forekomme i armhulerne og lysken.

Der er flere forskellige typer af miliaria. De er klassificeret efter, hvor svedkanalerne er blokeret. Symptomer og tegn kan variere betydeligt mellem de forskellige typer.

Varmeknopper hos børn kan opstå, når kroppen bliver for varm og fugtig. Udslættet ligner lyse røde prikker med en gullig top, eller de er større røde områder.

Mest almindeligt forekommer udslættet omkring nakke og ryg samt ned langs brystet og ryggen. De kan dog dukke op overalt på kroppen, for eksempel under en fugtig ble. Babyer kan også få varmeudslæt i ansigtet. Udslettet kan være sværere at se på mørkere hud, men du kan også mærke dem med fingrene, da huden bliver lidt hård og ru omkring udslættet.

Varmeknopper går generelt væk af sig selv efter et par dage, men det er vigtigt at tænke på at ordne selve overophedningen. Du kan bade barnet i køligt vand, skifte til luftigt, tørt tøj og sørge for, at barnet får nok væske. 

Årsag

Der findes flere typer varmeudslæt, men den, der oftest rammer små børn, hedder Miliaria crystallina. Varmeudslæt opstår, når svedkirtlerne er blokerede. Hos spædbørn er det de eksokrine kirtler, der findes over det meste af kroppen, der har svært ved at komme af med væske, hvilket fører til udslæt. Derfor er varmeudslæt mest almindeligt blandt babyer, men det kan forekomme helt op til førskolealderen.

Hvad skal jeg gøre som forælder?

Søg pleje – hvornår og hvordan?
Du bør søge pleje:

 • Hvis varmeudslættet ikke forsvinder i løbet af 3-4 dage.
 • Hvis barnet er generelt påvirket, træt og ikke tisser
 • Hvis udslættet synes inficeret.
 • Hvis barnet også har feber eller kulderystelser.

Hvordan kan jeg selv forhindre, at barnet får hedeslag?

 • Klæd barnet i køligt, luftigt tøj, der ikke er stramt.
 • Undgå for varme eller fugtige omgivelser, og hold barnet i skyggen, når du er udenfor.
 • Skift bleen, så snart den bliver våd, og lad om muligt huden lufte lidt mellem bleskiftene.

Behandling

Du kan afkøle barnet ved at bade nakke og pande i koldt vand, så vil udslættet lægge sig hurtigere. Det er usædvanligt, men hvis der skulle komme små vabler og det klør, kan du bruge hydrocortison til at lindre kløen, hvilket din læge kan udskrive. For lindring af gener ved symptomdannelse, kan Australian Bodycare’s rescue cream bruges til fordel. Varmeknopper smitter ikke.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken