sundhedsartiker logo

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Vorter

Foto: Pexels.com

Vorter er små, harmløse vækster på huden forårsaget af virus. Hævede vorter er mest almindelige på hænderne. Vorter er ofte fladere og kan nogle gange vokse indad. Problemerne går som regel over af sig selv, men det kan tage lang tid. Vorter, der gør ondt, gnider eller generer dig rent udseendemæssigt, kan behandles med håndkøbsmedicin. I mere usædvanlige tilfælde kan du få brug for hjælp fra sundhedsvæsenet.

Generelt om vorter

Vorter kan opstå overalt på kroppen, men det er mest almindeligt at få vorter på hænder eller fødder. Problemerne opstår særligt ofte hos børn og unge i skolealderen.

Vorter kan se anderledes ud. Udstikkende vorter på for eksempel hænder og fingre kaldes almindelige vorter. Der er også flade vorter, spidse vorter, vorter, der vokser indad, og vorter, der ligner knudret, skællende hud.

Symptomer på vorter

Vorter på hænder og fingre ligner normalt hævede små hård hud. De er ofte runde, men kan også være mere ujævne i formen. Vorterne kan være knudrede eller ru på overfladen, og nogle gange er størknede blodkar inde i vorten synlige som små, sorte prikker. Vorterne er normalt et par millimeter store, men flere vorter, der ligger tæt på hinanden, kan flyde sammen og ligne en større hudforandring.

Vorter ligner normalt små, flade hård hud. En plantar vorte kan nogle gange vokse inde i foden og forårsage smerte. Vorter under eller i nærheden af neglene er karakteriseret ved knudret, skællende hud. Vorter på fx læben eller ansigtet kan se anderledes ud, men er ofte udstående eller spidse.

Kønsvorter kaldes kondylom – så er vorterne omkring kønsorganerne eller endetarmen. Vorterne er ofte lidt hævede og det er almindeligt at have flere på samme tid.

Forskellige symptomer på vorter:

 • små forhøjninger i huden med en ru overflade og nogle gange sorte prikker

 • flade hård hud

 • ujævn, skællende hud

 • tykkere hud omkring vorten

 • kløe eller svie

 • nogle gange smerte, især hvis vorten presses eller gnides mod noget.

Andre mulige forklaringer

Vandvorter er hududslæt, der ligner små hævede vorter med en pit i midten. De er normalt lidt mindre end vorter. Børn får ofte vandvorter i ansigtet, armene, maven eller halsen. Selv voksne kan få vandvorter, primært omkring kønsorganerne. vandvorter forsvinder normalt af sig selv, ligesom regulære vorter.

Fødselsmærker i form af hævede leverpletter eller pigmentpletter kan nogle gange forveksles med vorter. De kan være hvor som helst på kroppen og har ofte en beige, brun eller sort farvetone. Nogle gange kan aldersrelaterede forandringer i huden forårsage vorte-lignende vækster i huden.

Vorter under eller på siden af foden kan nogle gange forveksles med ligtorne, som også forårsager hård hud og smerter. 

Årsager til vorter

Vorter er forårsaget af det humane papillomavirus, forkortet HPV. Der findes mere end 200 forskellige typer af HPV – nogle kan inficere huden og give vorter på for eksempel hænder eller fødder. Kønsvorter skyldes ikke de samme typer HPV som fx fodvorter eller vorter på hænderne.

Vorter overføres gennem kropskontakt. Du kan også blive smittet indirekte, hvis du for eksempel går barfodet i svømmebassiner og fugtige omklædningsrum eller deler håndklæde med en, der bærer virus. Hvis du selv har vorter på f.eks. hænderne, kan du smitte dig selv og få vorter på andre dele af kroppen. Det er mest almindeligt at få nye vorter, hvor huden er beskadiget efter for eksempel barbering eller kradsning.

Kønsvorter er smitsom under sex, eller når du rører ved kondylomvorter.

Faktorer, der gør dig sårbar over for vorter på for eksempel hænder og fødder:

 • hudkontakt med nogen, der har vorter

 • hudkontakt med inficerede genstande, for eksempel håndklæder og barbermaskiner

 • små hudskader, der kan opstå, for eksempel hvis du barberer dig, kradser din hud eller bider negle

 • atopisk eksem
 • fugtige gulve i offentlige områder, hvor flere mennesker går barfodet

 • immunkompromitteret.

Behandling

Vorter skal som udgangspunkt ikke udredes eller behandles – de er ofte nemme at genkende og forsvinder af sig selv. For at fremskynde processen kan du bruge håndkøbsmedicin, som fås på apotekerne.

Hvis du har en vorte, der giver problemer i hverdagen og ikke forsvinder ved egenomsorg, kan du nogle gange få brug for hjælp fra sundhedsvæsenet. Det kan for eksempel gælde fodvorter, der giver smerter eller en vorte på øjenlåget, der gnider, når du blinker. Du kan også få brug for hjælp fra sundhedsvæsenet, hvis du har et svækket immunforsvar, som gør, at kroppen ikke selv kan bekæmpe vorterne.

Håndkøbsmedicin er den mest almindelige behandling af vorter, ofte i form af salicylsyre, som æder vorten. Det er også muligt at fryse vorter – nogle gange kan unge og voksne tilbydes frysebehandling eller såkaldt kryobehandling af sundhedsvæsenet. Det gælder især personer, der har et svækket immunforsvar.

I sjældne tilfælde behandles vorter ved hjælp af operation eller laser.

Behandling af kønsvorter

Udredning og behandling af kondylom adskiller sig fra behandling af vorter på andre dele af kroppen. Spørg din læge om den bedste behandling for dig, hvis du har mistanke om kondylomer. Der findes også vacciner mod visse typer af HPV, som blandt andet kan give kondylom og forskellige former for kræft. Vaccinen indgår nu i det generelle vaccinationsprogram for børn, men både børn og voksne kan også blive vaccineret senere i livet, hvis det er nødvendigt.

Hvad kan jeg selv gøre?

Vorter forsvinder normalt af sig selv inden for et par måneder, men nogle gange tager det flere år at blive vortefri. Hvis du vil have vorten til at forsvinde hurtigere, kan du bruge håndkøbsmedicin, som fås på apotekerne. Vortemidler findes i forskellige former og påføres direkte på vorten. Det er mest almindeligt at bruge ætsende syre, som fås i flydende form eller som puds. Vorter kan også fryses. Kontakt gerne apoteket, så du vælger det rigtige præparat – ikke alle vortebehandlinger er f.eks. egnede til børn.

Behandlingen af vorter tager ofte lang tid og kan svie eller gøre ondt. Nogle gange kan det derfor være bedre at afstå fra langvarig behandling af genstridige vorter og lade vorterne forsvinde af sig selv.

Sådan reducerer du risikoen for at sprede vorter:

 • læg plaster på vorterne for at undgå direkte infektion

 • undgå at stikke og ridse vorten

 • lån ikke håndklæder eller for eksempel barbermaskiner af andre, der kan være smittet

 • bære klipklapper, når du er i omklædningsrum, svømmebassiner og andre fugtige områder, hvor andre går barfodet.

Når det kommer til kønsvorter, kan du reducere risikoen for infektion ved at bruge kondom under sex.

Hvornår skal jeg søge pleje?

Kontakt sundhedsvæsenet, hvis du ikke selv kan afgøre, om hudreaktionen blot er en vorte.

Søg pleje, hvis du har vorter, der gør ondt, gnider, bløder eller er øm. Det gælder også hudreaktioner generelt, som ikke heler.

Du kan henvende dig til hos på din læge for at få hjælp til vorter. En sygeplejerske eller læge laver en individuel vurdering ud fra dine symptomer, og hvad der kommer frem under plejemødet. Du kan herefter få ordineret behandling eller henvist eller henvist til yderligere behandling.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken