sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Vitamin B12 mangel – Årsager og behandling [2024 edition]

Foto: Pexels

Vitamin B12, også kendt som cobalamin, er 1 af 8 B-vitaminer. Alle B-vitaminer hjælper kroppen med at omdanne mad til brændstof, som bruges til at producere energi. 

Disse B-vitaminer hjælper kroppen med at forbrænde fedt og protein. B-komplekse vitaminer er nødvendige for sund hud, hår, øjne og lever. De hjælper også nervesystemet til at fungere korrekt.

Vi har et lager af B12 i leveren, så det kan tage flere år at udvikle en mangel, men hvis det sker, kan det have negative effekter på hjernen og nervesystemet samt en utilstrækkelig produktion af røde blodlegemer.

450 stk | Til immunforsvar, energi og nervesystem

B12, også kaldet methylcobalamin, er et vandopløseligt vitamin, som vi får via kosten ved at spise blandt andet fjerkræ, kød, fisk og mejeriprodukter.

B12-vitaminmangel kommer ofte til udtryk ved udpræget træthed, koncentrationsbesvær og manglende mentalt overskud.

Hvilke symptomer kan vitamin B12-mangel have?

Det er usædvanligt, at unge har mangel på vitamin B12 (cobalamin), men det er ikke usædvanligt, at ældre har milde mangler. Det kan skyldes, at de har mindre mavesyre, som kroppen skal bruge for at optage B12. Lave niveauer af B12 kan forårsage en række symptomer, herunder:

  • Træthed
  • Åndedrætsbesvær
  • Diarré
  • Nervøsitet
  • Følelsesløshed
  • Stikkende fornemmelse i fingre og tæer
  • Alvorlig mangel på B12 forårsager nerveskader

Hvorfor har vi brug for vitamin B12?

Vitamin B12 er et særligt vigtigt vitamin til at opretholde sunde nerveceller, og det hjælper med produktionen af DNA og RNA.

 Vitamin B12 (cobalamin) arbejder tæt sammen med vitamin B9, også kaldet folat eller folinsyre, for at skabe røde blodlegemer og for at hjælpe jernoptagelsen til at fungere bedre i kroppen.

Forbindelsen mellem folat og vitamin B12

Folat og vitamin B12 arbejder sammen om at producere S-adenosylmethionin (SAMe). SAMe spiller en rolle i immunsystemet, vedligeholder cellemembraner og hjælper med at producere og nedbryde kemikalier i hjernen, såsom serotonin, melatonin og dopamin.

Det virker sammen med vitamin B12 og folat (vitamin B9). Manglende enten vitamin B12 eller folat kan reducere niveauet af SAMe i kroppen.

450 stk | Til immunforsvar, energi og nervesystem

B12, også kaldet methylcobalamin, er et vandopløseligt vitamin, som vi får via kosten ved at spise blandt andet fjerkræ, kød, fisk og mejeriprodukter.

B12-vitaminmangel kommer ofte til udtryk ved udpræget træthed, koncentrationsbesvær og manglende mentalt overskud.

Hvilke risikogrupper er der for vitamin B12-mangel?

De mennesker, der er mest udsatte for B12-mangel, omfatter:

 • Veganere og vegetarer, der ikke spiser mælkeprodukter eller æg, fordi vitamin B12 kun findes i animalske produkter
 • Mennesker med problemer med at optage næringsstoffer på grund af Crohns sygdom, bugspytkirtelsygdom,
  vægttabskirurgi eller medicin
 • Mennesker med en spiseforstyrrelse
 • Mennesker med HIV
 • Mennesker med diabetes

Hvilke fødevarer indeholder vitamin B12?

Hvis din kost indeholder kød, fisk eller skaldyr, mælk og andre mejeriprodukter, bør du være i stand til at opfylde de anbefalede daglige behov uden at tage et vitamin B12-tilskud. 

Vegetarer, der ikke spiser animalske produkter, bør tage et vitamin B12-tilskud med vand. ældre mennesker kan have behov for større mængder vitamin B12 end yngre mennesker, fordi kroppens evne til at optage vitamin B12 fra kosten falder med alderen. 

Hvis du overvejer at tage B12-tilskud, så spørg din læge om at hjælpe dig med at bestemme den rigtige dosis for dig – og sørg for, at du får den rigtige mængde B12 (cobalamin) gennem blodprøver.

Vitamin B12 findes kun i animalske fødevarer. b12 vitamin mad omfatter:

 • Fisk
 • Fisk og skaldyr
 • Mejeriprodukter
 • Indvolde, især lever og nyrer
 • Æg
 • Bøf
 • Svinekød

Folinsyre kan maskere vitamin B12-mangel

Folinsyre (vitamin B9), især når det tages i høje doser, kan maskere symptomerne på vitamin B12 (cobalamin) mangel. 

Faren ved dette er, at man uden symptomer kan gå rundt med en B12-mangel og ikke kende til det, og dermed kan risikere at udvikle f.eks. nerveskade.

Mange undersøgelser tyder på, at personer med høje niveauer af aminosyren homocystein er næsten dobbelt så tilbøjelige til at udvikle koronararteriesygdomme og 2,5 gange mere tilbøjelige til at få et slagtilfælde end dem med normale niveauer. 

B-komplekse vitaminer, især vitaminerne B9, B6 og B12, kan hjælpe med at sænke homocysteinniveauer. Forskere ved dog ikke, om højt homocystein faktisk er den definitive årsag til hjertesygdomme.

Folk, der bekymrer sig om hjertesygdomme, bør prøve at få nok B-vitaminer fra sunde fødevarer. Men i nogle tilfælde kan læger anbefale at tage B-vitaminer for at sænke homocysteinniveauet. 

Hvis du er bekymret for hjertesygdomme, så spørg din læge, om B-vitamintilskud ville være det rigtige for dig.

Vitamin B12 og brystkræft

Selvom der ikke er bevis for, at vitamin B12 (cobalamin) nedsætter risikoen for brystkræft, har befolkningsundersøgelser vist, at kvinder, der får mere folat (B9) i kosten, har en lavere risiko for brystkræft. 

Vitamin B12 arbejder med folat i kroppen, så det kan hjælpe med at reducere risikoen for brystkræft. 

En anden foreløbig undersøgelse tyder på, at postmenopausale kvinder, der havde de laveste mængder af B12 i deres kost, også havde en øget risiko for brystkræft.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken