sundhedsartiker logo
Search

OBS: VI SENDER TIL NÆRMESTE DAO/BRING PAKKESHOP 💙📦

Search
Close this search box.

Skægpest | Symptomer og behandling

Fakta

  • Skægpest er ikke en sygdom derimod en tilstand
  • Barbering, tætsiddende tøj samt fugtig hud øger risikoen ved at få skægpest
  • Tilstanden kaldes også follikulitis hvilket betyder betændelse i hårsæk
  • Skægpest kan reduceres ved korrekt pleje

Du kender det måske. Du er sent på den, men skal lige nå at barbere dig. Det går en smule hurtigt og din hud efterlades rød og irriteret. Men i stedet for at rødmen lægger sig igen, så begynder du at få små røde, kløende knopper, hvor du barberede dig. 

Knopperne forsvinder ikke af sig selv, og næste gang du skal barbere dig, er det smertefuldt og du bløder flere steder. I stedet for at føle dig velsoigneret og pæn, gemmer du ansigtet væk eller kæmper for ikke at klø dig under armene midt i et vigtigt møde.

Hvorfor får man skægpest?

Du er ikke den eneste. De fleste mænd, og mange kvinder, vil på et eller tidspunkt i livet opleve at få barberknopper eller skægpest. For mange er det forbundet med stort ubehag og pinlighed. Særligt mænd kan opleve skægpest som skamfuldt på grund af den meget synlige placering lige i ansigtet. Heldigvis er det relativt nemt at forebygge og behandle både barberknopper og skægpest.   

Skægpest

Skægpest opstår, når hårsækkene bliver inficeret af bakterier enten fra urent barbergrej, via urene håndklæder eller fra næse og mund.

Der opstår en betændelsestilstand i huden, som er yderst smitsom, og derfor hurtigt kan brede sig til andre hårsække eller rifter i huden. Ligesom at skægpest nemt kan smitte fra person til person. Infektionen starter med betændelse i enkelte hårsække, der viser sig som små røde knopper. 

Læs også: Biotin for hårvækst

Huden vil være øm, kløende og med røde plamager. Behandler du ikke infektionen, vil de små røde knopper udvikle sig til pusfyldte blærer. I sjældne tilfælde kan skægpest forårsage ardannelse i huden og hårtab.

Behandling af skægpest

Er du uheldig og får skægpest, er der heldigvis flere ting, du kan gøre for at behandle tilstanden. Først og fremmest vil det være en god ide at holde en pause med barbering i det udsatte område.

Fortsat barbering vil vedligeholde betændelsestilstanden og hjælpe den med at sprede sig til nye hårsække. Når man lader håret vokse, afholder man bakterierne fra at sprede sig og tilstanden har ikke længere optimale vækstbetingelser.

Skægpest kan nemt behandles med milde produkter, der kan fås på apoteket. Det anbefales at behandle huden med en creme særligt udviklet til skægpest og eventuelt rense det inficerede område med en sæbe, der indeholder klorhexidin eller Tea Tree Oil.


Hygiejne er yderst vigtigt for at undgå, at man bliver ved med at vedligeholde infektionen, men også for at sikre, at man ikke smitter andre.  

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at søge læge. Alvorlige infektioner i større områder kan behandles med antibiotika.

Forebyg skægpest med nogle få tiltag

Skægpest kan forebygges ved at være særlig opmærksom på sin hygiejne før, under og efter barbering. Man kan vælge at vaske det område, man gerne vil barbere, med sæbe inden barbering for at mindske chance for bakterier på huden. 

Dertil er det vigtigt, at man renser og rengør sit barbergrej inden og efter barbering for at sikre sig, at der ikke sidder bakterier på det. Man kan eventuelt desinficere barbergrejet ved at skolde det.

Det anbefales også, at man skifter blade på barberskraberen ofte, både så man undgår, at der dannes bakterier mellem bladene, men også så den holder sig skarp. En skarp barberskraber er mere nænsom ved huden.

En god barberskum eller gel kan også være med til, at man undgår rifter og sår, hvor infektioner kan opstå. Brug udelukkende rene håndklæder eller klude til at tørre området efterfølgende. Til vask af ansigtet efter barbering, kan Klorhexidin bruges til at rense bakterier af huden. 

Endeligt er det vigtigt, at du ikke deler barbergrej med andre, således undgår du at blive smittet eller at smitte andre.

Irriteret hud efter barbering

At barbere sig kan være hårdt mod huden, og selvom du ikke er så uheldig at få skægpest, så kan du sagtens opleve, at din hud bliver rød og irriteret efter en barbering.
Røde knopper og kløe betyder heldigvis ikke, at du har fået skægpest, men det kan godt genere alligevel.

skægpestDe røde knopper opstår, fordi hårsækkene åbnes og er modtagelige overfor bakterier. Nogle har også tendens til at få indgroede hår, hvor barberingen går ind og forstyrrer hårets naturligt vækst og håret, i stedet for at vokse ud, vokser ind i huden.

Får du røde knopper efter barbering, eller virker din hud tør og kløende, så er det tegn på, at din hud har brug for ro. Heldigvis vil de fleste barberknopper og indgroede hår forsvinde, hvis huden får tid til at hele. Derudover kan knopper og irritation være et tegn på, at du skal være mere skånsom, når du barberer dig.

Barber korrekt og ungå røde knopper efter barbering

Det kan for eksempel være, at du skal huske at forberede din hud på barberingen. Det er vigtigt, at barbering foregår i varmt vand. Hud og hår skal have mulighed for at blive blødgjort i det varmen vand. På den måde sikrer du, at dine porer og hårsække er klar til barbering. 

Barberer du dig i badet betyder det, at du skal vente med at barbere dig til, at du har badet et stykke tid. Barberer du ansigtet ved håndvasken, er det vigtigt, at du husker at vaske ansigtet med varmt vand, fx med en vaskeklud, inden du går i gang. Afvaskningen fjerner også eventuelle bakterier og forebygger infektioner.

Det er også vigtigt, at du bruger fx barbergel, så skraberen nemmere kan glide hen over huden.

Skal du barbere et område, hvor hårene er længere, er det vigtigt, at du klipper hårene først. Er hårene for lange vil skraberen blot rive hårene ud, hvilket vil efterlade huden åben for bakterielle infektioner. Vær skånsom ved hårsækkene ved at barbere i hårenes retning frem for imod hårenes retning. Husk at give din hud fugt efterfølgende for at støtte helingen.

Skægpest eller bare barberknopper?

Man kan nemt blive i tvivl om, hvorvidt man bare har fået barberknopper eller om man har fået skægpest. Forskellen er som sådan heller ikke så stor, men handler mere om graden af infektion. Røde barberknopper kan ses som forstadiet til skægpest, men hvor barberknopper forsvinder af sig selv, så skal skægpest behandles. Begge hudirritationer er skabt af en bakterieinfektion. Ved skægpest er infektionen dog mere alvorlig og huden har behov for hjælp til at bekæmpe den.


Opsummering

Skægpest er en almindelig forekommende infektion af huden, der ofte opstår i forbindelse med barbering. Ved barbering efterlades huden åben og modtagelig overfor bakterier. Det er derfor vigtigt, at man forebygger ved at være så skånsom og renlig som muligt.

Du skal forberede huden på barbering med varme og afvaskning, så du sikrer, at din hud er klar og ren. Du skal også huske at holde dit barbergrej rent, ligesom at det er vigtigt, at du udelukkende bruger rene håndklæder og vaskeklude i forbindelse med barbering. Da skægpest er yderst smitsomt, skal man heller ikke dele barbergrej med andre.

Er uheldet alligevel ude, kan skægpest behandles med ro (det betyder ingen barbering), særlige cremer og desinficerende sæbe. I særlige tilfælde kan det være nødvendigt at søge lægehjælp.

Ofte stillede spørgsmål om skægpest

Hvad kan man gøre ved skægpest?

Skægpest er en svampeinfektion, der kræver behandling. Du kan gøre følgende:

  • Antifungale midler: Brug en svampedræbende creme eller shampoo, der indeholder ketoconazol, miconazol eller clotrimazol. Påfør det på det angrebne område to gange dagligt i mindst to uger, eller indtil symptomerne forsvinder.
  • Hold skægget rent og tørt: Vask skægget regelmæssigt med en mild sæbe og sørg for at tørre det grundigt efter vask.
  • Undgå at dele personlige genstande: Brug ikke andres barbergrej, håndklæder eller andre genstande, der kan overføre svampen.
  • Kontakt lægen: Hvis symptomerne ikke forbedres efter en uges behandling, eller hvis infektionen er alvorlig, bør du søge læge.

Hvor lang tid går der, før skægpest går væk?

Med korrekt behandling forsvinder skægpest normalt inden for 2-4 uger. Det er vigtigt at fortsætte behandlingen i den anbefalede periode, selvom symptomerne forsvinder tidligere, for at sikre, at infektionen er helt væk.

Hvordan smitter skægpest?

Skægpest smitter gennem direkte kontakt med en inficeret person eller genstande, der har været i kontakt med svampen. Det kan spredes ved at dele barbergrej, håndklæder eller ved at røre ved inficeret hud.

Kan man få skægpest af at kysse en med skæg?

Ja, det er muligt at få skægpest ved at kysse en person, der har infektionen i skægget. Svampen kan overføres gennem direkte kontakt med inficeret hud.

Kan skægpest sprede sig?

Ja, skægpest kan sprede sig til andre dele af kroppen, såsom hovedbunden, halsen eller brystet. Det kan også spredes til andre personer gennem direkte kontakt eller deling af personlige genstande.

Hvad kan man få af at kysse?

Udover skægpest kan kysse også overføre andre infektioner, såsom forkølelsesvirus, herpes og mononukleose (kyssesyge). Det er vigtigt at være opmærksom på hygiejne og undgå at kysse personer, der er syge.

Tilmeld Nyhedsbrev

Få nyeste artikler sendt til indbakken