sundhedsartiker logo
Search

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Search
Close this search box.

Foto: Australian Bodycare

Til hud, knogler og brusk

*Viser seneste pris hos forhandleren

Din guide til de bedste kollagen tilskud - der virker

Kollagen er vigtigt kosttilskud både til vægttab, kollagen mod rynker
Foto: Pexels

Kollagen-tilskud har aldrig været mere populære, og man kan nærmest ikke undgå at se reklamer og artikler om alle de mange fordele ved kollagen, når man klikker rundt på de sociale medier, åbner dameblade eller læser helseblogs.

Her lovprises kollagen som et fantastisk protein, som kan hjælpe med alt fra at fjerne rynker, reducere fine linjer, lindre ledsmerter og til at give dig en strammere og mere elastisk hud.

Selvom det nærmest lyder for godt til at være sandt, er kollagen rent faktisk en genial ingrediens med mange fordele, som du kan nyde godt af ved at tage et dagligt kollagen-kosttilskud.

Men hvad er de bedste kollagen-tilskud egentlig? Og hvilken type kollagen skal du vælge for at få den stramme, elastiske og ungdommelige hud, som du drømmer om?

Læs videre for at blive klogere på, hvad kollagen er, og hvordan det kan hjælpe dig med at få en ung, stram og elastisk hud. Vi giver dig også eksempler på de mange (og bedste) kollagen-kosttilskud, som er på markedet, så du bliver klædt bedst muligt på til at vælge det bedste kollagen-tilskud, der passer til dine personlige behov. Køb kollagen-tilskud med 100% tilfredshedsgaranti her.

Hvad er kollagen?

Kollagen, der også ofte staves collagen med “c”, er et protein, som er ekstremt vigtigt for flere af din krops primære funktioner. Kollagen-protein er ligeledes et af de proteiner, som der findes mest af i din krop. Og det udgør faktisk op mod hele 33% af alle proteiner i kroppen, hvor det hjælper med at pleje dine blodkar, sener, brusk og hud.

Det lyder alt sammen fantastisk, ikke sandt? Men problemet med kollagen er, at kroppen allerede ved 35-års alderen begynder at forbruge mere kollagen, end den kan producere. Og det er ret problematisk, da det automatisk vil føre til ældningstegn som rynker, slap hud, fine linjer og stive led (grundet nedbrudt brusk).

Det er også en af årsagerne til, at mange danskere tager kollagen-piller eller kollagenpulver for at imødekomme de problemer, som en faldende kollagenproduktion medfører.

Et øget indtag af kollagen har nemlig vist sig at have mange fordele, og bidrager blandt andet til at reducere rynker og fine linjer, forbedre hudens elasticitet og erstatte døde hudceller.

Selvom mange primært tager kollagen-tilskud med det formål at få en mere fast og ungdommelig hud, er der faktisk flere fordele ved kollagen. Studier viser nemlig, at det også kan hjælpe med at lindre ledsmerter, pleje brusken og forbedre din træningsindsats, da man restituerer bedre. Køb kollagen-piller med 100% tilfredshedsgaranti her.

Foto: Australian Bodycare

Til hud, knogler og brusk

*Viser seneste pris hos forhandleren

Hvorfor mister huden kollagen?

Allerede ved 35-års alderen begynder kroppens naturlige produktion at blive svækket, og man begynder så småt at få rynker og fine linjer i ansigtet og stive led.

Det er en helt naturlig proces og noget, som man som udgangspunkt ikke kan gøre noget ved, udover selvfølgelig at tage et dagligt kollagen-tilskud i form af enten kollagen-piller eller kollagenpulver for at hæmme den naturlige nedbrydning.

Men selvom det er en helt naturlig proces, er der faktisk også andre ting, som bidrager til at nedbryde kollagen i huden hurtigere.

Rygning: Overvej et rygestop hvis du ryger og gerne vil have en ung og rynkefri hud. Rygning påvirker nemlig den naturlige dannelse af kollagen, og nikotin gør ligeledes huden tyndere, hvilket gør, at huden bliver slap og mister sin elasticitet.

UV-lys: Når det kommer til hurtig ældning, er solen hudens fjende nummer ét. Derfor bør du bruge en creme med solfaktorbeskyttelse for at beskytte huden, uanset om det er vinter, forår, efterår eller sommer. Det kan nemlig hjælpe med at beskytte huden mod skadelige UV-stråler, som direkte nedbryder kollagen i din hud.

Derudover kan det også være en god idé at tage et dagligt kollagen-tilskud, da det kan tilfører ekstra kollagen til kroppen, så din hud forbliver ungdommelig, sundere, elastisk og rynkefri længere. Køb marine kollagen-piller her.

Hvad er kollagen godt for?

Kollagen bidrager til at holde din hud fast, spændstig og elastisk. Men det er faktisk ikke den eneste fordel, som kollagen har på kroppen. Kollagen bidrager nemlig også til at få sår til at hele, da proteinet giver ilt og fugt til sårområdet.

Nyere forskning indikerer ligeledes, at et dagligt kollagen-tilskud kan bidrage til at fremme dannelsen af ny brusk og dermed bidrage til at lindre gigt-symptomer som ledsmerter og stivhed.

Faktisk er kollagen et af kroppens vigtigste proteiner, og bruges til meget mere end blot at bidrage til en strammere hud og at hæmme slidgigt. Proteinet er også essentielt i dannelsen og vedligeholdelsen af bindevæv, blodårer, sener, knogler og led, og er dermed et af kroppens absolut vigtigste proteiner.

Hvilken kollagen er bedst?

Var du klar over, at kollagen ikke bare er kollagen, og at der faktisk findes flere forskellige typer? Kroppen producerer selv hele 29 forskellige kollagentyper, og de vigtigste er type 1, 2 og 3, som udgør cirka 80-90% af alle kollagen-proteiner i kroppen.

Alle de 29 forskellige kollagentyper har selvfølgelig en positiv effekt på din hud, bindevæv, sener, brusk og blodkar, men der er nogle undertyper, der afhængigt af dine personlige behov er bedre end andre.

Så for at klæde dig bedst muligt på til at vælge de bedste kollagen-tilskud til dine behov, bør du især holde øje med produkter med enten kollagen type 1, 2 og/eller 3.

Kollagen type 1: Er uden tvivl den vigtigste type kollagen for kroppen, da den er essentiel for at danne blodkar, knogler, sener, hornhinder og andet bindevæv. Det er ligeledes denne type, som hjælper med at forbedre hudens elasticitet samt at reducere rynker. I kosttilskud er denne type også det, man kalder hydrolyseret. Det kan lyde lidt farligt og mærkeligt. Men det betyder blot, at proteinet er brudt ned til peptider og dermed optages mere effektivt i kroppen.

Kollagen type 2: Denne type findes primært i brusken, og bidrager til at vedligeholde netop brusk, som virker som støddæmpere for dine led. Det er en meget vigtig type kollagen, som bidrager til at fremme en sund brusk- og ledsundhed.

Kollagen type 3: Denne type er essentiel for, at dine muskler, organer og blodårer (arterier) fungerer optimalt. Type 3 bidrager nemlig til at give struktur til organer, muskler og blodårer, og bidrager ligeledes til bedre sårheling.

Hvilken kollagen skal jeg vælge?

Hvilken kollagen du skal vælge, afhænger helt af dine personlige behov. Men med de ovenstående kollagen-typer i tankerne kommer vi her med vores bud på de bedste kollagen-tilskud. Vi forklarer deres fordele, hvad de hjælper med, hvad de indeholder og den anbefalede dagsdosis.

Marine kollagen-kapsler med type 1 kollagen

De bedste kollagen-tilskud er dem, som du får taget. Og man kan godt køre lidt død i at dosere kollagenpulver op hver dag, især fordi at det har en tendens til at klumpe og ikke falder i alles smag.

Derfor kan et mere praktisk alternativ være at tage kollagen-kapsler, og et af de bedste kollagen-tilskud på markedet er lavet af WeightWorld, som giver 100% tilfredshedsgaranti på alle deres kosttilskud.

 

WeightWorlds marine kollagen-kapsler indeholder type 1 kollagen, og er specielt formuleret til at bidrage til at reducere rynker og fine linjer samt at forbedre hudens elasticitet.

 

Tilskuddet har en høj dagsdosis på 1170mg hydrolyseret type 1 kollagen, som gør det meget biotilgængeligt. Det vil sige, at kollagen optages hurtigere og mere effektivt af kroppen sammenlignet med eksempelvis kollagenpulver.

 

Kollagen-kapsler er generelt et mere prisvenligt alternativ sammenlignet med kollagenpulver, og skal hverken blandes op med vand eller andre væsker, før de indtages.  

 

Med WeightWorlds kollagen-kapsler skal du blot tage 2 kapsler for at nyde godt af en høj daglig dosis på hele 1170mg hydrolyseret kollagen om dagen, som er den perfekte dosis til at reducere synlige rynker og til at hjælpe med at få en mere fast hud. Køb Marine kollagen-kapsler fra WeightWorld her.   

Foto: Australian Bodycare

Til hud, knogler og brusk

*Viser seneste pris hos forhandleren

Marine kollagen-kapsler med hyaluronsyre

Kollagen har ikke kun en effekt på huden, og hvis du i stedet foretrækker et mere komplet kollagen-tilskud, der udover at bidrage til at reducere rynker og give huden elasticitet, kan det være en god idé at tage et marine kollagen-tilskud, som er beriget med hyaluronsyre.

Hyaluronsyre bidrager nemlig til at vedligeholde hud, brusk og led, og er perfekt at kombinere med kollagen, hvis du gerne vil have naturlig hjælp til ledsmerter og rynker.

Marine Collagen Advanced med hyaluronsyre fra WeightWorld indeholder type 1 kollagen, der som sagt bidrager til at vedligeholde huden. Dette kosttilskud er derudover beriget med hyaluronsyre, som hjælper med at vedligeholde brusk, led og lindre ledsmerter.

Overordnet set er det et af de bedste kollagen-tilskud på markedet, da du både kan nyde fordelene ved 1200mg hydrolyseret marine kollagen og 105mg hyaluronsyre per dagsdosis, som begge er fantastiske ingredienser til at pleje din hud, led og brusk helt naturligt. Køb marine kollagen-kapsler med hyaluronsyre med 100% tilfredshedsgaranti her.

Kollagen-kapsler med C-vitamin

Hvis du virkelig vil have et af de bedste kollagen-tilskud til hudpleje, bør du se efter et kosttilskud, som foruden kollagen indeholder C-vitamin.

C-vitamin bidrager nemlig ikke kun til at booste immunforsvaret, det er også en essentiel antioxidant til at vedligeholde din hud, da vitaminet booster kroppens naturlige kollagenproduktion.

Og det bliver lidt af en dynamisk duo, når man kombinerer C-vitamin og kollagen i samme tilskud, da C-vitaminet ligeledes øger kollagenens effekt.

Hvis du gerne vil prøve et af de bedste kollagen-tilskud med C-vitamin, der kan købes i Danmark, kan vi især anbefale WeightWorlds kollagen-piller med C-vitamin. 

Dette kosttilskud indeholder både kollagen type 1 og 3, som bidrager til at vedligeholde led, blodårer, sener, hud og bindevæv i kroppen.

Hvilket er rigtig genialt, da du på den måde kan få naturlig hjælp til at få et generelt sundhedsboost, mens du samtidig nyder godt af kollagens mange fordele på huden, herunder at reducere synligheden af rynker og en øget elasticitet.

WeightWorlds marine kollagen-piller med C-vitamin giver dig en høj dagsdosis på 1800mg hydrolyseret kollagen og 36mg C-vitamin, som er en perfekt kombination til både hudpleje og dit generelle velvære. Køb marine kollagen-piller med C-vitamin fra WeightWorld her.

Vegansk kollagen til veganere og vegetarer

Animalske kilder er den primære kilde til kollagen. Men var du klar over, at du også kan købe vegansk kollagen?

Selvom det lyder mærkeligt, er det faktisk muligt at nyde godt af kollagens fordele på huden, uden at du behøver at gå på kompromis med din veganske eller vegetariske livsstil.

Veganske kollagen-tilskud er hverken lavet af fisk eller kvæg (som de fleste kollagen-tilskud er lavet af). I stedet er de lavet af kollagen-boostede ingredienser, der direkte går ind og booster kroppens naturlige kollagenproduktion.

Et godt eksempel på et vegansk kollagen-tilskud er Vegan Collagen Advanced fra WeightWorld. Dette kosttilskud er 100% vegansk, og indeholder ingredienser som hyaluronsyre, C-vitamin, resveratrol, zink og MSM, som øger kroppens naturlige produktion af kollagen.

Så selv som veganer eller vegetar er det muligt at få et vegansk kollagen-tilskud, som kan hjælpe dig i kampen mod rynker, fine linjer samt til at vedligeholde led og brusk. Køb vegansk kollagen-tilskud her.

Hvornår skal man tage kollagen?

Generelt begynder mange at overveje at tage kollagen i deres tidlige 30’ere. Det skyldes, at man her begynder at se de første tydelige tegn på tidlig aldring, og at de første rynker så småt titter frem.

Hvilket er en helt naturlig proces og skyldes, at kroppens naturlige produktion af kollagen gradvist aftager med alderen, hvilket både kan føre til tab af elasticitet i huden, stive led, tyndere hår og negle.

Denne proces kan du delvist bremse ved at tage et dagligt kollagen-tilskud, da du dermed tilfører kroppen mere kollagen, som blandt andet kan bidrage til at øge hudens elasticitet og holde den ung længere.

Og nu tænker du nok, hvornår på dagen skal man tage kollagen for at få den absolut bedste effekt? Svaret på det spørgsmål er faktisk meget simpelt. Det er bedst at tage kollagen om aftenen inden sengetid, da kroppen bedst optager og udnytter kollagen, når du hviler.

Derfor er det en god idé at tage kollagen kort efter aftensmad, da det ganske enkelt har den bedste effekt.

Hvor lang tid går der, før kollagen virker?

Et kollagen-tilskud er ikke en mirakelkur, hvor du kan forvente, at rynkerne forsvinder og huden bliver strammere allerede dagen efter, at du tager din første omgang kollagen-piller eller kollagenpulver.

Kroppens kollagen-depoter skal nemlig først tankes op, før man ser resultaterne. Forvent derfor, at du skal tage et kollagen dagligt i 6-12 uger, inden du begynder at kunne se en tydelig forskel på din hud og led.

Dette skal kun ses som en tommelfingerregel, da det kan variere meget fra person til person, og afhænger blandt andet af din kost, alder og krop, da virkningen af et kollagen-tilskud ligeledes påvirkes af hvor meget kollagen-protein, som du indtager helt naturligt via kosten.

Hvilket også er den primære grund, at alle producenter af kollagen-tilskud uden undtagelse anbefaler, at man skal tage kollagen dagligt i et par måneder (ofte 2-3 måneder), inden man vurderer, om kosttilskuddet har haft en virkning.

I denne sammenhæng er det også vigtigt at påpege, at kroppen løbende har brug for en ekstra dosis kollagen, hvis du gerne vil vedligeholde effekten. Med andre ord vil virkningen af et kollagen-tilskud aftage med tiden, hvis du stopper med at tage det, da du dermed ikke tilfører kroppen ekstra af det vigtige protein.

Er der bivirkninger ved kollagen?

Du behøver ikke at være bekymret for at tage et kollagen-tilskud. Hvilket er ret logisk, da kollagen er det protein, der findes mest af i din krop. Derudover er der også kollagen i almindelige danske fødevarer som eksempelvis kød og supper, som indeholder gelatine, der er en god naturlig kilde til kollagen.

Så hvis du allerede indtager nogle af følgende fødevarer, så indtager du allerede kollagen på daglig basis gennem kosten:

 

 • Havdyr: Østers, muslinger, blæksprutter og krabber har alle et naturligt højt indhold af kollagen.
 • Fisk: Generelt hele fisken, men især gæller, skæl og knogler har et højt indhold af marine collagen.
 • Kvæg, lam eller svin: Her er det især udskæringer som skanken og brystet, som er propfyldt med kollagen.
 • Fjerkræ (generelt): Lår, vinger og skrog fra fjerkræ er også en god naturlig kilde til kollagen.
 • Supper: Lavet af fisk, kylling eller kalv, uanset om du drikker den direkte eller bruger den i madlavningen, er også gode kilder til kollagen.

Det er dog vigtigt at understrege, at selvom der generelt ikke er bivirkninger ved at tage kollagen-tilskud, er det vigtigt at undersøge, at du ikke er allergisk overfor nogle af de aktive ingredienser. Så hvis du eksempelvis er allergisk over for fisk eller skaldyr, bør du holde dig fra marine collagen-tilskud. Og hvis du lider af kødallergi, bør du afstå fra at tage kosttilskud lavet af bovine (kvæg).

 

Derudover bør du også altid følge producentens anbefalede dagsdosis. Et for højt indtag af kollagen kan nemlig give sure opstød og føre til, at man får svært ved at fordøje sin mad ordentligt.

Hvor meget kollagen skal man tage om dagen?

Hvor meget kollagen du skal tage om dagen, varierer meget fra de forskellige kollagen-kosttilskud. Derfor vil den generelle anbefaling være, at du skal læse på produktet, hvor meget kollagen du skal tage. Dermed er du sikker på, at du får den rigtige mængde kollagen hver dag.

Følg altid de anviste mængder og anvisninger, som du finder på det enkelte kollagen-tilskud. For selvom der generelt ikke er bivirkninger ved at tage kollagen, kan en overdosering føre til sure opstød og fordøjelsesproblemer. 

Foto: Pexels

Foto: Australian Bodycare

Til hud, knogler og brusk

*Viser seneste pris hos forhandleren

Hvilke fødevarer indeholder kollagen?

Flere forskellige fødevarer har et højt indhold af kollagen, som kan bidrage til at give din naturlige kollagenproduktion et boost. Overordnet kan man sige, at der er tre forskellige måder til at få nok kollagen – 1) Den nemme: at tage et dagligt kollagen-tilskud, 2) Den direkte: At spise oksekød, fisk og fugl, og 3) Den indirekte: At spise fødevarer med C-vitamin, zink og A-vitamin.

Men hvilken metode til at få mere kollagen passer egentlig dig bedst? Det giver vi dig det fulde overblik over her nedenfor, hvor vi forklarer de forskellige metoder til at få mere kollagen i hverdagen. Så kan du selv vurdere hvilken metode, der passer dig bedst.

1. Den direkte metode – fisk, oksekød og fugl

Hvis du gerne vil øge dit naturlige indtag af kollagen gennem maden, skal du bruge de lidt mere usædvanlige udskæringer af lam, kalvekød, svinekød og kylling samt spise så meget af fisken som overhovedet muligt. Derudover er det en god idé at lade sig inspirere af mormors kogebog og lave madretter, hvor du bruger indmad, skrog og koger suppe på hud/skrog.

Selvom det lyder lidt skræmmende, er der faktisk nogle ret lækre retter, du kan tilberede, så du får nok af anti-aging-proteinet:

 • Osso buco
 • Kalvegulasch
 • Svinekæber
 • Hønsekødssuppe
 • Coq-au-vin
 • Stegt andelår
 • Bouillabaisse
 • Grillede sardiner
 • Moules frites (muslinger og pommes frites)
 • Grillet blæksprutte

 

2. Den indirekte metode – Zink, C-vitamin og A-vitamin

Selvom vi længere oppe har anbefalet et kosttilskud med vegansk kollagen, er det lidt svært for veganere og vegetarer at spise fødevarer med et højt indhold af kollagen eller finde et decideret vegansk kollagen-tilskud. Fødevarer og kosttilskud med kollagen er nemlig ofte animalske kilder.

Heldigvis er det alligevel muligt at booste kroppens kollagenproduktion helt naturligt med veganske kilder. Du skal blot sørge for at spise fødevarer med C-vitamin, zink og A-vitamin, og nogle af de bedste er:

 

 • Veganske fødevarer med et højt naturligt indhold af C-vitamin: Hyben, rød peber, rosenkål, broccoli, blomkål, appelsin, citron, kiwi, spidskål og jordbær.

 

 • Veganske fødevarer med et højt naturligt indhold af zink: Hvedekim, havregryn, tørrede dadler, hvide bønner, kidneybønner og fuldkornsprodukter.

 

 • Veganske fødevarer med et højt naturligt indhold af A-vitamin: Gulerødder, røde og orange peberfrugter, spinat, cantaloup, mango, berigende kornprodukter, sortøjebønner, tørrede og friske abrikoser og broccoli.

3. Den nemme metode – kollagen-tilskud

Selvom det er muligt at øge kroppens produktion af kollagen ved at spise de rigtige fødevarer, er det lidt svært at tænke på kollagen, rynker og hudpleje, når man handler i sin lokale Netto. Derfor er den absolut nemmeste måde at nyde godt af de mange fordele ved kollagen at tage et dagligt kosttilskud.

Hvis du vælger denne metode, vil vi anbefale at lade dig inspirere af listen over de bedste kollagen-tilskud, som vi har gennemgået ovenfor. Hvor vi har gennemgået de bedste kollagen-tilskud med 100% tilfredshedsgaranti, så du dermed er garanteret, at du får det bedste af det bedste.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken