sundhedsartiker logo
Search

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Search
Close this search box.

Benadryl Antihistamin – Dit våben mod allergi

benadryl virker mod allergi og hud reaktioner
Foto: Pexels.com

Hvis du er allergisk eller oplever hudreaktioner, er der en god chance for, at det medicin skal bruge indeholder antihistamin. 

Stoffet findes i både tabletter, næsespray og øjendråber, og er ofte det præparat, der forsøges først ved milde og kortvarige allergiske symptomer.  I denne artikel fremviser vi tabletformen.

Fart på? Gå til produkt >>

Antihistamin kan også kombineres med andre typer medicin for at få en bedre effekt. 

Antihistamin kan hjælpe mod mange former for allergi, herunder over for pollen, pelsdyr, mider, kulde, skimmelsvamp og visse fødevarer. Benadryl er et populært middel som tablet der bekæmper allergier.

Benadryl tabletter

Benadryl tabletter fås både i håndkøb på apoteker og i lægeordineret medicin. Den kan bruges af både børn og voksne. 

Selvom antihistamintabletter normalt er effektive mod allergi, er det ikke sikkert, at de hjælper på alle dine symptomer. 

For at du slipper for problemerne, kan det ske, at du skal tage flere forskellige lægemidler, eller et kombinationspræparat, hvor antihistamin er et af de aktive stoffer. 

Giv ikke op, hvis du ikke får lindring med det samme – bed din læge om at prøve noget andet, hvis din nuværende medicin ikke hjælper!

Hvordan virker benadryl?

Benadryls aktive ingrediens er acrivastin, som er en meget hurtigtvirkende allergimedicin eller antihistamin. 

Kapslerne begynder
at virke efter 15-25 minutter, hvilket gør dig i stand til selv at kontrollere
dine allergisymptomer afhængigt af situationen og kun tage medicinen, når det
er nødvendigt. 

Benadryl bruges til at behandle høfeber, anden allergisk
rhinitis, allergiske øjen- eller hudsymptomer og mod alvorlige hudreaktioner og
kløe forårsaget af myggestik. Langtidsbrug og brug af børn under 12 år kun på
recept

Lindrer symptomer ved diverse allergier og reaktioner

Benadryl indeholder acrivastin, som er et antihistamin, som lindrer symptomer på allergi (overfølsomhedssygdom) især høfeber, nældefeber, helårssnue og også ved for eksempel gener ved insektstik.

Hvordan virker histamin og antihistamin?

Histamin er et signalstof, der findes naturligt i kroppen og blandt andet påvirker immunforsvaret.

Når kroppen kommer i kontakt med et stof, kan den ikke tåle, fx når pollen hvirvler rundt i luften og sætter sig fast i slimhinderne i næse og øjne, frigives histamin fra specielle mastceller, eller “allergiceller”, i slimhinderne. 

Histaminen får blodkarrene til at udvide sig og slimhinden til at hæve. 

Øjnene begynder at løbe og klø, og næsen løber og klør. Histaminen kan også få nældefeber eller luftvejene til at trække sig sammen, hvilket kan føre til astmasymptomer. Det er her at Benadryl kan hjælpe dig.

 

Antihistamine og Benadryl blokerer for virkningen af histamin og undertrykker dermed den allergiske reaktion. 

Histamin frigives tidligt i den allergiske reaktion, og blokering af histamin med antihistamin får dig til at føle dig hurtigt bedre – inden for en time med tabletter og inden for 15 minutter med næsespray og øjendråber.

Lindrer symptomer ved diverse allergier og reaktioner

Benadryl indeholder acrivastin, som er et antihistamin, som lindrer symptomer på allergi (overfølsomhedssygdom) især høfeber, nældefeber, helårssnue og også ved for eksempel gener ved insektstik.

Fordele og ulemper ved antihistamin

Benadryl alene kan være nok til milde allergisymptomer, men ved lidt mere besværlige symptomer skal man ofte ty til noget andet. 

Antihistaminer har ofte en god effekt på løbende næse, nysen og kløe i næsen, men til gengæld er effekten på tilstoppet næse knap så god. 

Selvom Benadryl lindrer allergisymptomerne hurtigt, bremser de heller ikke betændelsen i selve slimhinden. Derfor er det almindeligt at kombinere en antihistamin med en kortison, der undertrykker selve betændelsen. Det kan du enten gøre ved at tage flere forskellige lægemidler (f.eks. antihistamintabletter + kortisonnæsespray) eller en næsespray, der kombinerer antihistamin og kortison i én og samme medicin. Fordelen ved dette er, at du på denne måde får effekten på to fronter og at effekten kommer hurtigt, allerede inden for 15 minutter.

Bivirkninger af antihistaminer

Antihistaminer som f.eks Benadryl har få bivirkninger, men ældre tabletter kan nogle gange forårsage træthed, døsighed og hovedpine. 

Næsespray og øjendråber med antihistaminer kan nogle gange irritere slimhinderne, når man tager medicinen, men ellers er bivirkninger ualmindelige blandt moderne antihistaminer. De fleste betragtes som sikre både når de er gravide og ammer.

Hvis du oplever bivirkninger eller ikke er tryg ved dine antihistaminer, er det vigtigt, at du taler med din læge om andre muligheder.

Alle reagerer forskelligt på forskellig medicin, og selvom du ikke bliver rask af en slags, er det meget muligt, at du kan blive hjulpet af en anden.

Histamin i mad

Histamin findes også i visse fødevarer og kan forårsage madforgiftning hos både allergiske og ikke-allergiske mennesker. 

Det kaldes histaminintolerance og skyldes, at kroppen ikke kan nedbryde store mængder histamin. Selvom det kan påvirke alle, er nogle allergikere og astmatikere mere følsomme over for histamin i mad end andre.

 

Fødevarer, der indeholder meget histamin, omfatter vin, blåskimmelost, surmælksprodukter, fiskeolie, makrel, ansjoser, tun, sojasovs, lagrede kødprodukter og fermenterede grøntsager. 

Generelt kan man sige, at jo længere maden har været opbevaret, jo mere histamin indeholder den.

Ofte skal der spises mere end én fødevare med et højt histaminindhold, før der opstår en reaktion. 

Du kan så få symptomer som kvalme, opkastning, ondt i maven, diarré, forstoppelse, nældefeber, rødme og hovedpine. 

I værste fald kan det føre til symptomer, der ligner et allergisk chok eller anafylaksi, men det er meget sjældent. Hvis du er histaminintolerant, bør du undgå at spise mad med meget histamin og kan behandle med antihistamintabletter efter behov.

Lindrer symptomer ved diverse allergier og reaktioner

Benadryl indeholder acrivastin, som er et antihistamin, som lindrer symptomer på allergi (overfølsomhedssygdom) især høfeber, nældefeber, helårssnue og også ved for eksempel gener ved insektstik.

Ofte stillede spørgsmål om Benadryl

Er Benadryl et antihistamin?

Ja, Benadryl er et antihistamin. Det aktive stof i Benadryl er diphenhydramin, som blokerer histamin, et stof der frigives i kroppen under allergiske reaktioner.

Hvor mange Benadryl må man tage på en dag?

Den anbefalede dosis af Benadryl varierer afhængigt af alder og vægt. For voksne og børn over 12 år er den sædvanlige dosis 25-50 mg hver 4-6 time, men ikke mere end 300 mg i døgnet. Det er vigtigt at følge anvisningerne på pakken eller rådføre sig med en læge eller apoteker for korrekt dosering.

Er Benadryl sløvende?

Ja, Benadryl kan være sløvende. Diphenhydramin har en sederende effekt, hvilket betyder, at det kan forårsage døsighed og træthed. Det anbefales derfor ikke at køre bil eller betjene maskiner, når man har taget Benadryl.

Kan Benadryl købes i håndkøb?

Ja, Benadryl kan købes i håndkøb på apoteker i Danmark. Der findes forskellige former for Benadryl, herunder tabletter, kapsler, oral opløsning og creme.

Kan man købe Benadryl i supermarked?

Nej, Benadryl er ikke tilgængeligt i danske supermarkeder. Det kan kun købes på apoteker.

Hvad hjælper Benadryl imod?

Benadryl bruges primært til at lindre symptomer på allergi, såsom:

  • Nysen
  • Løbende næse
  • Kløende øjne
  • Nældefeber
  • Insektbid og -stik

Benadryl kan også bruges til at lindre symptomer på forkølelse og søvnbesvær, da det har en mild søvndyssende effekt.

Vigtigt: Benadryl er ikke egnet til alle. Personer med visse medicinske tilstande, såsom glaukom, forstørret prostata eller astma, bør rådføre sig med en læge, før de tager Benadryl.

Kilder

  • https://netdoktor.dk/ordbog/histamin.htm
  • https://pro.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/318215

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken