sundhedsartiker logo
Search

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Search
Close this search box.

Undgå problemer med afføringsinkontinens

Foto: Coloplast

Oplever du problemer med ufrivillig afgang af luft, eller skal du øjeblikkeligt på toilettet, så snart trangen melder sig for at undgå akut afføring? Så er du muligvis én af de mange mennesker, der oplever problemer med afføringsinkontinens. Faktisk regner man med, at mellem 100.000-200.00 danskere og hele 6 % af verdens befolkning lider af svær afføringsinkontinens.

Afføring opleves ofte som et tabubelagt emne, og lige så opleves afføringsinkontinens som en tabubelagt lidelse. Personer, der oplever afføringsinkontinens, kan have svært ved at tale om sit problem med andre, hvilket kan resultere i en følelse af ensomhed. Frygten for uheld kan også fylde så meget, at det påvirker ens sociale liv, hvor man isolerer sig derhjemme for at undgå at komme i ubehagelige situationer.

Kan du nikke genkendende til ovenstående problematikker, skal du vide, at der findes forskellige tiltag, du kan gøre dig, for at optimere din hverdag og dit liv. Nedenfor kan du læse mere om afføringsinkontinens og behandlingerne deraf.

Hvad er afføringsinkontinens? 


Afføringsinkontinens, også kaldet analinkontinens, findes i forskellige grader fra ufrivillig afgang af luft til ufrivillig afgang af afføring. Det er derfor meget individuelt, hvordan mennesker oplever afføringsinkontinens. Nogle oplever fx kun problemer med at holde på afføringen, når de løber, mens andre slet ikke kan holde på afføringen overhovedet. Sivende afføring er også én af de problematikker, man kan opleve, hvis man har afføringsinkontinens.

Hvem får afføringsinkontinens? 

Afføringsinkontinens er en forholdsvis hyppig tilstand, som både ses hos mænd og kvinder. Ofte tænker mange, at ukontrolleret afføring er et alderdomstegn, som derfor langt de fleste gange ses hos ældre personer. Og det er rigtig nok, at alder tit spiller ind ift. ufrivillig afføring — jo ældre vi bliver, jo svagere bliver vores muskler og muskelkontrol. Derfor ses ufrivillig afføring også hyppigt hos kvinder, da kvinder generelt set bliver ældre end mænd. Men det er langt fra kun alderen, der kan forårsage afføringsinkontinens.

Faktisk ses afføringsinkontinens ofte hos yngre kvinder efter fødselsskader, hvor ringmusklen er blevet beskadiget. Andre faktorer, der kan forårsage ufrivillig afføring, er bl.a. løs eller flydende afføring, som fx ofte forekommer, hvis man har fået fjernet dele af tarmen, rygmarvsbrok og kirurgiske indgreb i endetarmen.

Kan man behandle afføringsinkontinens? 


Mange, der oplever problemer med afføringsinkontinens, tvivler på behandlingsmuligheder, men faktum er, at der er forskellige tiltag, man kan gøre for at mindske symptomerne. Hvis ukontrolleret afføring ikke skyldes skade på endetarmen, vil første tiltag typisk være at forsøge at ændre afføringen via kosten. Fiberrig kost kan nemlig gøre afføringen mere fast og dermed lettere at kontrollere. Du kan få fibre gennem diverse fødevarer eller gennem et fibertilskud, fx loppefrøskaller. Husk at drikke rigeligt med væske, når du indtager kost eller tilskud, der er rig på fiber, da fibrene suger væske.

En anden mulighed for at mindske problematikkerne med ukontrolleret afføring er transanal irrigation, også kendt som tarmskylning, som er en måde, hvorpå man tømmer endetarmen og dele af tyktarmen. Metoden hjælper med at regulere tarmens bevægelser og anvendes bl.a. til håndtering af afføringsinkontinens.

Udfør tarmskylning derhjemme 

Oplever du problemer med ufrivillig afføring, og er du interesseret i at vide mere om transanal irrigation til at afhjælpe problemet, kan du med fordel læse mere om Coloplasts nye tarmskylningsprodukt Peristeen Light, som bl.a. er lavet til personer, der oplever problemer med ufrivillig afføring. Peristeen Light er et håndholdt, transanalt irrigationsprodukt, hvor man skyller vand ind i endetarmen, som dermed tømmer den nedre del af tarmen for afføring. Produktet er designet til at være intuitivt at bruge og sikrer en problemfri indføring i endetarmen med et blødt og fleksibelt kateter.

Vil du gerne afprøve Peristeen Light, kan du bestille en introduktionspakke hos Coloplast til kun 299 kr., hvor du får fem katetre og en vandbeholder (værdi 743 kr.). Vær opmærksom på, at før anvendelse af transanal irrigation første gang skal kvalificeret sundhedspersonale have gennemgået din sygehistorik, og du skal have haft foretaget en rektal undersøgelse.

Søger du råd og hjælp til ufrivillig afføring, kan du også med fordel melde dig ind i Coloplast Care, hvor Coloplasts erfarne sygeplejersker sidder klar alle hverdage til at hjælpe dig med hvad end, du måtte have brug for.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken